Η «εκρηκτική» αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού τις δύο τελευταίες ημέρες σε ολόκληρη τη χώρα, οδηγεί τις Αρχές να εξετάζουν την άμεση λήψη επιπλέον μέτρων στις ιδιαίτερα βεβαρημένες επιδημιολογικά περιοχές. Συγκεκριμένα μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται η απόφαση για lockdown σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα.
Αναφορικά με την Αττική στην κυβέρνηση περιμένουν να περάσει το 15ημερο μετά την λήψη των τελευταίων μέτρων και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις.
Κυβερνητικές πηγές επιμένουν πως δεν είναι στην παρούσα φάση στους σχεδιασμούς ένα νέο γενικό lockdown. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους τα μέτρα που θα λαμβάνονται θα είναι στοχευμένα αναλόγως με τη ζώνη που βρίσκεται κάθε περιοχή.
Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα εστίασης και το ενδεχόμενο να κλείνουν νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως δεν είναι στο τραπέζι στην παρούσα φάση.
Σε τέσσερις ανέρχονται πλέον οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού. Μετά την Κοζάνη και την Καστοριά, στο επίπεδο 4 του επιδημιολογικού συναγερμού περνούν από αύριο, Πέμπτη, τα Ιωάννινα και οι Σέρρες.
Υπενθυμίζεται ότι για τις κόκκινες περιοχές τα μέτρα που ισχύουν προσομοιάζουν σε lockdown, με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, αναστολή των αθλητικών και πολιτιστικών οργανώσεων, των καταστημάτων εστίασης. Πρόσφατα εξαιρέθηκαν της αναστολής τα καταστήματα λιανεμπορίου τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν και στις κόκκινες περιοχές.
Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων
Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού σημειώθηκε στη χώρα μας σήμερα, Τετάρτη, με την κατάσταση να είναι σοβαρή καθώς διανύουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.547 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 78 συνδέονται με γνωστές συρροές και 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 34.299, εκ των οποίων το 55.3% άνδρες.
Τα 4.003 (11.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12552 (36.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα, 108 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 34 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 280 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.