«Καμπανάκι» για τα sms και τις μετακινήσεις εν μέσω lockdown, χτύπησαν η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμώνων του Υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού, το απόγευμα της Δευτέρας (09/11), στέλνοντας μήνυμα για την ανάγκη τήρησης των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού.
«Επιβεβλημένο λόγω της επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων και κυρίως των πιο σκληρών δεικτών δηλαδή τον αριθμό των διασωληνωμένων και των ασθενών που καταλήγουν, οι οποίοι δυστυχώς υπερδιπλασιάστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, θεωρείται το δεύτερο lockdown», εξήγησε κατά την ενημέρωση της Δευτέρας (09/11) για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμώνων του Υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Τόνισε ότι η βασική διαφορά από το πρώτο lockdown, είναι ότι η κοινωνία είναι κουρασμένη από τους περιορισμούς και ταυτόχρονα «όλοι έχουμε καταλάβει ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα όπου ενδέχεται μετά την άρση των μέτρων που έχουν ληφθεί να έχουμε ξανά νέα μέτρα λίγες εβδομάδες αργότερα».
Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου «φαίνεται ότι από τον καθένα ξεχωριστά αλλά και απ’ όλους μαζί εξαρτάται πώς θα ζήσουμε φέτος τις γιορτές, αλλά και το 2021». Εφόσον τα μέτρα εφαρμοστούν απ’ όλους αναμένεται μέσα στις επόμενες 15 μέρες να δούμε μείωση των νέων κρουσμάτων, είπε η κ. Παπαευαγγέλου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η μείωση των νοσηλευόμενων ασθενών. «Αντίθετα δεν αναμένουμε άμεσα αποτελέσματα με τους διασωληνωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, αφού η διάρκεια νοσηλείας στις ΜΕΘ είναι κατά μέσο όρο 2 εβδομάδες. Και δυστυχώς αναμένουμε αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ τις επόμενες μέρες».
Σημείωσε ότι η μεγάλη διασπορά στην κοινότητα σήμερα έχει γίνει κατανοητή από τους περισσότερους και πρέπει όλοι να τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα ατομικής προστασίας σε κάθε συναναστροφή μας προκειμένου να μειώσουμε το επιδημιολογικό φορτίο και να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες. Είναι ενθαρρυντικό πρόσθεσε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών έχει συνειδητοποιήσει ότι η ατομική ευθύνη είναι καθοριστικής σημασίας.
Απευθυνόμενη σε όσους έφυγαν από την Αττική για την επαρχία συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή, καθώς, όπως είπε, το επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής είναι ιδιαίτερα υψηλό και σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να δούμε αύξηση κρουσμάτων σε επαρχιακές πόλεις. Θύμισε ότι η χρήση μάσκας ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους είναι επιβεβλημένη.
Παρακολούθηση της υγείας των χρονίως πασχόντων
Ιδιαίτερη σημασία, όπως είπε, κατά την διάρκεια τους δεύτερου lockdown, δίνεται στη συνέχιση της ιατρικής παρακολούθησης των χρονίως πασχόντων.
Τα τακτικά ιατρεία παραμένουν ανοιχτά και διαβεβαίωσε ότι τα ιατρεία και τα νοσοκομεία είναι ασφαλή και οι πολίτες δεν θα πρέπει να παραμελούν την υγεία τους.
Ανέφερε ότι από την προηγούμενη άνοιξη πολλά είναι τα παραδείγματα για ομάδες ασθενών με υποκείμενα νοσήματα που απέφευγαν να επισκεφθούν τον γιατρό τους με το φόβο μη κολλήσουν Covid-19. Αναφέρθηκε σε αποτελέσματα έρευνας που έδειξε ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου επιδημικού κύματος, στο κέντρο του Λονδίνου, αυξήθηκαν σημαντικά οι επιπλοκές κύησης επειδή οι γυναίκες φοβόντουσαν να επισκεφθούν τον γιατρό τους. Ως παιδίατρος έκανε έκκληση οι γονείς να επισκέπτονται το γιατρό τους για την παρακολούθηση της ανάπτυξης των παιδιών και την έγκαιρη χορήγηση του βασικού εμβολιασμού.