Προετοιμασία για lockdown μέχρι το Μάρτιο – Σενάριο για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 5 το απόγευμα

Η πανδημία του κορονοϊού εξελίσσεται με… φρικτό τρόπο στην Ελλάδα. Δεκάδες θάνατοι καθημερινά, εκατοντάδες διασωληνωμένοι, κρούσματα στα ύψη.

Αν και βρισκόμαστε σε καθεστώς καραντίνας, τουλάχιστον μέχρι τις 30 Νοεμβρίου κανείς δεν γνωρίζει να πει με σιγουριά τι μέλλει γενέσθαι!

Προετοιμασία για lockdown μέχρι το Μάρτιο

Ενα πάντως είναι σίγουρο. Οτι τα lockdown θα μας γίνουν συνήθεια για πολλούς μήνες ακόμη.

Για την τεράστια πίεση που ασκείται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας στο σύστημα υγείας, τα στοιχεία που ανησυχούν τους ειδικούς αλλά και το ενδεχόμενο κυλιόμενων lockdown μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Εξήγησε ότι μπορεί τα κρούσματα να έχουν πέσει κάτω από 3.000 ωστόσο υπάρχουν πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία, όπως είναι ο υπερδιπλασιασμός του δείκτη των θετικών κρουσμάτων στο 10% (από όσους ελέγχονται νοσούν το 10%) τη στιγμή που το όριο ασφαλείας σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι το 4%. Σύμφωνα με τον καθηγητή σε ορισμένες περιοχές ο δείκτης αυτός φτάνει ακόμη και στο 19%. Επιπλέον ο δείκτης R βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1, μεταξύ 1,2 και 1,4.

Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών από τα 75 στα 65, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο συνέβη και στην Ιταλία.

«Βλέπουμε τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία, έρχονται 50ρηδες και δεν μπορούν να ανασάνουν», «δεν είναι καθόλου αστείο, ο ιός δείχνει τα δόντια του και έχει πολύ άσχημο πρόσωπο», τόνισε ο καθηγητής.

Ο εγκλεισμός, τόνισε, είναι το μόνο ισχυρό όπλο το οποίο έχουμε, τα δοκιμάσαμε όλα και απέτυχαν  και πρόσθεσε ότι προσωπικά δεν πιστεύει ότι στις 30 Νοεμβρίου θα είναι τόσο καλά τα στοιχεία για να σταματήσει το lockdown. Ο Μάρτιος, πρόσθεσε έδειξε ότι ο εγκλεισμός ρίχνει απότομα την επιδημία και αυτό το όπλο θα χρησιμοποιηθεί όσο χρειαστεί για να τεθεί σε έλεγχο η πανδημία.

Ακόμη και αν ανοίξουμε σημείωσε ο κ. Σύψας θα υπάρξει ξανά κλείσιμο μετά από μια ή δύο εβδομάδες και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν δύσκολο χειμώνα και για κυλιόμενα lockdwon έως την άνοιξη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, όταν σταματήσει η τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας και υπάρχει διαθεσιμότητα σε απλές κλίνες αλλά και σε ΜΕΘ, μόνο τότε μπορούμε να σκεφτούμε να ελαττώσουμε τα μέτρα.

Δεν το αποκλείει ούτε ο Δερμιτζάκης

Για το ενδεχόμενο κυλιόμενων lockdown στη χώρα μας μέχρι την άνοιξη, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης. Τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο ότι θα είναι πάρα πολύ βαρύ και για την κοινωνία και για την οικονομία.

«Όσο περισσότερα lockdown κάνουμε, τόσο περισσότερο δηλώνουμε ήττα στην προσπάθεια να συγκροτήσουμε τον ιό. Για εμένα είναι προφανές ότι το lockdown  μπλοκάρει τον ιό, είναι όμως μια ήττα. Είναι ότι έχουμε κάνει όλα τα αλλά και δεν έχουμε πετύχει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι εάν υπάρξει μια σχετική βεβαιότητα ότι τα κρούσματα μειώνονται, κάτι που θα φανεί κατά την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και θεωρούμε ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί τότε προσεκτικά μπορεί να ανοίξει η αγορά.

«Ή θα πάρουμε ένα σχετικό ρίσκο, -νομίζω ασφαλές ρίσκο, να ανοίξουμε χρησιμοποιώντας τα κρούσματα ως μια ένδειξη του τι θα συμβαίνει στο σύστημα υγείας αργότερα ή θα περιμένουμε να τα δούμε όλα αυτά να συμβαίνουν», τόνισε εξηγώντας ότι για να υπάρχει βεβαιότητα για την πορεία της πανδημίας απαιτείται lockdown 5 εβδομάδων έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Play Video

Εξέφρασε τη γνώμη ότι πρέπει να γίνει όσο πιο οριζόντια γίνεται το άνοιγμα των κλάδων αλλά συντεταγμένα και με πολύ συγκεκριμένους όρους, με μάσκες παντού, περιορισμό της κυκλοφορίας το βράδυ.

Ιδιαίτερα για την εστίαση είπε ότι χρειάζεται προσοχή, με τα καταστήματα που ανοίγουν για οικογένειες που πάνε για φαγητό εφαρμόζοντας τα μέτρα και λιγότερο με χώρους όπου καταλήγει ο κόσμος να χορεύει πάνω στα τραπέζια. Το εύρος της εστίασης, πρόσθεσε ο κ. Δερμιτζάκης είναι μεγάλο και κάπως πρέπει να διαχωριστεί.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 5 το απόγευμα

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το instanews.gr έχει πέσει στο τραπέζι η περαιτέρω «αύξηση» της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Όπως ξέρουμε τώρα ισχύει το 21.00-05:00, ένα 8ωρο κατά το οποίο απαγορεύεται να κυκλοφορεί κανείς πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Τώρα υπάρχει η σκέψη η απαγόρευση να ισχύει 17:00 με 05:00- 12 ολόκληρες ώρες, δηλαδή, αφήνοντας σχετικά ελεύθερες τις υπόλοιπες 12 της ημέρας.

Το αν θα εφαρμοστεί άμεσα το συγκεκριμένο μέτρο θα κριθεί αποκλειστικά από τα νούμερα των επόμενων ημερών, όμως αν παραμείνουν στα επίπεδα των τελευταίων ημερών πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο…

Η μέρα της κρίσης νέων, πιο αυστηρών μέτρων

«Κρίσιμες οι επόμενες 7-10 ημέρες». Οι αντοχές του Συστήματος Υγείας το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση. Ποια είναι η κρίσιμη μέρα για νέα μέτρα

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι συνεχώς σε ανοιχτή γραμμή με το υπουργείο Υγείας.

Τα περιθώρια στενεύουν και εφόσον η πίεση ενταθεί θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ένα νέο σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Το νέο αρνητικό ρεκόρ χτες των 400 διασωληνωμένων σε όλη τη χώρα σήμανε ηχηρό καμπανάκι . Η Ελλάδα νοείται πλέον σαν μία υγειονομική περιφέρεια και τυχόν κορεσμός σε μία πόλη θα σημάνει: είτε μεταφορά σε ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων που θα επιταχθούν, είτε ενεργοποίηση μεταφοράς – αεροκομιδών είτε σε όποια κλίνη Μ.Ε.Θ. είναι διαθέσιμη ανά την επικράτεια. Παράλληλα συνεχίζεται και ο σχεδιασμός για τη δημιουργία νέων κλινών για ασθενείς που νοσούν από τον κορονοιό.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.177 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 914 είναι κατειλημμένες και 263 κενές.

Ειδικότερα οι ΜΕΘ-COVID είναι 588, εκ των οποίων κενές είναι μόνο οι 125.

Η έκκληση στους πολίτες.

 Η προσδοκία του εμβολίου δεν πρέπει να οδηγήσει τους πολίτες σε εφησυχασμό, διαμηνύει η κυβέρνηση, καλώντας όλους σε αυστηρή τήρηση των μέτρων, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο ο… αόρατος εχθρός.

Όλα τα στοιχεία συνηγορούν πως το νέο κύμα είναι πολύ πιο σφοδρό από το πρώτο.

Οι επόμενες μέρες είναι οι πιο κρίσιμες  ως προς τον στόχο του περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα, δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη, μιλώντας για άλλη μία φορά για… «πόλεμο»!

Στο Μέγαρο Μαξίμου προσδοκούν ότι τα αυξημένα επιδημιολογικά φορτία θα εμφανίσουν κάμψη από την ερχόμενη Δευτέρα, την τελευταία δηλαδή εβδομάδα πριν από το ορόσημο της 30ης Νοεμβρίου, οπότε και έχει οριστεί η λήξη του lockdown.

Μέχρι εκείνη την ημέρα δεν αναμένονται νέα μέτρα από την κυβέρνηση.  

“Δεν εξετάζουμε αυτή τη στιγμή κάποια άλλη περαιτέρω σκλήρυνση των μέτρων.

Τα νούμερα που θα δούμε αυτή την εβδομάδα, όσον αφορά το θέμα των κρουσμάτων, αλλά και τα επόμενα στοιχεία ανάλυσης του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα, σε συνδυασμό με την πίεση στο Σύστημα Υγείας, θα δείξουν αν χρειάζεται κάτι παραπάνω ή όχι” ξεκαθάρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στο τέλος της εβδομάδας σε σύσκεψη στο Μαξίμου αναμένεται να γίνει η πρώτη αποτίμηση των δεδομένων μετά το lockdown και τη Δευτέρα θα υπάρχει καθαρή εικόνα και αποφάσεις για το αν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα από την 1η Δεκεμβρίου.

Πόσο πιθανή είναι η λήξη του lockdown;

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα κρούσματα να πέσουν κοντά στα 500 ημερησίως, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα αλλά και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, δεν μοιάζει εφικτό.

‘Έτσι, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει νέο πλαίσιο μέτρων για την περίοδο της παράτασης της καραντίνας. Πολύ λίγα μέτρα από αυτά που ελήθφησαν και την Άνοιξη μένουν στην κυβερνητική φαρέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται:

«κόφτης» στα SMS και κατά τη διάρκεια της ημέρας, μικρότερη διάρκεια στις εξόδους από το σπίτι, καθιέρωση της τηλεργασίας σε ποσοστό 70% αλλά και πιο αυστηρά μέτρα και ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας.

Με άλλα λόγια, αυτό που συζητείται ανοιχτά είναι όχι… αν, αλλά πόσο θα διαρκέσει η παράταση. Και κεντρικός στόχος να μη φτάσει κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων, αλλά ιδανικά το πολύ ως το πρώτο 10ήμερο, προκειμένου να περιοριστούν οι τριγμοί στην οικονομία.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Χάνα Κομπαγιάσι: Βρέθηκε ζωντανή ένα μήνα μετά την εξαφάνισή της
12 Δεκεμβρίου, 2024
Ανδρουλάκης: Αγωνίστηκα πολύ για να έρθει το ΠΑΣΟΚ στη θέση που είναι σήμερα
12 Δεκεμβρίου, 2024
Το Ισραήλ χτύπησε στρατιωτικές βάσεις του Άσαντ στη Συρία
12 Δεκεμβρίου, 2024
Μιχαηλίδου για τον προϋπολογισμό: Η Ελλάδα έχει αλλάξει, έχει κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών
12 Δεκεμβρίου, 2024
Τι αλλάζει στις φορολογικές δηλώσεις του 2025
12 Δεκεμβρίου, 2024
Εφορία: Σε δοκιμαστική λειτουργία το ψηφιακό πελατολόγιο
12 Δεκεμβρίου, 2024
Αϊτή: Παράταση έως τον Μάρτιο στην απαγόρευση πτήσεων από τις ΗΠΑ προς το Πορτ-ο-Πρενς
12 Δεκεμβρίου, 2024
Ουκρανικό drone χτύπησε την Τσετσενία
12 Δεκεμβρίου, 2024
Εορταστικό ωράριο: Πως θα λειτουργούν τα μαγαζιά από σήμερα
12 Δεκεμβρίου, 2024
ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική στάση εργασίας για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στο ΕΣΥ
12 Δεκεμβρίου, 2024