Αποκαλυπτικός Μόσιαλος: Πώς ανακαλύψαμε τόσο γρήγορα εμβόλια για τον κορονοϊό

Ένα ικανό ποσοστό πολιτών προβάλλει αιτιάσεις για τον σύντομο χρόνο στον οποίο ανακαλύφθηκαν τα εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού.

Ο καθηγητής πολιτικής Υγείας της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος, απαντά με επιχειρήματα και δεδομένα στα ερωτηματικά που -ευλόγως- απασχολούν τους πολίτες, τονίζοντας ότι «κανένα εμβόλιο δεν θα εξασφαλίσει άδεια κυκλοφορίας, αν δεν είναι ασφαλές».

Πιο αναλυτικά ανέφερε:

«Πολλοί θα πουν πως έγινε και ανακαλύψαμε τα εμβόλια τόσο σύντομα; Μήπως κάτι περίεργο παίζει; Μήπως έγιναν εκπτώσεις στις διαδικασίες ανακάλυψης και παραγωγής; H πρωτοφανής ταχύτητα της ανάπτυξης των εμβολίων δεν επιτεύχθηκε τυχαία ή με επιστημονικές εκπτώσεις.

Αντιθέτως, επιτεύχθηκε λόγω

• της ταχύτατης αποκωδικοποίησης της γενετικής σύστασης του ιού,
• της χρήσης των υπαρχουσών πλατφόρμων για το σχεδιασμό και την παραγωγή των εμβολίων, και της πρωτοφανούς εκδήλωσης συμμετοχής -από τον γενικό και όχι μόνο πληθυσμό- στις κλινικές δοκιμες,
• των τεράστιων επενδύσεων για τις κλινικές δοκιμές,
• της έναρξης της παραγωγής των εμβολίων – πριν ακόμα δοθεί έγκριση αδειοδότησης (με μεγάλο οικονομικό ρίσκο για τις τις κυβερνήσεις που χρηματοδοτούν την παραγωγή και τις εταιρείες).

Κανένα εμβόλιο δεν θα πάρει άδεια κυκλοφορίας αν δεν είναι ασφαλές. Τα εμβόλια δοκιμάζονται σε περισσότερους από 20.000 εθελοντές.

Η μεγάλη πλειοψηφία των παρενεργειών συμβαίνουν στην πρώτη εβδομάδα μετά τη λήψη του εμβολίου. Μπορεί να έχουμε παρενέργειες αργότερα; Ναι, μπορεί, αλλά η πιθανότητα είναι πολύ μικρή. Και μέχρι να έρθουν τα εμβόλια στην Ελλάδα θα έχουν περάσει 4-6 μήνες από την έναρξη των κλινικών δοκιμών και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες.

Κανένα εμβόλιο δεν θα εγκριθεί χωρίς να υπάρχουν στοιχεία 2 τουλάχιστον μηνών για την ασφάλεια του.

Όσον αφορά τις παρενέργειες των φαρμάκων, ας δούμε την παρακεταμόλη. Αν διαβάσετε τις σπάνιες ή ανεπιθύμητες ενέργειες που γράφει το χαρτάκι στη συσκευασία, θα δείτε πως είναι σπάνιες μεν, αλλά μπορεί να υπάρξουν. Αλλά παρ’ όλα αυτά παίρνουμε παρακεταμόλη, σωστά; Γιατί; Γιατί την έχουμε συνηθίσει και ξέρουμε ότι οι παρενέργειες είναι μικρές και σπάνιες».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Αιματηρή επίθεση στα Χανιά: Του επιτέθηκε με χαρτοκόπτη και τον τραυμάτισε στην κοιλιά
18 Απριλίου, 2025
Χειροπέδες σε πατέρα και γιο στο Ρέθυμνο – Xτύπησαν μαθητές επειδή έπαιζαν ποδόσφαιρο
18 Απριλίου, 2025
Καμένα Βούρλα: Τραγικό τέλος για ηλικιωμένο από φωτιά – Απανθρακώθηκε μέσα στο σπίτι του
18 Απριλίου, 2025
Χειροπέδες σε τέσσερα άτομα στο Καρπενήσι που έψαχναν για αρχαία
18 Απριλίου, 2025
Άγιο Φως: Πότε και πώς θα ταξιδέψει από τον Πανάγιο Τάφο μέχρι την Αθήνα
18 Απριλίου, 2025
«Σήμερα μαύρος ουρανός…»: Βυθίστηκε στο πένθος η Ναύπακτος για την φαρμακοποιό Μαρία Δροσοπούλου, που έπεσε σε γκρεμό με το ΙΧ της
18 Απριλίου, 2025
Στη φυλακή ο Ουκρανός οδηγός για το φονικό τροχαίο στην Εγνατία – Ισχυρίστηκε πως πήγαινε με 51 χιλιόμετρα κι ότι δεν λειτουργούσε το e-pass
18 Απριλίου, 2025
ΗΠΑ: Τι προτείνουν σε Μόσχα και Κίεβο για να υπογράψουν την κατάπαυση πυρός – Η παγίδα για τον Πούτιν
18 Απριλίου, 2025
Άγριο ξύλο στην Λαμία – Σε «πεδίο μάχης» μετατράπηκε κεντρική πλατεία της πόλης
18 Απριλίου, 2025
Σοκ στην Αγγλία: Πέθανε σε ηλικία 36 ετών ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Τζο Τόμπσον
18 Απριλίου, 2025