«Κενό» υπάρχει στο πλαίσιο που αφορά στο επίδομα ασθενείας, λόγω κορονοϊού.
Αποτέλεσμα, όπως ανέδειξε το newsique.gr, να υπάρχει πρόβλημα με τους εργαζομένους που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό αλλά δεν νοσηλεύτηκαν ή διασωληνώθηκαν.
Για το θέμα, το newsique.gr, επικοινώνησε με τον Βασίλειο Πρασσά, Σύμβουλο Εργασιακών Θεμάτων της Epsilon Net.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μείζον θέμα για το πώς αντιμετωπίζεται το επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού. Με βάση την εργασιακή νομοθεσία, θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως ασθένεια, ωστόσο ο ΕΦΚΑ όλο αυτό το διάστημα δεν αναγνώριζε ως ασθένεια το επιβεβαιωμένο κρούσμα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το εξής πρόβλημα: ο εργαζόμενος ζητούσε να λάβει τα χρήματά του, ενώ ο εργοδότης έλεγε ‘’πώς θα πληρώσω κάποιον, που δεν έρχεται στη δουλειά με δική μου ευθύνη’’», ανέφερε αρχικά ο κ. Πρασσάς.
«Ετσι, αυτό που προτείνουν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ είναι όταν δηλωθεί το κρούσμα, ο ασθενής να μπαίνει σε καραντίνα 14 ημερών, να τον πληρώνει ο εργοδότης κανονικά (μετακυλάει το κόστος στον εργοδότη) και στη συνέχεια ο εργοδότης -εάν επιθυμεί- να απασχολεί τον εργαζόμενο από μία ώρα για τις μισές από τις ημέρες που έλειψε. Για παράδειγμα, αν στις 14 μέρες έχουμε 10 εργάσιμες, να απασχολήσει τον εργαζόμενο τις πέντε μέρες επί 1 ώρα», συμπλήρωσε ο Σύμβουλος Εργασιακών Θεμάτων της Epsilon Net.
Παράλληλα, ο κ. Πρασσάς, μέσω του newsique.gr, αποκάλυψε πώς στο συγκεκριμένο ζήτημα «υπάρχει εξέλιξη». Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι: «ύστερα από δικές μου πιέσεις, ο ΕΦΚΑ εξέδωσε οδηγία τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι όταν έχουμε επιβεβαιωμένο κρούσμα, θα πρέπει ο εργαζόμενος να ζητάει μαζί με το θετικό τεστ, μια ιατρική γνωμάτευση από τον γιατρό του, για τη χορήγηση αναρρωτικής άδειας. Στη συνέχεια, αφού λάβει –και- αυτό το χαρτί, θα μπορεί να απευθυνθεί στον ΕΦΚΑ, προκειμένου να επιδοτηθεί».