Βατόπουλος: «Δύσκολο να ανοίξει οτιδήποτε τις επόμενες μέρες»

«Πάντα η Β. Ελλάδα είχε περισσότερα κρούσματα από την Νότια Ελλάδα, από την αρχή της πανδημίας» είπε ο καθηγητής μικροβιολογίας του τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στο Παν. Δυτικής Αττικής Αλκηβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

Εικόνες από νοσοκομεία ανά τον κόσμο δείχνουν ασθενείς με κορονοϊό να αποχαιρετούν τους δικούς τους μέσω τάμπλετ. Σχολιάζοντας αυτή την τραγική κατάσταση που βιώνει ο πλανήτης ο κ. Βατόπουλος δήλωσε πως «κάποια στιγμή πρέπει να γίνει κατανοητό ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά όλος ο πλανήτης. Θα έρθει μεν το εμβόλιο, αλλά θα έρθει σε ένα χρονικό διάστημα από τώρα και συνεπώς τα μέτρα, τα οποία τα λέμε μήνες τώρα, η μάσκα, οι αποστάσεις, η υγιεινή των χεριών, ο αερισμός των χώρων, δεν πρέπει να μας επιβληθούν, αλλά από μόνοι μας να το καταλάβουμε και να τα εφαρμόσουμε«.

Όσον αφορά την Ελλάδα το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας το σηκώνει η Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με τον καθηγητή μικροβιολογίας, αυτό συμβαίνει από την αρχή της πανδημίας και όχι μόνο το τελευταίο διάστημα. «Πάντα η Β. Ελλάδα είχε περισσότερα κρούσματα από την Νότια Ελλάδα, από την αρχή της πανδημίας» είπε, εξηγώντας ότι «θέλει επιστημονική προσέγγιση για να καταλάβουμε τι ακριβώς έγινε στη Θεσσαλονίκη, ώστε να είναι ένα δίδαγμα και για το μέλλον. Η προσωπική μου άποψη, βλέποντας τα δεδομένα, είναι πως, ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση από περισσότερα κρούσματα, δηλαδή, τον Αύγουστο είχαν περισσότερα κρούσματα στη Β. Ελλάδα από ότι είχαν στη Νότια».

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτό και που πρέπει να λάβει υπόψιν κανείς με κυριότερους το αν μειώθηκε η κινητικότητα αλλά και πόσο μειώθηκε. «Ουσιαστικά αυτά τα δύο είναι που πρέπει να δει κανείς» σημείωσε ο κ. Βατόπουλος συμπληρώνοντας πως και ο μεγάλος αριθμός φοιτητών που ζουν μέσα στην πόλη πιθανώς να είναι ένας παράγοντας της υφιστάμενης κατάστασης στη Θεσσαλονίκη.

Ο καθηγητής, ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, εξήγησε ότι βλέπουν τα στοιχεία και συζητάνε τα μέτρα ανά εβδομάδα ή ανά 15νθήμερο. «Αν δεν δούμε μια θεαματική πτώση των αριθμών το βλέπω σχετικά δύσκολο να ανοίξει το οτιδήποτε τις επόμενες μέρες» δήλωσε.

Αξιοσημίοτη είναι και η δήλωση του ίδιου πως «κανένα κράτος εκτός από τη Β. Κορέα και την Κίνα δεν κατάφερε να τιθασεύσει την πανδημία» και πως πρέπει να γίνει μια επιστημονική μελέτη για τα μέτρα που λήφθηκαν σε κάθε χώρα σε κάθε φάση της πανδημίας ώστε να την έχουμε παρακαταθήκη και για το μέλλον.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σχολεία: Πότε θα κλείσουν για τα Χριστούγεννα
14 Δεκεμβρίου, 2024
Αντίνοος Αλμπάνης: Είμαι καλά συμφιλιωμένος με την αποτυχία
14 Δεκεμβρίου, 2024
Νέος τραυματισμός για τον Τζοέλ Εμπίντ
14 Δεκεμβρίου, 2024
Ν. Κορέα: Τι προβλέπεται μετά την απόφαση για την καθαίρεση του προέδρου Γιουν
14 Δεκεμβρίου, 2024
Πέθανε ο στιχουργός Νίκος Βρεττός
14 Δεκεμβρίου, 2024
Εξιχνιάστηκε η δολοφονία 41χρονου στον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Άγιο Ελευθέριο
14 Δεκεμβρίου, 2024
Γκίλφοϊλ: Όταν η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ χαρακτήριζε τεμπέληδες τους Έλληνες
14 Δεκεμβρίου, 2024
«Το παιδί χανόταν αλλά εκείνη δεν έκλαιγε», λέει η κουμπάρα της Ειρήνης Μουρτζούκου
14 Δεκεμβρίου, 2024
Η Ρωσία αποσύρει δυνάμεις από την αεροπορική βάση της στη Συρία
14 Δεκεμβρίου, 2024
Φρίκη δίχως τέλος στη Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε σχολείο – Τουλάχιστον επτά νεκροί
14 Δεκεμβρίου, 2024