Στόλτενμπεργκ για Τουρκία: «Οι εταίροι μας κατανοούν πόσο σημαντικός σύμμαχος είναι»

Την ώρα που στη Σύνοδο Κορυφής οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους έναντι της Τουρκίας με το ενδεχόμενο κυρώσεων να έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλενμπεργκ σε πολύ προκλητικό τόνο δίνει επιχειρήματα στους «απρόθυμους» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να καταλήξουν σε μια λιγότερο σκληρή απόφαση για την Άγκυρα. Ο Στόλτεμπεργκ παρέχει στήριξη στην Τουρκία, τονίζοντας τον «στρατηγικό χαρακτήρα» της και δεν παίρνει θέση για τις προκλήσεις της γείτονος.

Δεν είναι δε καθόλου τυχαίο πως απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το ενδεχόμενο κυρώσεων, ο οποίος ανέφερε: «Η ΕΕ σήμερα θα αποφασίσει ενδεχομένως περιοριστικά μέτρα κατά τούρκων πολιτών και εταιριών για τις γεωτρήσεις σε διαφιλονικούμενα ύδατα, στη Μεσόγειο. Θεωρείτε πως οι κυρώσεις είναι ο σωστός δρόμος για να διευθετηθούν τα προβλήματα που έχει η ΕΕ με μία χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ; Και αυτές οι κυρώσεις θα έκαναν πιο πολύπλοκη την συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας;».

Ο Στόλτενμπεργκ λοιπόν, απάντησε στην ερώτηση: «Η κατάσταση στη Μεσόγειο είναι δύσκολη και οι σύμμαχοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους. Εξετάσαμε επίσης το ζήτημα στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα. Και το ΝΑΤΟ είναι μια πλατφόρμα όπου μπορούμε επίσης να συζητήσουμε ανοιχτά, όταν υπάρχουν διαφορές, διαφωνίες μεταξύ συμμάχων, όπως βλέπουμε, για παράδειγμα, στην ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, νομίζω ότι όλοι πρέπει να αναζητήσουμε θετικές προσεγγίσεις, τρόπους αντιμετώπισης των διαφορών και εδώ στο ΝΑΤΟ, έχουμε δημιουργήσει έναν μηχανισμό αποσυμπίεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τη μείωση των κινδύνων, για παράδειγμα, και ατυχημάτων μεταξύ δύο Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ όταν βλέπουμε περισσότερη στρατιωτική παρουσία στο ανατολικό μεσαίο. Και χαιρετίζω το γεγονός ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία έχουν συμμετάσχει σε αυτόν τον μηχανισμό αποσυμπίεσης και συμφώνησαν επίσης να ακυρώσουν ορισμένες στρατιωτικές ασκήσεις. Εργάζομαι για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε και να επεκτείνουμε αυτόν τον μηχανισμό αποσυμπίεσης, διότι πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποτρέψουμε περιπτώσεις και ατυχήματα μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Πιστεύω επίσης ότι μέσω αυτών των τεχνικών συνομιλιών, των στρατιωτικών τεχνικών συνομιλιών στο ΝΑΤΟ σχετικά με την αποσυμπίεση, μπορούμε επίσης να βοηθήσουμε στο άνοιγμα του δρόμου για διαπραγματεύσεις, πολιτικές διαπραγματεύσεις, αντιμετώπιση των βασικών ζητημάτων, της κύριας διαμάχης. Φυσικά, οι σύμμαχοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους. Ταυτόχρονα, νομίζω ότι και οι σύμμαχοι συνειδητοποιούν ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος, επειδή συνορεύουν με το Ιράκ και τη Συρία. Και ήταν καθοριστικοί για την καταπολέμηση του ISIS, την απελευθέρωση του εδάφους του ISIS που ελέγχεται στο Ιράκ και τη Συρία».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σουηδία: Δεν θα μας εκφοβίσουν οι προκλήσεις της Μόσχας
22 Νοεμβρίου, 2024
Προϋπολογισμός: 16 ερωτήσεις και απαντήσεις για την οικονομία
22 Νοεμβρίου, 2024
Αεροδρόμια: Άνοδος 8,9% στην επιβατική κίνηση στο δεκάμηνο
22 Νοεμβρίου, 2024
Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδια της διαπλοκής
22 Νοεμβρίου, 2024
Πολάκης: Τη Δευτέρα θα ξεκινήσουμε την αντεπίθεση
22 Νοεμβρίου, 2024
Κρατούμενος στις φυλακές Χανίων έκρυβε ναρκωτικά στο κελί του
22 Νοεμβρίου, 2024
Ξέσπασε ο Κουσουλός: Ρε δεν ντρέπεστε;
22 Νοεμβρίου, 2024
Αλέξης Τσίπρας: Η λατρεία της εικόνας διείσδυσε και στην πλευρά της προόδου
22 Νοεμβρίου, 2024
Συνάντηση Στυλιανίδη με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών στην Κωνσταντινούπολη
22 Νοεμβρίου, 2024
Ζελένσκι: Ο Πούτιν πρέπει να νιώσει τις πραγματικές συνέπειες των πράξεών του
22 Νοεμβρίου, 2024