Παράδοση των φακέλων στον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ζητά η κυπριακή κοινωνία. Η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων σε ποσοστό 84% έχει την άποψη ότι οι φάκελοι των πολιτογραφήσεων πρέπει να δοθούν στον Γενικό Ελεγκτή για ενδελεχή έλεγχο.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι μόνο ένας στους δέκα τάσσεται ενάντια στην παράδοση των φακέλων, ενώ ποσοστό 6% δεν παίρνει θέση επί του θέματος. Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει η τηλεφωνική έρευνα της Cypronetwork Consultancy Group, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του «Φιλελεύθερου».
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν οι τοποθετήσεις των συμμετασχόντων, με βάση την κομματική τους προέλευση. Συγκεκριμένα, με βάση την κομματική προέλευση των ψηφοφόρων, τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται από 57% (όπως των ψηφοφόρων της Αλληλεγγύης), μέχρι και 100% (όπως καταγράφηκε από τους ψηφοφόρους των Οικολόγων). Η σχετική διακύμανση για τα υπόλοιπα κόμματα ήταν ΕΛΑΜ 74%, ΕΔΕΚ 78%, Συμμαχία Πολιτών 80%, ΔΗΣΥ 78%, ΔΗΚΟ 89% και ΑΚΕΛ 93%.
Όσον αφορά στην τοποθέτηση με βάση την ηλικιακή ομάδα, η άποψη αυτή γίνεται πιο έντονη στις νεαρότερες και μέσες ηλικίες. Συγκεκριμένα, μεταξύ των μεγαλύτερων ηλικιών, 55 και άνω, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 80% και στις ηλικίες 18-34 και 35-55 στο 85% και 87% αντίστοιχα. Σε σχέση με τη γεωγραφική κατανομή, πιο έντονοι υποστηριχτές της άποψης για παράδοση των φακέλων στον Γενικό Ελεγκτή είναι οι κάτοικοι της επαρχίας Αμμοχώστου με ποσοστό 91% και ακολουθούν αυτοί της επαρχίας Λάρνακας με ποσοστό 88%, της Πάφου με 85%, της Λευκωσίας με 83% και της Λεμεσού με 81%. Σε σχέση με το μορφωτικό επίπεδο των συμμετασχόντων και τη θέση τους για το συγκεκριμένο ζήτημα, στα άτομα με επίπεδο μόρφωσης μέχρι το Δημοτικό, αλλά και στην ομάδα των ατόμων με ανώτατη μόρφωση, δηλαδή Κολεγίου, Πανεπιστημίου και Μεταπτυχιακού, το ποσοστό που δηλώνει ότι τα στοιχεία πρέπει να δοθούν στον Γενικό Ελεγκτή φτάνει το 83%, ενώ στα άτομα με επίπεδο μόρφωσης το Γυμνάσιο/Λύκειο φτάνει το 85%.
Υπέρ Πενταμερούς
Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των Κυπρίων τάσσεται υπέρ της συμμετοχής στην Πενταμερή Διάσκεψη που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα συμμετοχής της χώρας μας δίνονται καταφατικές απαντήσεις για συμμετοχή από το 55% του πληθυσμού, εφόσον τεθούν όροι και προϋποθέσεις, ενώ 1 στους 5 υποστηρίζει συμμετοχή χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αντιστρόφως 1 στους 5 διαφωνεί στο να τεθούν όροι και προϋποθέσεις για συμμετοχή και 1 στους 2 διαφωνεί στη συμμετοχή χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, 55% δηλώνει υπέρ της συμμετοχής με όρους και προϋποθέσεις, 20% κατά, ενώ ποσοστό 25% δήλωσε «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ». Όσον αφορά στη συμμετοχή χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ποσοστό 21% τάχθηκε υπέρ, 51% κατά και 28% ότι δεν γνωρίζει/δεν απαντά. Κατά συνέπεια η πλειοψηφία συμφωνεί στη συμμετοχή με όρους και προϋποθέσεις.
Υψηλότερο ποσοστό αντίθεσης για συμμετοχή στην Πενταμερή χωρίς όρους και προϋποθέσεις παρατηρείται μεταξύ των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ, Συμμαχίας Πολιτών, Αλληλεγγύης και Οικολόγων (70-73%).
Το τρίτο ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι πολίτες στο πλαίσιο της έρευνας αφορούσε στην κατεύθυνση της χώρας, με 2 στους 3 Κύπριους να εκτιμούν ότι ως χώρα πάμε στη λάθος κατεύθυνση και 1 στους 5 να θεωρεί, δηλαδή ποσοστό 20%, ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Αναλυτικά, προς τη λάθος κατεύθυνση θεωρεί ότι κινούμαστε το 67% και προς τη σωστή κατεύθυνση το 20%, ενώ ποσοστό 13% απάντησε «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».
Προς τη σωστή κατεύθυνση καταγράφονται συγκριτικά υψηλότερα ποσοστά από τους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Συναγερμού και της Αλληλεγγύης, ενώ στις απαντήσεις των πολιτών καταγράφονται αρνητικές τοποθετήσεις (δηλαδή προς τη λάθος κατεύθυνση) από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων (46-100%), συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Συναγερμού (46%), και υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των κατοίκων των επαρχιών Πάφου και Λάρνακας και νεαρότερες ηλικίες 18-34 (75%). Πιο αρνητικοί ήταν οι κάτοικοι των επαρχιών Πάφου και Λάρνακας με ποσοστό 75% και 76% αντίστοιχα και λιγότερο αρνητικοί αυτοί των επαρχιών Αμμοχώστου και Λεμεσού με ποσοστό 50% και 61% αντίστοιχα. Όσον αφορά στην ηλικία, οι περισσότερο απαισιόδοξοι είναι οι νέοι καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό, 75%, που θεωρεί ότι η χώρα πάει προς τη λάθος κατεύθυνση ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 18-34 ετών, ενώ λιγότερο απαισιόδοξοι οι άνω των 55 ετών με ποσοστό 60%. Σε σχέση με το μορφωτικό επίπεδο οι συμμετέχοντες με επίπεδο μόρφωσης Δημοτικό είναι οι λιγότερο απαισιόδοξοι σε ποσοστό 60%.
ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ
Σύμφωνα με τα γενικά συμπεράσματα της έρευνας σε σχέση με την εικόνα της κοινωνίας όπως αποτυπώνεται τη δεδομένη στιγμή μέσα από τις απαντήσεις που δόθηκαν για τα συγκεκριμένα ερωτήματα, στα πλαίσια του ευρύτερου κοινωνικοοικονομικού περιβάλλοντος και πολιτικού κλίματος παρατηρείται μια μάλλον ασυνήθης καταπελτική τοποθέτηση του εκλογικού Σώματος σε καίρια θέμα της επικαιρότητας που αφορούν στους πολίτες. Καταγράφεται ένα σαφές συναίσθημα απαισιοδοξίας, κριτικής αντιμετώπισης των εξελίξεων, με προσδοκίες για περισσότερη διεκδικητικότητα και διαφάνεια.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
Μεθοδολογία: – Προσωπικές και τηλεφωνικές συνεντεύξεις
Ομάδα-στόχος: – Άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, άνδρες και γυναίκες που διαμένουν τόσο σε αστικές όσο και σε αγροτικές περιοχές.
– Το δείγμα ήταν αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού ως προς την εκλογική περιφέρεια,την περιοχή διαμονής, το φύλο και την ηλικία.
Μέγεθος δείγματος: 800 συνεντεύξεις
Συλλογή στοιχείων: 3 Δεκεμβρίου 2020 -16 Δεκεμβρίου 2020
Επιλογή δείγματος: Έγινε χρήση της μεθόδου της Τυχαίας Πολυσταδιακής Στρωματοποιημένης δειγματοληψίας.
Εταιρεία: CMRC- Cypronetwork Ltd (μέλος του ομίλου εταιρειών Cypronetwork, του ΣΕΔΕΑΚ και της ESOMAR)
Ανάθεση: Συγκρότημα «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»
Πηγή: philenews.com