Ο βουλευτής και τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο indicator.gr και την Ελευθερία Κοσμοπούλου, σχολιάζει, μεταξύ άλλων, τα πρόσφατα δημοσιεύματα που εμπλέκουν πρώην υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα στην υπόθεση Folli-Follie, τονίζοντας, πως ”όσο θα αποτυγχάνει η ΝΔ στη διαχείριση των κρίσεων που αντιμετωπίζει, τόσο περισσότερη λάσπη θα πετά στον ανεμιστήρα”.
Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας ο κ. Ζαχαριάδης τονίζει τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για την εικόνα και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα, επισημαίνοντας ότι όλες οι συνέπειες του κορωνοιού, σε όλα τα επίπεδα, δεν ήρθαν από τον ουρανό…
Παράλληλα, για την διαχείριση της οικονομίας από την κυβέρνηση, τονίζει ότι όπως υποτίμησαν την υγειονομική κρίση έτσι υποτιμούν και την οικονομική, με τις συνέπειες των πολιτικών τους να αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για το μέλλον του τόπου.
Τέλος, ο κ. Ζαχαριάδης, αναφερόμενος και στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το ΥΠΕΣ με τις αλλαγές στη λειτουργία του ΑΣΕΠ και τον τρόπο προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, επισημαίνει πως οι ισχυρισμοί του κ. Θεοδωρικάκου ότι σκοπεύει να κάνει σοβαρή μεταρρύθμιση και να εμβαθύνει την αξιοκρατία στο δημόσιο τομέα δεν πείθουν κανέναν.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
Έχετε κατηγορηθεί ως αξιωματική αντιπολίτευση ότι πλειοδοτείτε συνεχώς εν μέσω πανδημίας. Ποια θα ήταν η δική σας διαχείριση αν ήσασταν κυβέρνηση;
Η κυβερνητική προπαγάνδα κρύβει εντέχνως και τη συναίνεση που προσφέραμε και τις προτάσεις που καταθέσαμε. Εμείς θα ακούγαμε περισσότερο τον κόσμο της αγοράς, θα ακολουθούσαμε τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με θετικά αποτελέσματα, θα τηρούσαμε πλήρως τις επιστημονικές εισηγήσεις, δεν θα παίζαμε επικοινωνιακά παιχνίδια. Θα λέγαμε την αλήθεια στους πολίτες. Η χώρα δυστυχώς με διακυβέρνηση Μητσοτάκη και στο επίπεδο της δημόσιας υγείας και στα οικονομικά μας φέρνει στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης. Μπορούσαμε καλύτερα, αξίζαμε καλύτερα, ξεκινήσαμε καλύτερα. Για άλλη μία φορά οι πολίτες είναι πιο ώριμοι από την ηγεσία της χώρας.
Έχουμε παρουσιάσει και αναλύσει την προγραμματική μας πρόταση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και την άνοιξη και τώρα. Οι προτάσεις μας είναι κοστολογημένες και στοχευμένες και αφορούν στην στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας, όλων όσων πλήττονται από την πανδημία, όλων των εργαζόμενων, των υγειονομικών, των εκπαιδευτικών, των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών, των ανέργων, όλων όσων εργάζονται στην εστίαση, στον τουρισμό, στο εμπόριο.
Με άλλα λόγια, οι προτάσεις μας έρχονται να στηρίξουν την οικονομία και την αγορά, τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και τους εργαζόμενους, αλλά και τους άνεργους που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση λόγω της πολιτικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης, του οικονομικού επιτελείου και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά.
Εάν η κυβέρνηση μας είχε ακούσει και ακολουθούσε τις προτάσεις μας, σήμερα, εν μέσω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, θα είχαμε μια πολύ καλύτερη εικόνα. Οι συνέπειες του κορονοϊού, σε όλα τα επίπεδα, δεν ήρθαν από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα των καταστροφικών πολιτικών και της αμέλειας της κυβέρνησης.
Ναι υπάρχει κρίση αλλά πώς την αντιμετωπίζουμε; Με τι εργαλεία και με ποιο σκεπτικό; Εκεί διαφέρουμε με την ΝΔ και την Κυβέρνησή της.
Τα στοιχεία για το μέλλον των ΜμΕ είναι δυσοίωνα. Δεδομένης και της συνολικότερης κόπωσης που επικρατεί στην κοινωνία, θεωρείτε πως το μερικό έστω άνοιγμα της οικονομίας με το click away μπορεί να σώσει κάπως την κατάσταση;
Είναι σκληρό αλλά είναι αληθινό και τεκμηριώνεται κάθε μέρα. Η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει την κρίση ως ευκαιρία για να αφανίσει ένα τμήμα της πιο αδύναμης μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, μιας επιχειρηματικότητας που άντεξε την δεκαετία των μνημονίων. Γι’ αυτό και δεν στηρίζει με πόρους αποφασιστικά, την ενδιαφέρει μόνο το πολιτικό κόστος και όχι η ουσία της στήριξης και της βιωσιμότητας.
Εάν δούμε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα καταλάβουμε που ακριβώς έχουν οδηγήσει οι πολιτικές της ΝΔ.
Η απώλεια τζίρου των ελληνικών επιχειρήσεων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020 ξεπέρασε τα 13 δισ. σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της προηγούμενης χρονιάς. Αυτό αποδεικνύει ότι και ουσιαστική και ολοκληρωμένη στήριξη δεν υπήρξε ποτέ και ότι η ανάκαμψη της οικονομίας μετά την καραντίνα δεν ήταν ούτε θα είναι για όλους.
Σε αυτό το πλαίσιο και το click away. Τα στοιχεία μέχρι τώρα μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Ελπίζουμε να βελτιωθεί η εικόνα, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο. Δείτε πως στηρίζουν τις επιχειρήσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πόσεις επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν click away; Τι ποσοστό του τζίρου αναπληρώνουν; Τι γίνεται με αυτές που δεν μπορούν; Τι γίνεται με τις επιχειρήσεις που δεν έχουν συνωστισμό π.χ. κοσμηματοπωλεία, επιπλάδικα. Ποιος ενδιαφέρεται γι΄ αυτούς; Τι τους προτείνει η κυβέρνηση; Όταν αγοράζει ο Υπουργός Ανάπτυξης κοστούμι για να καταλάβει αν λειτουργεί το Click Away τα πράγματα δεν πάνε καλά.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ασκείται έντονη κριτική για μη επαρκή στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Ο κ. Σταϊκούρας από την δική του πλευρά είπε στην Βουλή ότι με το πακέτο των 59 μέτρων που έχουν παρθεί, έως το τέλος του έτους τα μέτρα στήριξης θα φτάσουν στα 24 δις, Εσείς θεωρείτε ότι αυτά τα στοιχεία δεν αντιστοιχούν με την πραγματικότητα ή δεν επαρκούν τα χρήματα αυτά;
Εγώ λέω αυτή την ερώτηση να μην την απευθύνετε στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αλλά στους φορείς της αγοράς. Ακούστε με προσοχή τι θα σας πουν. Εμείς τα μετράμε αλλά δεν βγαίνουν. Βλέπετε εσείς αυτά τα ποσά; Εάν πράγματι είχαν πέσει στην οικονομία αυτά τα ποσά, θα είχαμε αυτή την καθίζηση; Θα είχαμε την υψηλότερη ύφεση στην ΕΕ και την Ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο του 2020 και μία από τις χειρότερες αποδόσεις σε ετήσια κλίμακα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
Η ανησυχία μας είναι ότι οι συνέπειες των πολιτικών της κυβέρνησης θα κρατήσουν για πολύ και θα αποτελούν ωρολογιακή βόμβα για το μέλλον του τόπου. Η επιμονή σε υφεσιακές πολιτικές θέτει σε κίνδυνο όλα όσα με πολύ κόπο πετύχαμε τα περασμένα χρόνια, με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας να είναι και πάλι μπροστά μας.
Όπως υποτίμησαν την υγειονομική κρίση έτσι υποτιμούν και την οικονομική, αλλά δυστυχώς ο χρόνος μειώνεται.
Με 158 ”ναι” φθάσαμε στην ψήφιση του νέου προϋπολογισμού. Σε ποια τροχιά τον βλέπετε εσείς ως ΣΥΡΙΖΑ να κινείται μέσα στο 2021 ;
Ψήφισαν έναν προϋπολογισμό που δεν θα εφαρμοστεί και αν εφαρμοστεί θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό βγαλμένο από την περίοδο των πιο σκληρών μνημονικών χρόνων, που μας πάει πίσω και αναπαράγει τα προβλήματα και αδιέξοδα του παρελθόντος, εν μέσω πανδημίας και νέας κρίσης.
Η κατακόρυφη μείωση των δαπανών για το 2021 δεν συνάδει με τις εκτιμήσεις στελεχών του ΥΠΟΙΚ για συνέχιση της ύφεσης για -τουλάχιστον- τα 2 πρώτα τρίμηνα του 2021. Την ίδια στιγμή, πολλές κυβερνήσεις στην ΕΕ θωρακίζουν τον προϋπολογισμό τους για το επόμενο έτος, ενισχύοντας τις δημόσιες δομές, το κοινωνικό κράτος, την επιχειρηματικότητα και το εισόδημα των εργαζομένων. Εμείς τι κάνουμε; Κάνουμε βήματα προς τα πίσω και απογυμνώνουμε τους εργαζόμενους και τις ΜμΕ από κάθε δίχτυ προστασίας σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Δηλαδή απαντάς στην ύφεση με νέα ύφεση.
Οι προτάσεις της έκθεσης Πισσαρίδη μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο ανάκαμψης της χώρας στην «μετακορωνοϊό» εποχή; Τι αντιπροτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Οι προτάσεις της έκθεσης είναι παλιές, χιλιοειπωμένες, ανεφάρμοστες. Ίσως σε κάποιες άλλες χώρες κάποιες άλλες εποχές να είχαν ενδιαφέρον για διάλογο και αντιπαράθεση. Σήμερα και στην Ελλάδα προκαλούν μόνο θυμηδία.
Στις ιδέες, στις προτάσεις, στις προτεραιότητες, στη στρατηγική, η έκθεση Πισσαρίδη είναι ένα νέο μνημόνιο με νέο όνομα και λίγο διαφορετική φρασεολογία. Ο καθένας μπορεί να το καταλάβει αυτό διαβάζοντας τις προτάσεις που περιλαμβάνει αυτά που προτείνει. Αμφισβητούνται πλέον και στις πρωτεύουσες του νεοφιλελευθερισμού.
Εμείς έχουμε μια εντελώς διαφορετική στρατηγική, ένα εντελώς διαφορετικό μείγμα πολιτικής, με επίκεντρο τον άνθρωπο, το κοινωνικό κράτος και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Με στήριξη της δημόσιας Υγείας και Παιδείας. Με μέτρα επιδότησης της εργασίας. Με στήριξη επιχειρήσεων, με νέες βιώσιμες υποδομές, με δημόσιες επενδύσεις.
Πως σχολιάζετε τα πρόσφατα δημοσιεύματα που εμπλέκουν πρώην υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα στην υπόθεση Folli-Follie;
Υπάρχει μια σοφή λαϊκή παροιμία που ταιριάζει στην περίσταση «εκεί που μας χρωστάγανε μας ζητάνε και το βόδι». Η ΝΔ διαρρέει στον Τύπο επιλεκτικά αποσπάσματα της έκθεσης διαχειριστικού ελέγχου της Folli Follie, υιοθετώντας παντελώς ψευδείς, ασυνάρτητους και ανυπόστατους ισχυρισμούς του συνεργάτη των υπόδικων Κουτσολιούτσων, χωρίς κανένα στοιχείο που να τους τεκμηριώνει.
Την ίδια στιγμή, όμως, αποκρύπτει επιμελώς το γεγονός ότι ο ίδιος ο συντάκτης της εν λόγω έκθεσης υπογραμμίζει εμφατικά πως δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ούτε «την ακρίβεια των ισχυρισμών του, ούτε αν όσα περιγράφονται είναι πραγματικά».
Είναι σαφές πλέον πως προχωρά η πολιτική ζωή της χώρας. Όταν ο κ.Μητσοτάκης σπάει την καραντίνα και εκτίθεται λόγω της ανεμελιάς του στην Πάρνηθα να κάνει ποδηλατάδα, η κυβέρνηση εφευρίσκει το σούπερ σκάνδαλο με την βιλάρα Τσίπρα. Όταν η κυβέρνηση εκτίθεται με το θέμα της Palantrir Technoligies και την νομοθέτηση για την εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων σε επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων με τα πενταετή πολυτεχνεία της χώρας τότε εφευρίσκουμε το θέμα της Folli-Follie. Όσα θα αποτυγχάνει η ΝΔ στη διαχείριση των κρίσεων που αντιμετωπίζει, τόσο περισσότερη λάσπη θα πετά στον ανεμιστήρα. Να ξέρουν όμως κάτι… Τίποτα δεν θα μένει αναπάντητο, τίποτα δεν θα πέφτει κάτω, οι συκοφάντες και οι λασπολόγοι πέρα από την πολιτική κριτική θα αντιμετωπίζουν και τις συνέπειες του νόμου.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ακόμη τον ΣΥΡΙΖΑ αρκετά πίσω από το κυβερνών κόμμα. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό και πότε βλέπετε εσείς εκλογές;
Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν σαφή αποδυνάμωση της εικόνας της κυβέρνησης. Όσο προχωράμε και όσο οι συνέπειες των πολιτικών της ΝΔ περνούν στην κοινωνία και την οικονομία, η εικόνα της κυβέρνησης θα χειροτερεύει.
Εμείς από την πλευρά μας δουλεύουμε για τις εξελίξεις που θα έρθουν, για να στηριχθούν οι αδύναμοι συμπολίτες μας για να ανορθωθεί η Ελληνική οικονομία μετά από 10χρόνια κρίσης . Βλέπω επίσης ότι η δεξιά για άλλη μία φορά όταν αντιμετωπίζει προβλήματα συνήθως δεν τα λύνει αλλά αποδρά. Το ίδιο θα κάνει και τώρα όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα αποδράσει.
Ο κ. Θεοδωρικάκος μιλάει για μια μεγάλη μεταρρύθμιση τομή, το «νέο ΑΣΕΠ», στην οργάνωση του δημόσιου με αξιοκρατική διάρθρωση αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι για άλλη μια φορά απέναντί. Γιατί;
Με συγχωρείται αλλά διαβάσατε το νομοσχέδιο; Που είναι η μεγάλη τομή; Η ίδρυση του ΑΣΕΠ από τον αείμνηστο Αναστάση Πεπονή, αποτελεί τη σοβαρότερη μεταρρύθμιση που έλαβε χώρα στην ελληνική δημόσια διοίκηση και έδωσε τη δυνατότητα κοινωνικής κινητικότητας και δημοκρατικής στελέχωσης του δημοσίου, στη βάση των αρχών της αξιοκρατίας, της αντικειμενικότητας, της ισότητας και της διαφάνειας. Αυτές οι αρχές για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι αδιαπραγμάτευτες. Δεν κάνει τομή ούτε μεταρρύθμιση ο κ.Θεοδωρικάκος. Ξαναγράφει τα ήδη ισχύοντα… Υπάρχει όμως ένα σοβαρό ζήτημα, εδώ και 17 μήνες όλα στη χώρα γίνονται εκτός ΑΣΕΠ. Η στασιμότητα και το κλείσιμο εκκρεμοτήτων βαφτίζεται μεγάλη μεταρρύθμιση.
Άρα συμφωνείτε με τον νόμο απλά δεν τον ψηφίζετε επειδή τον παρακάμπτουν;
Όχι, συμφωνούμε με το ήδη θεσμοθετημένο πλαίσιο του γραπτού διαγωνισμού. Το δηλώσαμε εξ’ αρχής. Θεωρούμε απαραίτητη προϋπόθεση για την ισορροπία του συστήματος και την επιλογή των καταλληλότερων, την αύξηση της μοριοδότησης των συναφών διδακτορικών και μεταπτυχιακών καθώς και της εργασιακής εμπειρίας. Δεν είναι δυνατόν να πετάγονται στον κάλαθο των αχρήστων ούτε τα ακαδημαϊκά προσόντα των υποψηφίων, ούτε σαφώς η επαγγελματική τους εμπειρία. Το λένε οι προτάσεις του συνηγόρου του πολίτη, το λένε και σοβαροί Βουλευτές από τη ΝΔ.
Oι ισχυρισμοί Θεοδωρικάκου ότι σκοπεύει να κάνει σοβαρή μεταρρύθμιση και να εμβαθύνει την αξιοκρατία στο δημόσιο τομέα δεν πείθουν κανέναν. Αν θέλει να μας πείσει ας καταργήσει πρώτα την πολυδαίδαλη, πολυδάπανη και αναποτελεσματική δομή του επιτελικού κράτους και εδώ είμαστε να κουβεντιάσουμε. Να μειώσει τους μετακλητούς και τις αυξημένες αποδοχές χωρίς προηγούμενο την τελευταία δεκαετία και εδώ είμαστε να συζητήσουμε.
Πως σχολιάζετε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία και πως κρίνετε την στάση της κυβέρνησης σχετικά με αυτές;
Ανησυχώ πολύ. Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβρη είναι χειρότερα και πιο πίσω από αυτά του Οκτώβρη. Η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει και αυτή η Κυβέρνηση και αυτός ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί.
Στην πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας από την εποχή των Ιμίων, με την Τουρκία να παραβιάζει κατάφωρα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα πραγματοποιώντας έρευνες για σχεδόν 4 μήνες και φτάνοντας λίγα ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο και τη Ρόδο, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κατάφερε να πετύχει κυρώσεις αλλά δεν έστειλε και κανένα μήνυμα. Τι θέλουμε; Τι επιδιώκουμε; Με ποιους συμμάχους με ποιες δυνάμεις ; Με ποιο σκεπτικό ;
Τι μπορούμε να περιμένουμε από την ΕΕ; Κι αν κάνουμε λάθος τι πρέπει να διορθωθεί; Περισσότερο από ποτέ προέχει σήμερα να διαμορφώσουμε μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική στα ελληνοτουρκικά – ευρωτουρκικά, που θα αναγνωρίζει τις μεγάλες διεθνείς εξελίξεις, ανακατατάξεις και διεργασίες που θα λάβουν χώρα το 2021 στην περιοχή μας. Εάν δεν προχωρήσουμε σε μια τέτοια προετοιμασία, θα βρεθούμε προ απρόοπτων εξελίξεων και για την Ελλάδα και για την Κύπρο.
Πηγή: indicator.gr