Κορονοϊός: Οδηγίες για τον εμβολιασμό ατόμων με υποκείμενα νοσήματα

Οι ενήλικες με συγκεκριμένα υποκείμενα νοσήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο COVID-19. Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρική Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις πρόσφατες οδηγίες για τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Τα εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2 που βασίζονται στο mRNA μπορεί να χορηγηθούν σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, εφόσον δεν έχουν εμφανίσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του εμβολίου. Ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες ανάλογα με την κατηγορία του υποκείμενου νοσήματος.

Ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Οι ασθενείς με λοίμωξη HIV ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω άλλων νοσημάτων ή φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19. Μπορούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2. Ασθενείς με HIV συμμετείχαν στις κλινικές μελέτες αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί προς το παρόν τα σχετικά αποτελέσματα των υπο-μελετών. Παράλληλα, οι ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι πιθανό να υπάρχει μειωμένη ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο, καθώς επίσης ότι θα πρέπει να συνεχίζουν να λαμβάνουν μέτρα προστασίας έναντι της μετάδοσης της COVID-19.

Ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα

Οι ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα μπορούν να εμβολιαστούν με τα εμβόλια που βασίζονται στο mRNA, δεδομένου ότι συμπεριελήφθησαν στις τρέχουσες κλινικές μελέτες.

Ασθενείς με ατομικό ιστορικό Guillain-Barre

Οι ασθενείς με ατομικό ιστορικό συνδρόμου Guillain-Barre μπορούν να εμβολιαστούν με τα εμβόλια που βασίζονται στο mRNA. Έως σήμερα, δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά συνδρόμου Guillain-Barre μεταξύ των εθελοντών που έλαβαν εμβόλιο mRNA έναντι του SARS-CoV-2 στις κλινικές μελέτες.

Ασθενείς με ατομικό ιστορικό παράλυσης τύπου Bell

Περιπτώσεις παράλυσης τύπου Bell αναφέρθηκαν σε εθελοντές που έλαβαν εμβόλιο mRNA έναντι του SARS-CoV-2 στις κλινικές μελέτες. Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν το εμβόλιο ήταν υπαίτιο για τα περιστατικά, και ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ δεν θεωρεί ότι ασθενείς με προηγούμενο ιστορικό παράλυσης τύπου Bell θα πρέπει να αποκλειστούν από τον εμβολιασμό.

Τέλος, το CDC των ΗΠΑ υπενθυμίζει ότι ακόμα και μετά τον εμβολιασμό είναι σημαντικό να συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας έναντι της μετάδοσης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, και πιο συγκεκριμένα η μάσκα προσώπου, η τήρηση αποστάσεων τουλάχιστον 2 μέτρων, η αποφυγή του συγχρωτισμού, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα ή εναλλακτικά η χρήση αντισηπτικών με περιεκτικότητα τουλάχιστον 60% σε αλκοόλη, καθώς και τα εξειδικευμένα μέτρα στους χώρους εργασίας και σε περίπτωση επαφής με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ειρήνη Μουρτζούκου: Συνεχίζονται οι καταθέσεις για τους θανάτους των βρεφών
24 Νοεμβρίου, 2024
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ live: Πάνω από 60.000 άτομα ψήφισαν έως τις 18:00
24 Νοεμβρίου, 2024
Οδηγός ταξί πήρε το τηλέφωνο 46χρονης και τη χτύπησε με το αυτοκίνητο
24 Νοεμβρίου, 2024
Ο Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν
24 Νοεμβρίου, 2024
Πόρτο Ράφτη: Συναγερμός για τον εντοπισμό 22χρονου κολυμβητή
24 Νοεμβρίου, 2024
Γιάφκα στο Παγκράτι: Προκηρύξεις τρομοκρατικών χτυπημάτων είχε στο σπίτι του ο 49χρονος φιλόλογος
24 Νοεμβρίου, 2024
Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Έμμας δύο χρόνια από το τροχαίο που της στοίχισε τη ζωή
24 Νοεμβρίου, 2024
Πύργος: Λήστεψαν ηλικιωμένη και την έστειλαν στο νοσοκομείο
24 Νοεμβρίου, 2024
Έφυγε από τη ζωή η αδερφή του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Βασίλη Πλιάτσικα
24 Νοεμβρίου, 2024
Σοβαρό τροχαίο στην Κρήτη – 16χρονος νοσηλεύεται σε ΜΕΘ
24 Νοεμβρίου, 2024