Εξαδάκτυλος: Δεν είναι ικανοποιητικό ότι εμβολιάσαμε 16.300 άτομα

Τον προβληματισμό του για τον μικρό αριθμό εμβολιασμών έναντι του κορωνοϊού εξέφρασε μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος του ΠΙΣ και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ.Υγείας.

Για το θέμα του εμβολίου ανέφερε: «Πιστεύω ότι θα πρέπει να σταματήσει το στοιχείο της υπερβολής που περιβάλει όλη αυτή τη διαδικασία. Να γίνει με πρακτικότερη και αποτελεσματικότερη. Να χρησιμοποιηθεί ο χρόνος που έχουμε μέχρι να έχουμε μεγάλες παραλαβές εμβολίων για να βελτιώσουμε το σχεδιασμό μας ώστε να μπορούμε να εμβολιάσουμε τους ανθρώπους ταχύτερα όταν θα έχουμε περισσότερα εμβόλια. Διότι η κοινωνία μας είναι τόσο μα τόσο κουρασμένη που θα πρέπει να εμβολιαστεί γρήγορα για να επανέλθει σε μία κανονικότητα. Διότι βλέπουμε ακόμα και χώρους που παραδοσιακά δεν δημιουργούν αντιθέσεις να μην μπορούν να ακολουθήσουν τα μέτρα. Ένας χώρος είναι η Εκκλησία πχ. Αυτό το βλέπουμε και ο τρόπος για να βγούμε γρηγορότερα από αυτή τη διαδικασία είναι ένας αποτελεσματικός εμβολιασμός. Άρα δεν είναι ικανοποιητικό ότι η χώρα έχει παραλάβει 151.000 εμβόλια από τις 26 Δεκεμβρίου και έχει εμβολιάσει 16.300 ανθρώπους. Αυτό δεν είναι ικανοποιητικό. Θα ήταν ικανοποιητικό αν λέγαμε εμείς έχουμε το σχεδιασμό μας που προβλέπει 2 εκατ. Εμβολιασμούς τον χρόνο. Στο διάστημα αυτό κάνουμε ένα σχεδιασμό που να προβλέπει τέσσερα εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα και αυτό μπορεί να γίνει αν χρησιμοποιηθούν 20.000 ιδιωτικά ιατρεία που υπάρχουν στη χώρα και που δεν καταλαβαίνω γιατί κανείς δεν τα λαμβάνει υπόψιν του. Σήμερα θα έπρεπε να έχει ειπωθεί ότι τα εμβόλια που παραλάβαμε τα κάναμε όλα, τα τελειώσαμε και περιμένουμε επόμενες δόσεις. (…) Αν φοβάται κάποιος να χρησιμοποιήσει τα 20.000 ιατρεία να βγει και να πει σε ένα διάλογο επιχειρημάτων επιστημονικών γιατί φοβάται και γιατί δεν το θέλει.

«Δεν μπορεί να υπάρξει λογική απάντηση επ’ αυτού», συμπλήρωσε.

Για τις εκκλησίες και πόσο ανησυχητικά είναι αυτά που βλέπουμε σε σχέση με την πανδημία ο κ. Εξαδάκτυλος σχολίασε: «Ο ιός όπου συγκεντρώνονται άνθρωποι βρίσκει την ευκαιρία να μεταδίδεται. Για οποιοδήποτε λόγο και αν συγκεντρώνονται σε οποιοδήποτε χώρο και αν συγκεντρώνονται. Και αυτό το έχουμε διαπιστώσει στην πράξη κατ’ επανάληψη. Έχουμε εμπειρία και από διάδοση ιού σε χώρους λατρείας και από τη διάδοση του ιού σε άλλους χώρους».

«Φοβούμαι ότι είναι πολύ επικίνδυνο για αυτούς τους ανθρώπους που συνωστίζονται κάποιοι να συναντήσουν τον δημιουργό τους πρόωρα. Και αυτό έχει συμβεί και σε ανθρώπους της εκκλησίας. Κάποιοι μετάνιωσαν δημοσίως για όσα έλεγαν επίσης δημοσίως», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τις γνωμοδοτήσεις των εμπειρογνωμόνων όπως η υπόθεση του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη και αν υπήρχε εισήγηση να ληφθούν μέτρα νωρίτερα ανέφερε: «Όχι, δεν υπήρχε εισήγηση. Υπήρχε συζήτηση στην επιτροπή στον κατάλληλο χρόνο αλλά η άποψη που έλεγε ότι έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα μέτρα ή πιο αποφασιστικά ήταν μειοψηφική. Δεν υπήρξε τέτοια εισήγηση. Υπήρξαν αυτοί που είχαν κάνει άλλου είδους προτάσεις εντός της επιτροπής και ήταν μειοψηφική άποψη».

Αν θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων: «Φοβούμαι πως θα δούμε. (…) Λογικά θα περιμένει κανείς να δει μία αύξηση. Παραδοσιακά λέμε 15-20 μέρες ας ελπίσουμε να μην είναι τέτοια που να επηρεάζει τις συνολικότερες εξελίξεις. Υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις που μένουν να καταγραφούν και στην πράξη».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ιράν: Πενθήμερο πένθος για τον θάνατο του Νασράλα κήρυξε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ – Θρήνος στον Λίβανο
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Νεκρός ηλικιωμένος που καταπλακώθηκε από δέντρο στην Άσσηρο
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Παναθηναϊκός – Άρης 81-68: Έκανε «περίπατο» με Κέντρικ Ναν και πέρασε στον τελικό του Super Cup
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Θάνατος Νασράλα: Σε αναζήτηση «απάντησης» η Χεζμπολάχ – Σε συναγερμό το Ισραήλ, αναμένει σκληρό ιρανικό χτύπημα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Τροχαίο με νεκρό 70χρονο στην Κρήτη
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ: Ο διοικητής του μετώπου με το Ισραήλ σκοτώθηκε μαζί με τον Νασράλα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Hellenic Train: Κανονικά τα δρομολόγια τρένων στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Σέρρες από την Τρίτη 1η Οκτωβρίου
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Ερμού: Ανήλικοι επιτέθηκαν σε 23χρονο και άρπαξαν χρυσή αλυσίδα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Κέρκυρα: «Πες μας την αλήθεια για το παιδί σου» – Πώς ομολόγησε τη δολοφονία του συζύγου της
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Εκτός ελέγχου η βία των ανηλίκων – Αιματηρά επεισόδια και τραυματίες
28 Σεπτεμβρίου, 2024