«Η κυβέρνηση έδειξε ανοχή. Αλλιώς έπρεπε να είχαμε μέτρα, να ήμουν στο αυτόφωρο τώρα. Έτσι δεν είναι;» τόνισε ο Μητροπολίτης Ιλίου.
Καταδικαστέα χαρακτήρισε ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Αθηναγόρας στον Alpha 98,9 την απόφαση του Μητροπολίτη Αιγιαλεία και Καλαβρύτων Ιερώνυμου και του πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο να ρίξουν τον σταυρό για τον αγιασμό των υδάτων, παρά την απαγόρευση.
Όπως είπε είναι αντίθετη με την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Παράλληλα, αναγνώρισε πως η Εκκλησία επέδειξε ανυπακοή με την ανοχή της κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του newsique που έκανε λόγο για «ιερό κόλπο» Μητσοτάκη – Ιερώνυμου, ενώ τόνισε πως δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
Σε ερώτηση αν υπήρξε κάποια συνεννόηση της κυβέρνησης με την Εκκλησία γύρω από τη σημερινή λειτουργία των ναών σχολίασε: «Κοιτάξτε. Νομίζω ότι ας πούμε η συνεννόηση, αν υπήρξε συνεννόηση σε ανώτατο επίπεδο δεν το γνωρίζω. Δεν γνωρίζω καν τι συζητήθηκε ανάμεσα στον κ. Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο. Αλλά νομίζω ότι σοφά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εφήρμοσε αναλογικά μέτρα όπως γίνεται και στις διαδηλώσεις. Νομίζω ότι αυτό ήταν μία απόφαση δικιά του και των στελεχών της Αστυνομίας. Δηλαδή παραδείγματος χάριν εμείς δεν είχαμε καθόλου αστυνόμευση εδώ στο Ίλιον. Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι ο διοικητής του τμήματος με τους αστυνομικούς είχαν περάσει από τις εκκλησίες. Ήταν η απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη πιστεύω, δεν ξέρω. Δεν το ξέρω μετά βεβαιότητας. Αποφάσισε να εφαρμόσει ό,τι κάνει και με τις διαδηλώσεις. Και επειδή δεν είμαστε τα παιδάκια των Εξαρχείων να έχουμε καδρόνια, σιδερολοστούς και λοιπά ήταν πιο ήπια».
«Η κυβέρνηση έδειξε ανοχή. Νομίζω κάπως έτσι πρέπει να έγινε (σ.σ. οι ίδιοι έδειξαν ανυπακοή και η κυβέρνηση ανοχή). Αλλιώς έπρεπε να είχαμε μέτρα, να ήμουν στο αυτόφωρο τώρα. Έτσι δεν είναι;», ανέφερε.
«Εδώ υπάρχει πρόβλημα. Διότι και εχθές το βράδυ αργά, το απόγευμα νομίζω εστάλη η επιστολή από Αρχιεπίσκοπο σε όλους τους μητροπολίτες της Ελλάδος που έλεγαν ότι εφαρμόζοντας την ΚΥΑ την προηγούμενη εκεί απαγόρευε τη ρίψη σταυρού στα ύδατα είτε είναι θαλάσσια, είτε λιμναία, είτε ποταμίσια. Εφόσον έκαναν αυτό (σ.σ. στα Καλάβρυτα). (Είναι καταδικαστέα πράξη) επειδή πηγαίνει είναι αντίθετη στην απόφαση που είχε πάρει η σύνοδος».
«Την καταδικάζω βεβαίως», τόνισε. Ερωτηθείς αν θα επιβληθούν κάποιες ποινές υπογράμμισε: «Αυτό θα το απαντήσω στις 12 του μηνός που έχουμε σύνοδο και στην οποία θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα. Αν θα πρέπει να σταλεί κάτι σε αυτούς ή σε κάποιους άλλους».
«Εμείς σαν σύνοδος τηρήσαμε και τις δύο ΚΥΑ. Η μία ΚΥΑ λέει ότι έχουμε καθολικό lockdown και όντως υπάρχει καθολικό lockdown στις εκκλησίες εκτός από το δίωρο το σημερινό. Και μας έδειξε ανοχή η κυβέρνηση. Εκεί μόνον αγγίζει την προηγούμενη ΚΥΑ. Η σημερινή εφαρμόζεται. Αύριο που θα γίνει η λειτουργία θα είναι κλειστή η πόρτα. Οι πιστοί θα μπουν μετά να ανάψουν το κεράκι τους και να κάνουν την προσευχή τους», ανέφερε.
«Εμείς δεν διαφωνούμε ότι η κυβέρνηση πήρε μία απόφαση που είχε δεδομένα και την έκανε ο προβληματισμός ξεκινάει από τη στιγμή που δεν ενημερώνεται το άλλο μέλος που έχει γίνει συμμέτοχος σε μία συμφωνία. Νομίζω ότι αυτό το πράγμα θα είχε λυθεί πολύ πριν. Και χωρίς να γίνει όλη αυτή η ανακατωσούρα και να χαθεί η ομοιοστασία. Λοιπόν, 10 λεπτά πριν ανακοινωθεί η ανακοίνωση είναι ενημέρωση που προϋποθέτει διάλογο; Είχαμε τον χρόνο να το κάνουμε (τον διάλογο). Ας το ανακοίνωναν. Είχαμε τον χρόνο να το κάνουμε (…). Αν υπήρχε μία μικρή ενημέρωση πιο πριν θα είχε γίνει μία μικρή διαβούλευση και αυτό που έγινε προφανώς-χωρίς να μπορώ να το επιβεβαιώσω-μετά την ορκωμοσία του πρώτου γκρουπ θα είχε γίνει πολύ πιο πριν», τόνισε.
Για το αν η ένταση στις σχέσης κυβέρνησης και εκκλησίας θα δημιουργήσουν προβλήματα σημείωσε: «Όχι δε νομίζω. Γιατί και ο κ. Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρισμένα πράγματα μέσα του για τη σχέση Εκκλησίας και Πολιτείας και ο Αρχιεπίσκοπος το ίδιο. Και οι ρόλοι μας πρέπει να είναι διακριτοί».
Στη διαπίστωση πως ο ρόλος της Εκκλησίας είναι να υπακούει στις αποφάσεις της Πολιτείας σχολίασε και η κυβέρνηση αποφάσιζε να μην πληρώνει τους ιερείς απάντησε: «Δεν θα πληρωνόμαστε. Γιατί δεν μπορούμε να βρούμε ένα άλλο τρόπο να πληρωνόμαστε; Δεν είναι επιχείρημα αυτό. Γιατί ο κ. Νίκος (σ.σ.ακροατής) λέει ότι ‘καθίστε φρόνημα γιατί δεν θα σας πληρώνουμε’. Αυτό λέει. (…) Με την απόφασή μας αυτή αποδείξαμε ότι δεν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι».