Κορονοϊός: Διλήμματα και σύγχυση για τον εμβολιασμό των εγκύων

Σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ο Παγκόσμιος Υγείας (ΠΟΥ) και το CDC φαίνεται να δίνουν διαφορετικές συμβουλές στις εγκύους, πράγμα που τους προκαλεί κάποια σύγχυση, όσον αφορά τον εμβολιασμό τους κατά της Covid-19.

Αυτό εν μέρει αποδίδεται στο ότι υπάρχει έως τώρα έλλειψη στοιχείων, καθώς οι έγκυες είχαν αποκλεισθεί από τις μελέτες των εμβολίων σε ανθρώπους.

Τόσο ο ΠΟΥ όσο και το CDC ούτε απαγορεύουν ρητά, ούτε όμως ενθαρρύνουν σαφώς τον εμβολιασμό κατά την εγκυμοσύνη, αλλά παρέχουν διαφοροποιημένες συστάσεις. Το CDC δήλωσε ότι, με βάση τα έως τώρα στοιχεία από τις Pfizer/BioNTech και Moderna, «τα εμβόλια είναι απίθανο να συνιστούν ειδικό κίνδυνο για τις έγκυες», αλλά τις καλεί να συμβουλευθούν το γιατρό τους προτού εμβολιασθούν.

Από την άλλη, ο ΠΟΥ συστήνει στις έγκυες να μην κάνουν το εμβόλιο, εκτός και κινδυνεύουν πολύ να μολυνθούν από τον κορονοϊό λόγω της φύσης της εργασίας τους ή κάποιας άλλης πάθησης. Αυτή περίπου είναι και η θέση της Βρετανίας, η οποία αρχικά είχε ταχθεί κατά των εμβολιασμών των εγκύων και μετά αναθεώρησε, επιτρέποντας τους εμβολιασμούς εγκύων που είναι εργαζόμενες πρώτης γραμμής ή σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Αρκετοί ειδικοί θεωρούν υπερβολικό το φόβο του ΠΟΥ, θεωρώντας ότι οι κίνδυνοι της Covid-19 είναι πολύ μεγαλύτεροι από την όποια θεωρητική βλάβη των εμβολίων. «Δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένοι κίνδυνοι για το έμβρυο, δεν υπάρχουν καν θεωρητικοί κίνδυνοι, δεν διαπιστώθηκε κίνδυνος στις μελέτες εμβολίων σε ζώα», σύμφωνα με την ειδική στη βιοηθική δρα Αν Λάιερλι του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα.

Τα εμβόλια θεωρούνται γενικά ασφαλή και οι έγκυες ήδη από τη δεκαετία του 1960 ενθαρρύνονται να κάνουν τα εμβόλια κατά της γρίπης και άλλων ασθενειών, ακόμη και παρά την απουσία ενδελεχών κλινικών μελετών. «Αυτό που πολλοί άνθρωποι ξεχνούν, είναι ότι υπάρχουν κίνδυνοι από το να μη κάνουμε τίποτε. Το να μην προσφέρουμε στις εγκύους την ευκαιρία να εμβολιασθούν και να προστατευθούν, όταν υπάρχουν γνωστοί και σοβαροί κίνδυνοι της Covid-19, που ενισχύονται από την κύηση, δεν είναι σοφή στρατηγική», δήλωσε η γυναικολόγος δρ Ντενίζ Τζέιμισον του Πανεπιστημίου της Ατλάντα και μέλος της επιτροπής ειδικών για την Covid του Αμερικανικού Κολλεγίου Γυναικολογίας και Μαιευτικής.

Οι Pfizer/BioNTech και Moderna είχαν παρουσιάσει το Δεκέμβριο αποτελέσματα από μελέτες τοξικότητας των εμβολίων τους σε τρωκτικά που εγκυμονούσαν, οι οποίες δεν έδειξαν κάποιες επιβλαβείς επιπτώσεις (κάτι που αναγνώρισε και ο ΠΟΥ, αλλά διατηρεί τις επιφυλάξεις του). Η Pfizer σχεδιάζει να αρχίσει κλινική μελέτη σε έγκυες γυναίκες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ η Moderna δήλωσε ότι θα καταγράφει προσεκτικά τα αποτελέσματα των εμβολιασμών σε έγκυες.

Πηγή: ΑΠΕ

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Εγνατία: Φορτηγό έπεσε πάνω στις μπάρες των διοδίων – Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας και ρυθμίσεις
5 Οκτωβρίου, 2024
Χανιά: Ακόμη δύο επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στη Γαύδο
5 Οκτωβρίου, 2024
ΠΑΣΟΚ: Αύριο οι εσωκομματικές κάλπες – Πού και πώς θα γίνει η ψηφοφορία
5 Οκτωβρίου, 2024
Άνδρας στα Χανιά γρονθοκοπά την πρώην σύζυγό του μπροστά στο παιδί τους στη μέση του δρόμου
5 Οκτωβρίου, 2024
Κακοκαιρία Cassandra: Χτυπά τη χώρα με βροχές και καταιγίδες – Οι περιοχές που θα επηρεαστούν
5 Οκτωβρίου, 2024
Κερατσίνι: Νεκρός 70χρονος που παρασύρθηκε από φορτηγό
5 Οκτωβρίου, 2024
Ηλεία: Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στο Γεράκι Αμαλιάδας – Η βροχή βοηθά το έργο κατάσβεσης
5 Οκτωβρίου, 2024
Ο Τραμπ λέει πως το Ισραήλ πρέπει να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
5 Οκτωβρίου, 2024
Στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σκοτώνεται σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στον βόρειο Λίβανο
5 Οκτωβρίου, 2024
Γ. Κατσαρός για τον Μ. Πλέσσα: «Άνθρωπος με πολύ χιούμορ και ταλέντο – Δικαιολογημένα αναφερόταν πάντα στους καλύτερους»
5 Οκτωβρίου, 2024