«Όχι» στην έκδοση της Ιρανής Σαραρέ είπε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

«Είμαι πολιτικός πρόσφυγας στη χώρα σας ζητώ την προστασία σας» είπε με δάκρυα στα μάτια η 37χρονη Σαραρέ Καντεμί από το Ιράν απευθυνόμενη στους αρεοπαγίτες του 6ου Ποινικού Τμήματος οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν για την έκδοση ή μη της ίδιας και της κόρης της.

«Αν παραδοθώ στο καθεστώς θα πεθάνω και η κόρη μου θα δοθεί στον σύζυγό μου. Ήθελε να την παντρέψει από τα 9 της» επιχειρηματολόγησε η νεαρή γυναίκα η οποία λίγο αργότερα βρήκε συμπαραστάτη τον αντεισαγγελέα της έδρας που εισηγήθηκε να μην εκδοθεί στην πατρίδα της θεωρώντας πως στην περίπτωση που γίνει δεκτό το αίτημα του Ιράν η ζωή της μπορεί να κινδυνεύσει η ζωή και να κακοποιηθεί ιδιαίτερα.

Η 37χρονη, η οποία διέφυγε από το Ιράν ως πρόσφυγας επειδή υπέστη ενδοοικογενειακή βία και κατηγορήθηκε για αντικυβερνητικές θέσεις, αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικρατούν στην πατρίδα της επισημαίνοντας ότι όποιος έχει πολιτική δράση καταλήγει στη φυλακή. Η ίδια, όπως είπε, βιντεοσκοπούσε διαδηλώσει που γίνονταν κατά της κυβέρνησης και τις έδινε σε κανάλια. «Αυτό είναι έγκλημα στη χώρα μου. Όποιος έχει πολιτική δράση στη χώρα μου συλλαμβάνεται» είπε χαρακτηριστικά ενώ μιλώντας για τη σχέση με το σύζυγο της ανέφερε πως ήταν εκείνος που έστειλε την μητέρα της στη φυλακή για 7 μήνες.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης ο οποίος υποστήριξε πως στην περίπτωση που η 37χρονη επιστρέψει στο Ιράν κινδυνεύει πολύ σοβαρά να αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου.

«Είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο ποσοστό κατά κεφαλή θανατικών ποινών κυρίως ανηλίκων» ανέφερε ο μάρτυρας ο οποίος στη συνέχεια έδωσε το πλαίσιο που λειτουργεί το Ιράν σε αυτή την περίοδο της μεγάλης αλλαγής καθώς βρίσκεται σε «αυξανόμενη σύγκρουση με τη Δύση και με άνοδο του κόμματος των ακραίων ισλαμιστών». «Υπάρχει ακόμη και επιβάλλεται η ποινή του θανάτου. Η ύπατη Αρμοστεία γνωρίζει μόνο το 20% αυτών» υποστήριξε ο μάρτυρας προσθέτοντας: «Η γυναίκα από τα 9 της θεωρείται υπόλογη απέναντι στον νόμο. Η θανατική ποινή εφαρμόζεται για πολλά αδικήματα. Με διάφορους τρόπους, απαγχονισμό, λιθοβολισμό, σταύρωση… Εκτός για τα αδικήματα του φόνου και της ένοπλης ληστείας, η θανατική ποινή προβλέπεται για την ομοφυλοφιλία, την απαγωγή και την πολιτική διαμαρτυρία. Γι’ αυτό πιστεύω ότι έχει κίνδυνο ζωής…» . Κλείνοντας την κατάθεση του ο Απόστολος Δοξιάδης κάλεσε τους αρεοπαγίτες να σώσουν δύο ζωές. «Το έργο του Θεού είναι στα δικά σας χέρια» ανέφερε.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Αεροδρόμια: Άνοδος 8,9% στην επιβατική κίνηση στο δεκάμηνο
22 Νοεμβρίου, 2024
Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδια της διαπλοκής
22 Νοεμβρίου, 2024
Πολάκης: Τη Δευτέρα θα ξεκινήσουμε την αντεπίθεση
22 Νοεμβρίου, 2024
Κρατούμενος στις φυλακές Χανίων έκρυβε ναρκωτικά στο κελί του
22 Νοεμβρίου, 2024
Ξέσπασε ο Κουσουλός: Ρε δεν ντρέπεστε;
22 Νοεμβρίου, 2024
Αλέξης Τσίπρας: Η λατρεία της εικόνας διείσδυσε και στην πλευρά της προόδου
22 Νοεμβρίου, 2024
Συνάντηση Στυλιανίδη με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών στην Κωνσταντινούπολη
22 Νοεμβρίου, 2024
Ζελένσκι: Ο Πούτιν πρέπει να νιώσει τις πραγματικές συνέπειες των πράξεών του
22 Νοεμβρίου, 2024
«Κάναμε μήνυση στο νοσοκομείο μήπως σωθούν άλλοι», λέει η δικηγόρος του αστυνομικού που ξέχασαν να του πουν πως έχει καρκίνο
22 Νοεμβρίου, 2024
Φωτιά στο σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού στη Δράμα
22 Νοεμβρίου, 2024