Καλπάζει το τρίτο κύμα της πανδημίας με τα κυβερνητικά στελέχη να παραδέχονται ότι ότι ο ιός σπάει κάθε φράγμα μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση σε διάφορες περιοχές της χώρας και τους ειδικούς από την άλλη να μιλούν ακόμη και για την ανάγκη ενός γενικευμένου lockdown 3 εβδομάδων.
Στο επίκεντρο παραμένει η Αττική καθώς και χθες από 638 νεες μολύνσεις οι μισές καταγράφονται στο λεκανοπέδιο. Ανησυχητικά είναι και πάλι τα πρώτα επισημα στοιχεία για τις διαθέσιμες κλίνες covid και σε κλινικές και στις μονάδες στα νοσοκομεία της Αθήνας.
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική σε συνδυασμό με τις εικόνες συνωστισμού του Σαββατοκύριακου έχουν τρομάξει τους ειδικούς και την κυβέρνηση καθώς αναμένεται μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας ενώ και ο νέος μεταλλαγμένος κορωνοϊός από την Μεγάλη Βρετανία πολλαπλασιάζεται στην χώρα με ταχύτατους ρυθμούς φτάνοντας μέχρι τώρα τα 403 κρούσματα μέσα σε λίγες ημέρες. Σήμερα είχαμε 683 νέα κρούσματα 276 άνθρωποι βρίσκονται διασωληνωμένοι ενώ 25 έχασαν την ζωή τους.
Η λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην κινητικότητα και τους περιορισμούς δεν φαίνεται να λειτουργεί καθώς τα στοιχεία που λαμβάνουν καθημερινά στα χέρια τους οι ειδικοί δείχνουν πως μπορεί σύντομα να χρειαστεί η επιβολή μιας γενικευμένης σκληρής καραντίνας τουλάχιστον 3 εβδομάδων.
Ήδη στις μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία της Αττικής ο αριθμός των διαθέσιμων κρεβατιών μειώνεται καθημερινά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΕΟΔΗΝ, από τις 205 διαθέσιμες κλίνες ήδη οι 161 είναι κατειλημμένες. Στο νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ οι 65/84
Στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ έχει απομείνει μόνο μια ελεύθερη θέση. Το Σισμανόγλειο είναι γεμάτο ενώ χωρίς καμία θέση στην ΜΕΘ βρίσκεται και το νοσοκομείο Γεννηματάς. Μόνο 3 κρεβάτια ελεύθερα έχουν απομείνει στο Ασκληπιείο της Βούλας και 5 κρεβάτια στην μονάδα εντατικής θεραπείας στο Θριάσιο. Στο Αττικό νοσοκομείο η κατάσταση είναι καλύτερη καθώς υπάρχουν ακομα 13 κλινες ελευθερες.
Λόγω της κατάστασης που διαμορφώνεται συνεχίζεται και η συζήτηση για το εάν δημοτικά και γυμνάσια θα πρέπει να λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Οι βόλτες στις παραλίες ,τις πλατιές και τα πάρκα έχουν προβληματίσει τους ειδικούς καθώς παρα το μειωμένο ωράριο κυκλοφορίας το σαββατοκύριακο παρατηρήθηκαν φαινόμενα συνωστισμού. Η επιλογή του περιορισμού των sms έπεσε στο τραπέζι ως σκέψη εδώ και καιρό αλλά θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να εφαρμοστεί.
Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς θα υπάρξει και επιδείνωση του καιρού κάτι που θα ευνοήσει και άλλο την μετάδοση του κορονοϊού.
Στο μικροσκόπιο η Αττική
Σύμφωνα, δε, με τις πληροφορίες του MEGA, τα δεδομένα για την Αττική είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά, παρά το γεγονός ότι από την κυβέρνηση ξορκίζουν ένα νέο γενικευμένο lockdown, καθώς κάθε μήνας του στοιχίζει 3 δισ. στο κράτος.
Ωστόσο η πολύ μεγάλη ανησυχία που δημιουργεί η κατάσταση στην Αττική, ενδέχεται να οδηγήσει σε μια τέτοια, καταστροφική για την οικονομία της χώρας μας απόφαση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται και αυτή την εβδομάδα, δεν αποκλείεται να δούμε νέα μέτρα ακόμα και την Τετάρτη ή την Πέμπτη, παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από δύο μέρες ξεκίνησε η εφαρμογή της τελευταίας δέσμης μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση.
Μάλιστα, αυτό θα συνεχιστεί για τον επόμενο 1,5 μήνα.
Το γενικευμένο lockdown είναι στο τραπέζι, κανένας κυβερνητικός παράγοντας δεν το αποκλείει, και μάλιστα αυτό θα γίνει ακαριαία.
Δραματική αύξηση της διασποράς του ιού και 100.000 ενεργά κρούσματα δείχνουν τα λύματα
Την ίδια στιγμή, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA μίλησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαϊδης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Η κατάσταση στην Αττική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς ο κ. Θωμαίδης ερωτήθηκε σχετικά κι ανέφερε πως: «η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%. Αυτή την απότομη αύξηση δεν θέλαμε να δούμε όπως είχαμε δει στο κύμα του Νοεμβρίου. Πριν 15 ημέρες η αύξηση ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι συμβαίνει, κι επιβεβαιωθήκαμε γιατί αυτή τη βδομάδα η αύξηση ήταν 205%».
«Τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς δίνουν μία εκτίμηση πάνω από 100.000 φορείς, αλλά αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαιότητα γιατί δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως το αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά τα μεταλλαγμένη στελέχη» σημείωσε ερωτηθείς για τα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα.
«Οι ασυμπτωματικοί είναι πάνω από 55%, κοντά στο 60%. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσο αυτό θα μεταφραστεί σε κρούσματα τις επόμενες ημέρες, αν κρίνουμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία θα δούμε τετραψήφιο νούμερο» διευκρίνισε.
Αναφορικά στα μεταλλαγμένα στελέχη, τόνισε: «κάνουμε ανάλυση στα λύματα και πιστεύουμε ότι μέσα από γονιδιωματική ανάλυση τα στελέχη που κυκλοφορούν στην κοινότητα και νέες μεταλλάξεις. Οι χημικές μετατροπές στο καψίδιο του ιού συμβαίνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα.
Η αυστηριοποίηση του περιορισμούς της μετακίνησης, η αύξηση της τηλεργασίας μπορούν να εμποδίσουν τη διάδοση.