Ιδιαίτερα ανήσυχος για την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Αττική εμφανίστηκε, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαϊδης, ο οποίος ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού σε δέκα μέρες ίσως φτάσει και τετραψήφιο νούμερο.
Ο καθηγητής ανέφερε ότι τα νοσοκομεία της Αττική έχουν αρχίσει να γεμίζουν επικίνδυνα και πως κατάσταση και επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς.
«Η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%. Αυτή την απότομη αύξηση δεν θέλαμε να δούμε όπως είχαμε δει στο κύμα του Νοεμβρίου.Πριν 15 ημέρες η αύξηση ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι συμβαίνει, κι επιβεβαιωθήκαμε γιατί αυτή τη βδομάδα η αύξηση ήταν 205%», τόνισε μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας (8/2) στο MEGA.
Αναφορικά με τα ενεργά κρούσματα ο κ. Θωμαϊδης υπογράμμισε: «Τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς δίνουν μία εκτίμηση πάνω από 100.000 φορείς, αλλά αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαίοτητα γιατί δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως το αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά τα μεταλλαγμένη στελέχη».
«Οι ασυμπτωματικοί είναι πάνω από 55%, κοντά στο 60%. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσο αυτό θα μεταφραστεί σε κρούσματα τις επόμενες ημέρες, αν κρίνουμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία θα δούμε τετραψήφιο νούμερο», διευκρίνισε.
Τέλος, αναφορικά με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, ο ίδιος ανέφερε ότι στην κοινότητα και κυκλοφορούν και νέες μεταλλάξεις: «Κάνουμε ανάλυση στα λύματα και πιστεύουμε ότι μέσα από γονιδιωματική ανάλυση τα στελέχη που κυκλοφορούν στην κοινότητα και νέες μεταλλάξεις. Οι χημικές μετατροπές στο καψίδιο του ιού συμβαίνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα».
Πάσχα με μέτρα – Τον Σεπτέμβρη βγάζουμε τις μάσκες
Το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου υπολογίζεται πως θα κορυφωθεί το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού σύμφωνα με την Πρόεδρο Νοσοκομειακών Ιατρών, Ματίνα Παγώνη.
Μιλώντας στο Mega, ξεκαθάρισε ότι δεν θα κάνουμε Πάσχα, ενώ αν όλα πάνε καλά και προχωρήσουν οι εμβολιασμοί θα βγάλουμε τις μάσκες στον Σεπτέμβρη.
Σε ερώτηση για το αν θα έρθουν νέα μέτρα κατά του κορονοϊού η κ. Παγώνη τόνισε πως «θα εκτιμήσουμε την κατάσταση όλη την εβδομάδα, να δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων. Όσον αφορά στα κρεβάτια στα νοσοκομεία τόσο σε ΜΕΘ όσο και σε απλές κλίνες υπάρχει μια αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα.
«Τα κενά κρεβάτια στην Αττική, που μας ενδιαφέρει περισσότερο λόγω υψηλού ιικού φορτίου, είναι 34% και στην υπόλοιπη επικράτεια στο 38-40%» πρόσθεσε.
Ωστόσο, όπως τόνισε η αύξηση δεν είναι στις ΜΕΘ τόσο πολύ, όσο στα απλά περιστατικά covid που νοσηλεύονται στις κλινικές. Ένα ποσοστό από αυτούς τους ασθενείς, ωστόσο, θα διασωληνωθεί.
«Θα εκτιμήσουμε την κατάσταση όλες τις μέρες μέχρι και την Παρασκευή και θα αποφασισθούν αυτά που πρέπει να αποφασισθούν. Κάθε φορά παίρνουμε μέτρα, αλλά δεν εφαρμόζονται τα μέτρα πραγματικά» σημείωσε.
«Το Πάσχα θα είναι με μέτρα. Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι οι εμβολιασμοί, να τελειώσουμε τέλος Ιουνίου με τους εμβολιασμούς, στο 60%, να έχουμε μια σχετική ανοσία και σιγά σιγά να μειωθούν τα μέτρα για να μπορέσει η οικονομία το καλοκαίρι να σταθεί στα πόδια της και να προχωρήσουμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε Πάσχα»,τόνισε.
Όσο για το καλοκαίρι ανέφερε ότι «καλοκαίρι θα κάνουμε λίγο καλύτερα από πέρυσι. Αν όλα πάνε καλά τον Σεπτέμβρη θα βγάλουμε τις μάσκες. Αυτό αν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, αν έρθουν οι ποσότητες των εμβολίων», σημείωσε.
Το πρώτο δεκαήμερο Μαρτίου η κορύφωση του τρίτου κύματος
Όσον αφορά στην κορύφωση του τρίτου κύματος η κυρία Παγώνη ανέφερε: «Περίπου το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα φτάσουμε στην κορύφωση. Όμως θα μπορούμε να περάσουμε και αυτή τη δυσκολία αν τηρήσουμε τα μέτρα. Συγκεκριμένα εάν προσέξουμε στα ΜΜΜ που είναι μια παράμετρος δύσκολη και αν κάνουμε πάρα πολλά τεστ. Μέχρι να τελείωσουμε με τα εμβόλια η αύξηση αριθμού τεστ τόσο στα σχολεία όσο και στα εργοστάσια είναι αυτό που θα λύσει το πρόβλημα».
Κόφτης στο SMS – Απαγόρευση μετακίνησης εκτός Δήμου: Τι είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος
Για το αν στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχουν νέα περιοριστικά μέτρα ρωτήθηκε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελεία Πελώνη.
Για το ενδεχόμενο να υπάρξει κόφτης στα sms είπε ότι η κατάσταση και τα μέτρα αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή σημειώνοντας ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι και εφαρμόσιμα.
Επίσης σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απαγόρευσης μετακίνησης από δήμο σε δήμο είπε ότι τα δεδομένα αξιολογούνται καθημερινά, τα αξιολογεί η κυβέρνηση και οι ειδικοί κάθε εβδομάδα. «Πηγαίνουμε βήμα -βήμα και με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών η κυβέρνηση κινείται να λαμβάνει τις αποφάσεις. Θα επαναλάβω ότι τα μέτρα εκτός από την σκοπιμότητα που πρέπει να εξυπηρετούν για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη μείωση της κινητικότητας, θα πρέπει να είναι και πρακτικά εφαρμόσιμα» πρόσθεσε.