Γεραπετρίτης: Σωτήριο το κλείσιμο της Εθνικής Οδού

Για το κλείσιμο της Εθνικής Οδού, το οποίο χαρακτήρισε «σωτήριο» αλλά και την αποκατάσταση μεγάλου μέρους των βλαβών μέχρι το βράδυ μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989.

Απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θύμισε πως το 2017 επί οκτάωρο στην Εθνική Οδό βρίσκονταν αποκλεισμένοι οδηγοί και επιβάτες, χωρίς θέρμανση, χωρίς βοήθεια, σε ουρές 15 χιλιομέτρων. Και για το lockdown, «προδιάθεση της κυβέρνησης είναι την 1η Μαρτίου να λειτουργήσουν η κοινωνία και η αγορά».

Εισαγωγικώς ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για σπάνιο φυσικό φαινόμενο, άλλωστε ακόμη και οι μεγαλύτεροι έλεγαν πως ήταν «κάτι που επί δεκαετίες δεν είχε υπάρξει τουλάχιστον για την Αττική. Η Ελλάδα δεν είναι εξοικειωμένη σε τέτοια φαινόμενα, λογικό είναι να υπάρξουν προβλήματα», σημείωσε. Επικαλέστηκε δε, και την κλιματική αλλαγή, η οποία «έχει οδηγήσει σε τέτοιου τύπου ακραίες καταστάσεις».

Ενώ εν συνεχεία αναγνώρισε πως «σε ένα τέτοιο φαινόμενο είναι δύσκολο να ανταποκριθεί απολύτως οποιαδήποτε υπηρεσία, φορέας, εν προκειμένω ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Έχει πεπερασμένες δυνατότητες, προφανώς ο προγραμματισμός της εταιρείας είναι για να μπορεί να ανταποκρίνεται σε μια σχετικώς δύσκολη κατάσταση, όχι σε ακραία φαινόμενα». Κάνοντας επίσης λόγο για «υπεράνθρωπη προσπάθεια» εκτίμησε ότι «μέχρι το βράδυ θα έχει αποκατασταθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος (…) θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας», διαβεβαίωσε.

Στο ερώτημα για το τις πταίει για τις διακοπές ηλεκτροδότησης, απάντησε ότι είναι κατανεμημένες οι αρμοδιότητες μεταξύ ΟΤΑ και ΔΕΔΔΗΕ, εξάλλου «δεν είναι η στιγμή να γίνει κατανομή ευθυνών. Όταν ένα φαινόμενο είναι εν θερμώ και συμπολίτες μας δεν έχουν ηλεκτρική ενέργεια, το τελευταίο που ενδιαφέρει, είναι ποια η κατανομή της ευθύνης (…) τώρα είναι η ώρα της αποκατάστασης».

Επιπλέον, «έχει ενεργοποιηθεί τεράστιο δυναμικό, η Πολιτική Προστασία έχει αναλάβει την επίβλεψη και το συντονισμό όλων των μηχανισμών, ενεργοποιήθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Πολιτική Προστασία έλαβε βοήθεια και από ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες που προς τιμήν τους προμήθευσαν με μηχανήματα», επαναλαμβάνοντας ότι «όταν έλθει η ώρα της κατανομής των ευθυνών προφανώς και θα υπάρξει».

Αναφορικά, ειδικότερα, με το προληπτικό κλείσιμο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας τόνισε πως αυτό είχε ως αποτέλεσμα «να γλιτώσουμε πάρα πολύ μεγάλη ταλαιπωρία, και ίσως θύματα, εξ αυτού του λόγου». Εξάλλου, «εάν υπάρχει κίνδυνος ζωής, το κράτος θα πρέπει να λειτουργεί με βάση την αρχή της πρόληψης και της προφύλαξης. Ναι, θα την ξανακλείναμε» (σ.σ. την Εθνική Οδό), ξεκαθάρισε με την επισήμανση ότι «υπήρξε σωτήρια η παρέμβαση αυτή».

Για τον Γιώργο Γεραπετρίτη, «πιο σημαντικό είναι το ζήτημα να γλυτώσουμε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, και κυρίως να γίνει ένα μάθημα ώστε να μπορέσουμε να θεραπεύσουμε τις όποιες παθογένειες.

Δεν είναι εύκολο να έχεις υποδομές να διαχειριστείς τα πάντα. Είναι απλό και ανέξοδο να λέμε τώρα, “γιατί να μην έχεις εκατοντάδες συνεργεία, να μην έχεις υπόγεια καλώδια, να μην έχεις έγκαιρη κοπή δέντρων” (…) δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, θέλει ένα μακροπρόθεσμο προγραμματισμό».

Απάντηση στον Τσίπρα

Στις σημερινές αιτιάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα για το επιτελικό κράτος, ο υπουργός Επικρατείας αντέτεινε ότι «ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να κατανοήσει τι σημαίνει επιτελικό κράτος, είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι δεν έχει διαβάσει το νόμο 4622/2019 που καθιερώνει την έννοια αυτή (…) επιτελικό κράτος είναι ο τρόπος με τον οποίο παρακολουθούνται δημόσιες πολιτικές.

Αν θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με το επιτελικό κράτος», συνέχισε, «θα μπορούσε να μιλήσει για όλα συνέβαιναν στην προηγούμενη διακυβέρνηση σε σύγκριση με τα τωρινά, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση, τον τρόπο με τον οποίο παράγονται οι δημόσιες πολιτικές, τον τρόπο με τον οποίο συντονίζονται οι δημόσιες πολιτικές όπως απεδείχθη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, της οικονομικής κρίσης, του μεταναστευτικού, του Έβρου, της παιδείας».

Και κορυφώνοντας την κριτική του για τον Αλέξη Τσίπρα, «αν ήθελε να κάνει και λίγη αυτοκριτική -χωρίς να το αποδίδω ως μομφή- θα σκεφτόταν ότι ούτε καν με το 10% του φαινομένου των 48 ωρών, το 2017 είχαμε επί οκτάωρο αποκλεισμένους ανθρώπους στην Εθνική Οδό, οι οποίοι βρίσκονταν εκεί χωρίς θέρμανση, χωρίς βοήθεια, σε ουρές 15 χιλιομέτρων.

Δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο τώρα. Θα πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε μεγάλα και δύσκολα φαινόμενα, όπως το υπερβολικό ψύχος, οι φωτιές που ταλανίζουν όλο και περισσότερο, τα φουσκωμένα νερά, όλα αυτά που θα τα έχουμε όλο και περισσότερο τις επόμενες δεκαετίες. Και κάνοντας κι εμείς την αυτοκριτική μας, θα πρέπει να φτιάξουμε πολιτικές, που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν ακραία φαινόμενα κλιματικής αλλαγής που είναι οριζόντια, αγγίζουν όλες τις δημόσιες πολιτικές, όλα τα υπουργεία –ναι, θα πρέπει να μάθουμε να είμαστε πολύ πιο έτοιμοι για τέτοιου τύπου ακραίες συνθήκες».

Για σενάρια για πρόωρες κάλπες

Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια για πρόωρες κάλπες, ο Γ. Γεραπετρίτης καταθέτοντας την προσωπική του άποψη, όπως διευκρίνισε, είπε πως «υπάρχουν δύο τύποι κυβερνήσεων, εκείνη η οποία λειτουργεί επί τη βάσει του ποιο είναι το ωφέλιμο για τη χώρα και αυτή που κυρίως δρα επί τη βάσει του τι είναι ωφέλιμο για την ίδια». Η τωρινή κυβέρνηση, επέμεινε, με αξιοπιστία και δουλειά, έχει κερδίσει πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο μπορείς να το επενδύσεις με δύο τρόπους: «στην πρώτη μορφή κυβέρνησης θα πάμε σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις, σε αλλαγή των δομών του κράτους που βρίσκονται σε αδράνεια επί δεκαετίες, θα επενδύσουμε πάνω στον εκσυγχρονισμό και την εξέλιξη, ακόμη κι αν έχει πολιτικό κόστος». Ενώ «μια κυβέρνηση όμως που θα σκεφθεί πρώτα από όλα την ίδια, θα κοιτάξει να κεφαλαιοποιήσει ό,τι έχει κερδίσει, πηγαίνοντας σε εκλογές για να κερδίσει λίγο πολιτικό χρόνο».

Και, υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος προέρχεται από το χώρο του ορθού λόγου, «δεν θα μπορούσε ποτέ να αποδεχθώ και κοσμοθεωρητικά και ιδεολογικά, ότι θα μπορούσε μια κυβέρνηση επειδή έχει φθάσει σε ικανό επίπεδο αποδοχής, ότι θα πρέπει να το εξαργυρώσει. Είναι υποχρέωσή μας κατά το Σύνταγμα και κατά την ηθική, να κάνουμε τη δουλειά μας όσο μπορούμε καλύτερα με μεγαλύτερο επαγγελματισμό, για να έχουμε στο μυαλό μας ότι κάτι θα αφήσουμε όχι μόνο για την παρούσα, αλλά κυρίως για τις επόμενες γενιές. Εμπροσθοβαρείς πολιτικές, για το περιβάλλον, για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, για την παιδεία, είναι επενδύσεις για το μέλλον –κι εμείς θα επενδύσουμε εκεί», σημείωσε με έμφαση.

«Θέλουμε να ανοίξουν 1η Μαρτίου λιανεμπόριο και σχολεία»

Ερωτηθείς, τέλος, για τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας, δήλωσε ότι «προδιάθεση της κυβέρνησης είναι την 1η Μαρτίου να λειτουργήσουν η κοινωνία και η αγορά. Θα προχωρήσουμε με συνετά βήματα, αλλά θα προχωρήσουμε σε άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου εφόσον μας δώσει το πράσινο φως και η επιτροπή».

Και με την υπόμνηση ότι «τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι μεγάλα και οι πόροι πεπερασμένοι», θα πρέπει «για την ψυχική υγεία όλων μας και για την οικονομία της χώρας, την 1η Μαρτίου να μπορέσουμε να ανοίξουμε. Η ελπίδα μας είναι να μην χρειαστεί να ξανακλείσουμε», τόνισε επίσης.

Στο ερώτημα, κλείνοντας, αν υπάρχει σενάριο για παράταση της σχολικής χρονιάς, παραπέμποντας στο υπουργείο Παιδείας, υπογράμμισε ότι η τηλεκπαίδευση έχει λειτουργήσει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό -«είναι μία από τις μεγάλες παρακαταθήκες που θα αφήσει αυτή η κρίση, το κομμάτι της ψηφιακής τεχνολογίας, και στο Δημόσιο και στην εκπαίδευση».

Και, εν κατακλείδι, «θα ακολουθήσουμε την εισήγηση των ειδικών, η δική μας προδιάθεση είναι την 1η Μαρτίου να λειτουργήσει το λιανεμπόριο, τα σχολεία, η κοινωνία να είναι όπως πρέπει, με μέτρα προφύλαξης αλλά από την άλλη, πιο ανοιχτοί».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σουηδία: Δεν θα μας εκφοβίσουν οι προκλήσεις της Μόσχας
22 Νοεμβρίου, 2024
Προϋπολογισμός: 16 ερωτήσεις και απαντήσεις για την οικονομία
22 Νοεμβρίου, 2024
Αεροδρόμια: Άνοδος 8,9% στην επιβατική κίνηση στο δεκάμηνο
22 Νοεμβρίου, 2024
Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδια της διαπλοκής
22 Νοεμβρίου, 2024
Πολάκης: Τη Δευτέρα θα ξεκινήσουμε την αντεπίθεση
22 Νοεμβρίου, 2024
Κρατούμενος στις φυλακές Χανίων έκρυβε ναρκωτικά στο κελί του
22 Νοεμβρίου, 2024
Ξέσπασε ο Κουσουλός: Ρε δεν ντρέπεστε;
22 Νοεμβρίου, 2024
Αλέξης Τσίπρας: Η λατρεία της εικόνας διείσδυσε και στην πλευρά της προόδου
22 Νοεμβρίου, 2024
Συνάντηση Στυλιανίδη με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών στην Κωνσταντινούπολη
22 Νοεμβρίου, 2024
Ζελένσκι: Ο Πούτιν πρέπει να νιώσει τις πραγματικές συνέπειες των πράξεών του
22 Νοεμβρίου, 2024