Oποιος από όσους υπέστησαν ζημιές στην πρόσφατη κακοκαιρία προσβλέπει στην πρόνοια του ελληνικού κράτους, ας ρωτήσει τη Χαλκιδική!
Μπορεί να έχουν περάσει ήδη 19 μήνες από το φονικό μπουρίνι, που προκάλεσε εκτός από τους θανάτους έξι ανθρώπων και τεράστιες ζημιές σε σπίτια αλλά και επιχειρήσεις, ωστόσο κανείς από τους κατοίκους και επαγγελματίες που επλήγησαν δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τα όσα με μεγάλα λόγια η ελληνική πολιτεία είχε εξαγγείλει και υποσχεθεί «για την αποκατάσταση των πληγέντων»!
Οι ζημιές σε εγκαταστάσεις, εργοστάσια, μηχανήματα, οικόπεδα, κτίρια, αποθήκες και χώρους καλλιέργειας ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ! Υπάρχουν αγρότες και μεταποιητές που έχασαν τη σοδειά τους, άλλοι που υπέστησαν σοβαρές ζημιές σε κτίρια και εξοπλισμό! Όλοι τους ακολούθησαν ευλαβικά τις οδηγίες και τις διαδικασίες που τους συνέστησαν οι «αρμόδιοι» από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και υπουργεία! Όλοι τους ξόδεψαν ώρες και ώρες για να συμπληρώσουν τη χαρτούρα, να υποδεχθούν τα κλιμάκια για τις αυτοψίες, τις επιθεωρήσεις και τις καταγραφές και να υποβάλουν αιτήσεις, δικαιολογητικά και άλλα έγγραφα για να αιτηθούν αποζημιώσεις.
Ωστόσο, κανείς τους δεν έχει εισπράξει έως τώρα ούτε ένα ευρώ!
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Μπουφίδης, μιλώντας στο newsique.gr, «μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί περίπου 1.000 αυτοψίες από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας αλλά μέχρι σήμερα κανένας πληγέντας κάτοικος και επιχειρηματίας του Νομού μας, δεν έχει εισπράξει αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστη».
Αυτό που κάνει τους Χαλκιδικιώτες να εξοργίζονται ακόμη περισσότερο είναι ότι σε άλλες περιοχές της χώρας που προκλήθηκαν δυστυχώς φοβερές καταστροφές (κακοκαιρία «Ηφαιστίωνας», κακοκαιρία «Θάλεια», κυκλώνας «Ιανός», σεισμός στη Σάμο, κλπ), η κρατική αρωγή ήταν άμεση.
«Εκταμιεύτηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα στις περιοχές αυτές αποζημιώσεις του ύψους των πέντε και οχτώ χιλιάδων ευρώ σε κάθε πληγέντα που υπέβαλλε αίτηση αποζημίωσης, ενώ δυστυχώς δεν συνέβη κάτι αντίστοιχο με τους πληγέντες στο Νομό μας», σημειώνει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.
«Οφείλουν οι αρμόδιοι να αποκαταστήσουν το αίσθημα ισότητας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, ενισχύοντας τις προϋποθέσεις επιστροφής στην κανονικότητα και τοπικής ανάπτυξης, που για πολλούς επιχειρηματίες του Νομού μας δυστυχώς δεν θεωρείται δεδομένη, λαμβανομένης υπ’όψιν της υπάρχουσας δυσχερούς οικονομικής κατάστασης», τονίζει ο κ. Μπουφίδης.
Σε επιστολή του προς την κυβέρνηση το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ζητά «να εκταμιευθούν άμεσα τα σχετικά κονδύλια, ώστε να λάβουν τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις οι πληγέντες του Νομού μας , με σκοπό να μπορέσουν να συνεχίσουν την οικονομική δραστηριότητα τους, μέσα στο ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, όπως αυτό πλέον έχει διαμορφωθεί, μετά και την πανδημία του κορωνοιού».