Νομοσχέδιο για το άσυλο: Τι προβλέπει για κράτηση, επιστροφές και μετατραυματικό στρες

Νομοσχέδιο για το άσυλο: Έντεκα «καινοτομίες» περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το Σχέδιο Νόμου περί Διεθνούς Προστασίας, δηλαδή το νομοσχέδιο περί ασύλου, που προωθεί η κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο πηγές της ΝΔ.

Νομοσχέδιο για το άσυλο: Καινοτομία 1η: Ενιαίο κείμενο που περιλαμβάνει όλες τις ρυθμίσεις που αφορούν στην αναγνώριση, στην υποδοχή, στην διαδικασία εξέτασης, στην δικαστική προστασία. Ένα νομοθετικό καθεστώς με διατάξεις σαφείς και συγκεκριμένες. Το αποτέλεσμα που παράγεται, σύμφωνα με τη ΝΔ, είναι: νομοθετικό πλαίσιο εύχρηστο για τους εφαρμοστές του δικαίου. Δικαίωμα των προσώπων που εισέρχονται στη χώρα να γνωρίζουν ποιο είναι πράγματι το νομοθετικό καθεστώς. Ενιαίο κείμενο που περιλαμβάνει όλες τις ρυθμίσεις που αφορούν στην αναγνώριση, στην υποδοχή, στην διαδικασία εξέτασης, στην δικαστική προστασία.αινοτομία 2η: Προσφυγή στις Ανεξάρτητες Επιτροπές Προσφυγών προϋποθέτει δικόγραφο με λόγους. Κατ’ ανάλογη εφαρμογή της Διοικητικής Δικονομίας που εφαρμόζεται επί όλων των υποθέσεων είτε αφορούν αλλοδαπούς είτε Έλληνες πολίτες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προκύπτει: Επιτάχυνση διαδικασιών και δυνατότητα επιστροφών από τον πρώτο βαθμό.

Καινοτομία 3η: Δικαίωμα παραμονής των αιτούντων στη χώρα έως την ολοκλήρωση της διοικητικής διαδικασίας εξέτασης της αίτησης προστασίας στον πρώτο βαθμό. Με αυτές τις ρυθμίσεις μπορούν να επιταχυνθούν οι επιστροφές και από τον 1ο βαθμό.

Καινοτομία 4η: Επιδόσεις και σε πληρεξούσιο δικηγόρο ή σύμβουλο ή αντίκλητο. Πλασματική επίδοση σε περίπτωση μη εντοπισμού. Με τις σχετικές ρυθμίσεις όπως επεξηγούν πηγές του κυβερνώντος κόμματος επιταχύνονται οι επιστροφές και τρέχουν οι προθεσμίες για την τελεσιδικία των αποφάσεων.

Νομοσχέδιο άσυλο: Τι προβλέπει για κράτηση, επιστροφές και μετατραυματικό στρες

Καινοτομία 5η:Δεν υπάρχει ανασταλτικό αποτέλεσμα σε συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων. Με αυτή τη ρύθμιση επιταχύνονται οι επιστροφές.

Καινοτομία 6η: Το δικαίωμα πρόσβασης χορηγείται μόνο 6 μήνες μετά την υποβολή του αιτήματος και εφόσον δεν έχει ληφθεί απόφαση σε πρώτο βαθμό από την αρμόδια αρχή και η καθυστέρηση δεν μπορεί να αποδοθεί στον αιτούντα. Περαιτέρω, το δικαίωμα πρόσβασης σε εξαρτημένη εργασία ανακαλείται αυτοδικαίως σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης, η οποία δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, και οι αιτούντες δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στη χώρα. Έτσι, το ελληνικό Σύστημα Ασύλου παύει να προσελκύει πρόσωπα που επιθυμούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και σχεδιάζεται μόνο για όσους πραγματικά χρήζουν διεθνούς προστασίας

Καινοτομία 7η: Σε περίπτωση που οι αλλοδαποί, κατά την υποδοχή, δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές τεκμαίρεται ότι δεν επιθυμούν την προστασία και παραπέμπονται σε διαδικασίες επιστροφής. Μετά την καταγραφή, εφόσον οι αιτούντες τελικά παραμένουν στο σύστημα, αλλά δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς, τότε η αίτηση τους εξετάζεται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Με αυτές τις ρυθμίσεις δεν μπαίνουν στο σύστημα όσοι εξαρχής ακόμα και πριν την καταγραφή τους δεν συμμορφώνονται. Όσοι ενταχθούν στο σύστημα και δεν συμμορφώνονται εξετάζονται με απόλυτη προτεραιότητα προκειμένου αν μεν τύχουν προστασίας να αποχωρήσουν από τις δομές, αν δε απορριφθούν τα αιτήματά τους να επιστραφούν.

Καινοτομία 8η: Κράτηση των αιτούντων ανεξαρτήτως αν προηγουμένως κρατούνταν ήδη, για συγκεκριμένους λόγους και με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων τους. Έτσι, επιταχύνονται οι επιστροφές, καθώς σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος ο αιτών κρατείται κατά συνέπεια είναι ευχερής ο εντοπισμός του.

Νομοσχέδιο άσυλο: Τι προβλέπει για κράτηση, επιστροφές και μετατραυματικό στρες

Καινοτομία 9η: Κράτηση χωρίς συνυπολογισμό των προγενέστερων διαστημάτων κράτησης. Επέρχεται επιτάχυνση στις επιστροφές, διότι πλέον δεν αποτελεί κέρδος η υποβολή παρελκυστικών αιτημάτων.

Καινοτομία 10η: Η παραβίαση των όρων και κανονισμών λειτουργίας των κέντρων έχει ως συνέπεια τη διακοπή της στέγασης και υπό προϋποθέσεις επιφέρει τη διερεύνηση τυχόν τέλεσης ποινικών αδικημάτων. Έτσι, ενισχύεται το αίσθημα ασφάλειας στις τοπικές κοινωνίες, η πάταξη της παραβατικότητας και το αίσθημα Ασφάλειας στις Δομές για τους διαμένοντες σε αυτές

Καινοτομία 11η: Απαλείφεται το μετατραυματικό στρες ως λόγος ευαλωτότητας. Απαιτείται ρητά ειδική αιτιολογία στις ιατρικές βεβαιώσεις. Οι ευάλωτοι ρητώς προβλέπεται ότι τυγχάνουν ειδικών συνθηκών υποδοχής και δεν εξαιρούνται από τις διαδικασίες εξέτασης στα σύνορα εφόσον έχουν την κατάλληλη υποστήριξη. Με τη ρύθμιση πλέον μόνο οι πραγματικά ευάλωτοι θα προστατεύονται.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Δανάη Μπάρκα για πρώην συνεργάτη της: Όπου σταθεί και όπου βρεθεί λέει τα χειρότερα για μένα
7 Ιανουαρίου, 2025
Φρίκη προκαλεί η νέα μαρτυρία για την γυναικοκτονία στην Ξάνθη
7 Ιανουαρίου, 2025
Σοφία Μουτίδου: Σπαρακτική ανάρτηση για τον θάνατο αγαπημένου της προσώπου
7 Ιανουαρίου, 2025
Ο συντηρητής ασανσέρ στο Παγκράτι ήταν απατεώνας – Πώς άρπαξε 95.000 ευρώ από 66χρονη
7 Ιανουαρίου, 2025
Την Τετάρτη η τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στο Κάιρο
7 Ιανουαρίου, 2025
Αίγυπτος: 100 ημέρες απεργίας πείνας για τη μητέρα ενός ακτιβιστή που βρίσκεται στη φυλακή
7 Ιανουαρίου, 2025
Ποινές φυλάκισης σε 8 για την υπόθεση θανάτου του βούλγαρου οπαδού Τόσκο Μποζατζίσκι
7 Ιανουαρίου, 2025
Τα πρώτα λόγια του 24χρονου σκιέρ που βρέθηκε ζωντανός στο Σέλι
7 Ιανουαρίου, 2025
Συνάντηση Δούκα – Φάμελλου την Τετάρτη
7 Ιανουαρίου, 2025
Κρήτη: Δρομολόγιο τρόμου στον ΒΟΑΚ – Οδηγός του ΚΤΕΛ «παίζει» με το κινητό του
7 Ιανουαρίου, 2025