Παρότι ο εφετινός Μάρτιος θυμίζει τον περασμένο μαύρo Νοέμβριο ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Πρoληπτικής Ιατρικής Δημήτρης Παρασκευής υπογραμμίζει στο «Βήμα» ότι το τρίτο κύμα διαφοροποιείται από το δεύτερο που έπνιξε τη Βόρεια Ελλάδα κατά την εκπνοή του 2020.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον ειδικό το ηφαίστειο των κρουσμάτων έχει πλέον ενεργοποιηθεί στην Αττική, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στη Δυτική και στη Στερεά Ελλάδα, ενώ αντιθέτως η Μακεδονία και η Θεσσαλία δείχνουν να αντιστέκονται.
Αυτό οφείλεται στο μεγαλύτερο ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού λόγω του σφοδρότητας του δεύτερου κύματος και ενδεχομένως της μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης του πολιτών σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα της τήρησης των μέτρων, διευκρινίζει ο καθηγητής.
Οι διαφορές όμως δεν σταματούν εδώ. Κατά το δεύτερο κύμα η έξαρση των κρουσμάτων ήταν ραγδαία. Στην τρέχουσα πάλι περίοδο καταγράφεται μεν αυξητική τάση αλλά με πιο ήπιο ρυθμό. Αυτό συμβαίνει διότι ελήφθησαν εγκαίρως προληπτικά μέτρα. Ομως η κυκλοφορία των μεταλλαγμένων στελεχών εξαιτίας της ισχυρής μεταδοτικότητάς τους καθιστά αναγκαία την εφαρμογή των μέτρων σε μεγαλύτερο βαθμό.
Από την άλλη η παρατεταμένη χρονικά εφαρμογή περιορισμών σε συνδυασμό με την κόπωση των πολιτών δημιουργεί μια δύσκολη συνθήκη στην περίπτωση της Αττικής καταλήγει ο κ. Παρασκευής.
Υπό τα δεδομένα αυτά τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αντιμετωπίζουν μια αδιέξοδη κατάσταση καθώς παρά τα κοινωνικά και οικονομικά αιτήματα για άνοιγμα η παράταση του lockdown είναι μονόδρομος με γνώμονα τις αντοχές του ΕΣΥ και την προάσπιση της δημόσιας Υγείας.
Αντίστοιχα η κυβέρνηση μεταθέτει την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στα τέλη του μήνα ενώ στις άμεσες προτεραιότητές της είναι να επιστρέψουν οι μαθητές των Λυκείων και των Γυμνασίων στις τάξεις.
Πληροφορίες: «ΒΗΜΑ» της Κυριακής