Μέρες Δεκεμβρίου φοβούνται ότι θα ξαναζήσουν οι άνθρωποι του συστήματος υγείας στη Θεσσαλονίκη, που βλέπουν όλες τις ανησυχητικές ενδείξεις να επανέρχονται μία προς μία στα νοσοκομεία της πόλης!
Τέτοια ανησυχητικά δείγματα ήρθαν τις τελευταίες ημέρες από τη Δυτική Μακεδονία αλλά και από τις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, που αρχίζουν και πάλι να ασφυκτιούν!
Το «Μαμάτσειο» νοσοκομείο της Κοζάνης έχει ήδη γεμίσει και αναγκάζεται να στέλνει τα σοβαρά περιστατικά στα νοσοκομεία της Πτολεμαΐδας, των Γρεβενών και της Θεσσαλονίκης.
Σήμερα (Παρασκευή) το σύστημα αναγκάστηκε να ανοίξει ξανά Covid 19 κλινικές μετά από τρεις μήνες στα νοσοκομεία Καστοριάς και Φλώρινας, γεγονός που δείχνει και τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι τα μισά από τα 24 κρούσματα που νοσηλεύονται στο «Μποδοσάκειο» νοσοκομείο Πτολεμαΐδας (5 στη ΜΕΘ και 19 σε απλές κλίνες), προέρχονται από την Κοζάνη. Το συγκεκριμένο είναι το (μη πανεπιστημιακό) νοσοκομείο της χώρας με τις περισσότερες νοσηλείες (545) ασθενών με Κορονοϊό, σημειώνει χαρακτηριστικά ο διοικητής του Σταύρος Παπασωτηρίου.
Στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης
Από τις 106 συνολικά κλίνες εντατικής θεραπείας που διαθέτουν τα πέντε μεγαλύτερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (Παπανικολάου, Ιπποκράτειο, Παπαγεωργίου, ΑΧΕΠΑ και «Γ.Γεννηματάς») το μεσημέρι της Παρασκευής υπήρχαν μόλις 4 διαθέσιμες, αφού οι 102 ήταν κατειλημμένες.
Καμία διαθέσιμη κλίνη δεν υπήρχε ούτε στο «Παπαγεωργίου» (δυναμικότητας 18) αλλά ούτε και στο «Παπανικολάου», παρά το γεγονός ότι λόγω της αυξημένης ανάγκης στις 15 κλίνες της Α’ ΜΕΘ προστέθηκαν άλλες 5 της Μονάδας Εγκαυμάτων όπως και άλλες επτά της Μονάδας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, που διατέθηκαν για περιστατικά Κόβιντ.
Η εφημερία στο ΑΧΕΠΑ ολοκληρώθηκε με μόλις μία διαθέσιμη κλίνη από τις 32 που συνολικά διαθέτει η ΜΕΘ της και 43 εισαγωγές!
Στο Ιπποκράτειο γεμάτες είναι οι 10 από τις 12 κλίνες ΜΕΘ και οι 90 από τις 200 απλές κλίνες.
Η εικόνα σήμερα μπορεί να απέχει πολύ από την «εικόνα Μπέργκαμο» που παρουσίασε η πόλη το Νοέμβριο και Δεκέμβριο, όταν νοσηλεύονταν σε όλα τα νοσοκομεία περισσότερα από 2.000 άτομα, ωστόσο, όπως τονίζουν οι ειδικοί, θα την ξαναζήσουμε εάν δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας.
Δικαστικές διώξεις
Την πικρία του εξέφρασε του ο πρόεδρος των γιατρών του ΑΧΕΠΑ Θαν. Σιούλης, για τον οποίο έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης μετά από δηλώσεις του για την κατάσταση που επικρατούσε στο νοσοκομείο όπου υπηρετεί. Στο πλαίσιο της ελέγχεται για διασπορά ψευδών ειδήσεων και ενδεχόμενη παρακίνηση σε ταραχές.
“‘Οπως είναι σήμερα η κατάσταση, δυστυχώς, δεν θα μπορέσουμε ούτε να αγγίξουμε έναν ασθενή ηλικίας 85 ετών και άνω”, είχε δηλώσει στις 19 Νοεμβρίου 2020 ο κ. Σιούλης, που είχε αναφέρει πως μπορεί να μην έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που βρέθηκε το Μπέργκαμο της Ιταλίας την περασμένη άνοιξη, ωστόσο, δεν απέχουμε και πολύ από αυτό.
Ο κ. Σιούλης, όπως δήλωσε, κλήθηκε για κατάθεση στην εισαγγελία, όπου διαπίστωσε ότι η υπόθεση δεν άνοιξε αυταπάγγελτα από τον Εισαγγελέα αλλά έπειτα από παράκληση της διοίκησης του νοσοκομείου, κάτι που τον έκανε να μιλήσει για προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης των συνδικαλιστών από την πλευρά της κυβέρνησης.