Lockdown: «Κλείδωσαν» τα 4 μέτρα που ανακοινώνει ο Χαρδαλιάς το απόγευμα

Η επιτροπή συνεδριάζει από το πρωί με το… βλέμμα στην παράταση των μέτρων.

Τι θα ανακοινώσει το απόγευμα ο Νίκος Χαρδαλιάς. «Φωνάζουν» οι ειδικοί…

Προς παράταση πάνε τα ήδη υφιστάμενα μέτρα που ισχύουν, εν μέσω του σφοδρού επιδημικού κύματος που πλήττει την Ελλάδα.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει σήμερα το πρωί ώστε να αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα περιοριστικά μέτρα, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, δεν θα εισηγηθεί άνοιγμα κάποιας άλλης δραστηριότητας.

Οδηγός των αποφάσεων είναι η τεράστια πίεση στα νοσοκομεία. Χθες οι διασωληνωμένοι ανήλθαν σε 706 -αύξηση σχεδόν 10% σε σχέση με μία εβδομάδα πριν- τη στιγμή που το ΕΣΥ της Αττικής συνδράμουν γιατροί από όλη την Ελλάδα. Η επιδημία δεν δείχνει σαφή σημάδια υποχώρησης και συνεχίζει να κινείται σε υψηλά νούμερα, με τις μεταλλάξεις (εντοπίστηκαν επιπλέον 441 περιστατικά) να δυσχεραίνουν την αποκλιμάκωση του κύματος.

«Μέχρι τις 15 Απριλίου θα έχουμε πάνω από 2.000 κρούσματα»

Μετά τις 15 Απριλίου θα δούμε κρούσματα κάτω από 2.000 και προς το 1.500 με 1.200 δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Νίκος Τζανάκης, Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Όπως εξήγησε βρισκόμαστε σε μια κορύφωση και για πέντε με δέκα
ημέρες και ίσως και παραπάνω θα έχουμε την πίεση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, ενώ εκτίμησε ότι αυτή τη εβδομάδα ενδεχομένως να αρχίσει μια πολύ μικρή πτώση των νέων διαγνώσεων.

“Εάν είχαμε κρούσματα χωρίς νοσηλευόμενους τα πράγματα θα ήταν καλύτερα”, τόνισε.

Ο κ. Τζανάκης ανέφερε ακόμα ότι με κρούσματα 1.500 και 2.000 ανοίξαμε τον Δεκέμβρη, η διαφορά είναι ότι δεν είχαμε τα μεταλλαγμένα στελέχη. Ωστόσο όπως είπε με υγειονομικά πρωτόκολλα θα μπορούσε να ανοίξει το λιανεμπόριο σε περιοχές χωρίς επιβαρυμένο φορτίο.

“Δηλαδή κάθε εβδομάδα για τεστ στους εργαζόμενους καλυμμένο από τον ασφαλιστικό τους φορέα. Το λιανεμπόριο θα μπορούσε να ανοίξει σε περιοχές χωρίς επιβαρυμένο φορτίο ή συνοικιακά καταστήματα στην Αττική εάν δεν έχει φτάσει σε επίπεδο να βαφτεί κόκκινη ή να βάλουμε αυστηρά θέματα σε σχέση με την παρουσία ανθρώπων ανά τετραγωνικά. Μπορούμε ακόμη να ανοίξουμε τα καφέ η τα εστιατόρια σε εξωτερικούς χώρους και με αποστάσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε ότι μπορεί να ξεκινήσει σε περιοχές που είναι καλά και να εξαπλώνεται στις περιοχές που βελτιώνονται, όχι όμως τώρα στην Αττική που έχει πρόβλημα.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το Πάσχα λέγοντας ότι μετά τις 20 Απρίλη θα μιλάμε σε άλλη βάση που θα επιτρέψει να κάνουμε καλύτερες γιορτές σε σχέση με πέρσι.

«Μείωση 27% στα λύματα στην Αττική- Πρόωρο να συζητάμε για Πάσχα»

Για την ύφεση των κρουσμάτων και το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μίλησαν στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Θωμαΐδης και ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Αθανάσιος Σκουτέλης.

Ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε, σχετικά με τα λύματα στην Αττική, πως «τα αποτελέσματα της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν μια μείωση 27%, η οποία όμως θα πρέπει να συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα». Ωστόσο, είναι ακόμα πρόωρο να συζητάμε για το Πάσχα.

Ο καθηγητής εξήγησε πως χρειάζεται να αναλυθούν τα δείγματα και την ερχόμενη Δευτέρα για να παρατηρηθεί αν αυτή η μείωση θα είναι επιτέλους τάση. «Πρέπει να δούμε μια τάση ύφεσης για να μπορέσουμε να αισιοδοξούμε.»

Τόνισε, δε, πως στο τέλος αυτή της εβδομάδας θα γνωρίζουμε πώς πήγε η εβδομάδα και αν υπάρχει τάση μείωσης. Παραμένει, παρόλα αυτά, υψηλό το φορτίο στην Αττική.

Ο καθηγητής υποστήριξες πως θα χρειαστούμε όλο τον Απρίλιο για να «κατέβει» το κύμα.

Μέχρι τέλος του μηνός, όμως, η εικόνα θα έχει ξεκαθαρίσει αρκετά, προσέθεσε ο κ. Σκουτέλης.

Τα νοσοκομεία είναι στο «κόκκινο», όμως θα αντέξουν, εκτίμησε ο γιατρός. «Το ΕΣΥ είναι σκληροτράχηλο και θα αντέξει. Αντέχει χάρη στην προσπάθεια των υπηρετούντων.»

Επεσήμανε, όμως, ότι οι διασωληνωμένοι δεν θα πέσουν κάτω από τους 600 εύκολα.

Τις επόμενες μέρες πιθανότατα θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών άρα και αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ, διευκρίνισε ο κ. Σκουτέλης.

Για το Πάσχα, συμφώνησαν και οι δύο πως είναι νωρίς για αποφάσεις χαλάρωσης και σίγουρα θα χρειαστεί και ο Απρίλιος για να δούμε ύφεση. Ενδέχεται να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις τα Πάσχα, είπε ο κ. Θωμαΐδης.

Μέχρι το Πάσχα μπορεί να γίνουν πράγματα που θα οδηγήσουν σε μια ανακούφιση, ανέφερε ο κ. Σκουτέλης.

«Κλείδωσαν» τα 4 μέτρα που ανακοινώνει ο Χαρδαλιάς

Με τα παραπάνω δεδομένα, είναι πολύ δύσκολο να έχουμε αλλαγές στα υφιστάμενα μέτρα. Το απόγευμα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναμένεται να ανακοινώσει 4… παρατάσεις:

  • Όχι άνοιγμα του λιανεμπορίου, με τη νέα ημερομηνία που προκρίνεται να είναι η Δευτέρα 14/4.
  • Ανοιχτά παραμένουν τα κομμωτήρια.
  • Παραμένει η διαδημοτική απαγόρευση μετακίνησης
  • Παγώνει ξανά το άνοιγμα της εστίασης και των σχολείων. Η εστίαση πάει για μετά τον Απρίλιο, ενώ τα σχολεία ίσως μην ανοίξουν πριν από το Πάσχα.
Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Προϋπολογισμός: 16 ερωτήσεις και απαντήσεις για την οικονομία
22 Νοεμβρίου, 2024
Αεροδρόμια: Άνοδος 8,9% στην επιβατική κίνηση στο δεκάμηνο
22 Νοεμβρίου, 2024
Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδια της διαπλοκής
22 Νοεμβρίου, 2024
Πολάκης: Τη Δευτέρα θα ξεκινήσουμε την αντεπίθεση
22 Νοεμβρίου, 2024
Κρατούμενος στις φυλακές Χανίων έκρυβε ναρκωτικά στο κελί του
22 Νοεμβρίου, 2024
Ξέσπασε ο Κουσουλός: Ρε δεν ντρέπεστε;
22 Νοεμβρίου, 2024
Αλέξης Τσίπρας: Η λατρεία της εικόνας διείσδυσε και στην πλευρά της προόδου
22 Νοεμβρίου, 2024
Συνάντηση Στυλιανίδη με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών στην Κωνσταντινούπολη
22 Νοεμβρίου, 2024
Ζελένσκι: Ο Πούτιν πρέπει να νιώσει τις πραγματικές συνέπειες των πράξεών του
22 Νοεμβρίου, 2024
«Κάναμε μήνυση στο νοσοκομείο μήπως σωθούν άλλοι», λέει η δικηγόρος του αστυνομικού που ξέχασαν να του πουν πως έχει καρκίνο
22 Νοεμβρίου, 2024