“O K. Μητσοτάκης όσο φθείρεται τόσο πιο επικίνδυνος γίνεται”. Την διαπίστωση έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του κάνοντας συγχρόνως λόγο για έντονη και ταχεία κυβερνητική φθορά που ξεκίνησε από το γλέντι της Ικαρίας ταυτόχρονα με το ξήλωμα του πουλόβερ της κυβερνητικής αξιοπιστίας. Μίλησε για ένα εκρηκτικό μείγμα κοινωνικής δυσαρέσκειας που δεν μπορεί να αναχαιτιστεί ακόμη και από τα καλοπληρωμένα συστημικά ΜΜΕ και προβλέποντας κλιμάκωση της δυσφορίας αυτής είπε ότι οι εξελίξεις θα καθοριστούν από δύο παράγοντες: Τις αντιδράσεις της κοινωνίας και την συντεταγμένη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κι αυτό γιατί “η κυβέρνηση δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτο”.
Η κριτική που άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού ήταν ιδιαίτερα σκληρή και προϊδεάζει για την αυριανή του παρέμβαση στην Ολομέλεια κατά την συζήτηση και ψηφοφορία για την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής εις βάρος του Ν. Παππά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μίλησε για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και σχολίασε: “Αυτή η κυβέρνηση έχει το θράσος να εγκαλεί διαρκώς τον ΣΥΡΙΖΑ για υποθέσεις σκανδάλων. Και να στήνει τώρα δεύτερο ειδικό δικαστήριο για υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς στοιχεία”. Λίγο νωρίτερα είχε αναφέρει πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν χάνει την ευκαιρία να αξιοποιεί την πανδημία ώστε να προχωρά απευθείας σε αναθέσεις και εξυπηρέτηση συμφερόντων, θυμίζοντας τα σκάνδαλα “Σκόιλ Ελικικού”, τις απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων της κυρίας ΝΙκολάου, τις υπερτιμολογήσεις Πατούλη, τις αναθέσεις Μηταράκη και το σκάνδαλο Κεραμέως με τη Cisco. “Απ’ όπου κι αν το πιάσεις βρωμάει” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε σύνδεση με την κοινωνία και με κοινωνικές ομάδες που πλήττονται και χτύπησε καμπανάκι προς τους βουλευτές συνιστώντας προσοχή στις δημόσιες δηλώσεις και εμφανίσεις τους. “Καραδοκούν να πιαστούν από κάθε μας λέξη. Πρέπει να συδυάσουμε την αυστηρή κριτική με συγκεκριμένες προτάσεις που αγγίζουν την κοινωνία” ανέφερε στέλνοντας μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματος με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις Δρίτσα αλλά και τη δημόσια διαφοροποίηση Φίλη για το Ελληνικό.
Περιγράφοντας την κατάσταση και το μέγεθος της κυβερνητικής φθοράς ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η ραγδαία κάμψη της κυβέρνησης καταγράφεται τον τελευταίο 1,5 μήνα: “Από το γλέντι στην Ικαρία και μετά έχει αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ της αξιοπιστίας της κυβέρνησης, το οποίο σε συνδυασμό με την απόλυτη αποτυχία της στη διαχείριση της πανδημίας αλλά και τη συσσωρευμένη κούραση των πολιτών δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα κοινωνικής δυσαρέσκειας που δεν είναι εύκολο να αναχαιτιστεί από τα συστημικά καλοπληρωμένα ΜΜΕ” τόνισε.
Αναγνώρισε ότι τα πράγματα στο πρώτο κύμα της πανδημίας πήγαν καλά, ωστόσο σημείωσε πως από το άνοιγμα χωρίς σχέδιο του τουρισμού μέχρι και την ιδεοληπτική όπως την χαρακτήρισε στάση μη ενίσχυσης του ΕΣΥ , έχουμε έναν χρόνο μετά, βρεθεί σε ένα παρατεταμένο και αναποτελεσματικό λοκντάουν πέντε μηνών και ταυτόχρονα στην κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων. “Αυτό που αισθάνεται να ζει ο μέσος πολίτης είναι ένα παρατεταμένο θέατρο παραλόγου” ανέφερε και επικαλέστηκε το Bloomberg στο οποίο σήμερα δημοσιεύεται η πτώση της χώρας μας κατά 20 θέσεις στον πίνακα των χωρών για την διαχείριση της πανδημίας παγκοσμίως.
Μιλώντας για την αστυνομική αυθαιρεσία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχολίασε πως “όταν κανείς καταφεύγει στον αυταρχισμό βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο των αδιεξόδων του” για να τονίσει πως η επιλογή της αστυνομικής βίας εντάσσεται στο δόγμα νόμος και τάξη για την προσέλκυση συντηρητικών ακροατηρίων.
Σε ό,τι αφορά την Οικονομία και το Ταμείο ανάκαμψης ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε την κατάσταση ως τραγική και ανέφερε ότι αυτή θα αποκαλυφθεί μόλις πέσει το πέπλο της ψευτοστήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων. Σχολίασε για το ελληνικό σχέδιο που αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης πως δυστυχώς η κυβέρνηση δεν οργάνωσε καμία ουσιαστική δημόσια διαβούλευση και διερωτήθηκε για ποιον λόγο η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει επιλεκτικά, σε ευρωπαΪκά όργανα ή και μέσω διαρροών το Σχέδιο, πριν το παρουσιάσει στην ελληνική κοινωνία και τη Βουλή. Μάλιστα κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως στο υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ένα σχέδιο “για το σε ποιους φίλους και ημέτερους θα μοιράσει τα κονδύλια” λέγοντας: “Αυτό δεν είναι Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης αλλά σχέδιο των φίλων, των κολλητών και των προμηθευτών της κυβέρνησης”.