Για τους λόγους που οδήγησαν την επιτροπή λοιμωξιλόγων να πάρει την απόφαση για μπλόκο στο λιανεμπόριο στην Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, αλλά και για το σχέδιο χαλάρωσης για Πάσχα μίλησε, μεταξύ άλλων, στον ΣΚΑΪ ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.
Όπως ανέφερε την Τετάρτη αυτό που εισηγηθήκαν είναι ένα σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων με πρώτο το λιανεμπόριο σε συνδυασμό τη αύξηση των δυνατοτήτων σε testing που προσφέρει το self test. Ωστόσο όπως σημείωσε τους προβληματίσαν τα στοιχεία οποτε η επιτροπή γνωμοδότησε εκτάκτως. «Είναι μια κατάσταση δυναμική η επιδημια και δεν αποκλείεται να κληθουμε να ξαναγνωμοδοτήσουμε εκτάκτως. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Έχει ξαναγίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τι αποφασίζει η επιτροπή για έξοδο το Πάσχα
Για έξοδο με Πάσχα με τεστ, μίλησε, μεταξύ άλλων, στον ΣΚΑΪ και το Νίκο Στραβελάκη ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
«Αν τα πράγματα πάνε καλά και έχουμε αποκλιμάκωση θα μπορούσε με έλεγχο – τεστ να γίνονται μετακινήσεις το Πάσχα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Εξαδάκτυλος: Πώς μπορούν οι πολίτες να πάνε στα χωριά το Πάσχα
Όσον αφορά στο αν θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγους σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει μόνο μεταξύ περιοχών που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο επικινδυνότητας. «Έχω την αίσθηση ότι η μετακίνηση των ανθρώπων από την κυρία κατοικία τους στη δευτερεύουσα κατοικία τους, εφόσον βρίσκονται σε περιοχές του ίδιου επιδημιολογικού φορτίου θα διευκόλυνε ώστε να έχουμε λιγότερους συνωστισμούς τα Σαββατοκύριακα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αλλά μόνο αυτοί και υπό αυτή την προϋπόθεση», κατέληξε.