«Πράσινο» φως από τον ΕΜΑ για το εμβόλιο Johnson & Johnson – Αυτά είναι τα συμπτώματα

«Πράσινο φως» για τη χρήση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson στην Ευρώπη έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος όπως ανακοίνωσε, διαπίστωσε μια πιθανή σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και σπάνιων περιστατικών θρομβώσεων σε ενήλικες που είχαν λάβει το εμβόλιο στις ΗΠΑ.

Η επιτροπή ασφαλείας του ΕΜΑ (PRAC), όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, συστήνει να προστεθούν «οι πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρομβώσεων» στη λίστα με τις παρενέργειες του εμβολίου.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου η Έμερ Κουκ, τα κράτη μέλη, που περίμεναν την απόφαση του Οργανισμού, μπορούν να προχωρήσουν στο εμβολιαστικό τους πρόγραμμα.

Αναφορικά με τα συμπτώματα τα οποία πρέπει να δώσουν προσοχή ασθενείς και γιατροί εντός τριών εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό, αυτά είναι τα εξής:

  • δυσκολία στην αναπνοή
  • πόνος στο στήθος
  • πρήξιμο στα πόδια
  • επίμονο κοιλιακό άλγος
  • επίμονος πονοκέφαλος ή θολή όραση
  • μικρά αιματώματα στο σημείο που έγινε η ένεση

Πιθανή σύνδεση του εμβολίου με θρομβώσεις

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) διαπίστωσε μια πιθανή σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της Johnson & Johnson και σπάνιων περιστατικών θρομβώσεων σε ενήλικες που είχαν λάβει το εμβόλιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο ΕΜΑ συστήνει να προστεθούν «οι πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρομβώσεων» στη λίστα με τις παρενέργειες του εμβολίου.

Ο ΕΜΑ διαπίστωσε ότι όλα τα περιστατικά καταγράφηκαν σε ενηλίκους κάτω των 60 ετών, κυρίως γυναίκες, σε διάστημα τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Οι περισσότερες θρομβώσεις εμφανίστηκαν στον εγκέφαλο και στην κοιλιά, ωστόσο επανέλαβε ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.