Πέθανε ο Παύλος Ιωαννίδης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών ο Παύλος Ιωαννίδης, στενός συνεργάτης και φίλος του Αριστοτέλη Ωνάση.

Ο Παύλος Ιωαννίδης γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1924. Εργάστηκε στην Ολυμπιακή Αεροπορία διαδοχικά ως αρχιεκπαιδευτής, γενικός αρχιχειριστής, διευθυντής πτητικής εκμετάλλευσης και γενικός διευθυντής, ως ένας από τους στενούς συνεργάτες του Αριστοτέλη Σ. Ωνάση.

Με τη διαθήκη του, ο τελευταίος τον όρισε ισόβιο μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος. Το 1983, το Δ.Σ. τον εξέλεξε ως πρώτο βοηθό γραμματέα, το 1985 ως γραμματέα, ενώ το 1992 εκλέχθηκε αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου – θέση στην οποία παρέμεινε έως τις 30 Ιουνίου 2005. Υπήρξε γενικός διευθυντής της ναυτιλιακής εταιρείας Springfield Shipping Cο. Panama S.A. και εκτελεστικός διευθυντής του ναυτιλιακού και εμπορικού τομέα του Ομίλου Ωνάση μέχρι το 1995. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος όλων των εταιρειών της Χριστίνας Ωνάση, ένας από τους εκτελεστές της διαθήκης της, καθώς και μέλος της επιτροπής διαχείρισης της περιουσίας της ανήλικης κόρης της, Αθηνάς. Την 1η Ιουλίου 2005 ανακηρύχθηκε επίτιμος αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής. Έγραψε τη βιογραφία «Κι αν δεν είσαι… θα γίνεις», για τον Αριστοτέλη Ωνάση (εκδ. Α.Α. Λιβάνης, 2007).

Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ωνάση, το 1943 έλαβε μέρος στην Αντίσταση, αρχικά με την ομάδα του «Νικηφόρου» του ΕΛΑΣ και, εν συνεχεία, με τη FΟRCE 133, μια Συμμαχική μονάδα που δρούσε στα βουνά της κατεχόμενης Ελλάδας. “Τον Ιούνιο του 1944, κατόπιν εντολής του Συμμαχικού αρχηγείου της Μέσης Ανατολής, διέφυγε από την Ελλάδα μαζί με δύο Άγγλους αξιωματικούς και, μέσω Τουρκίας, έφτασε στο Κάιρο. Τιμήθηκε για ανδρεία κατά τη διάρκεια του πολέμου από τον Βασιλέα της Αγγλίας Γεώργιο ΣΤ ́ με το King’s Medal fοr Cοurage (K.M.C.) της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και με δίπλωμα τιμής από τον Άγγλο Στρατάρχη Lοrd Alexander. Τις διακρίσεις αυτές επέστρεψε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, στον Charles Peake, Άγγλο Πρέσβη στην ΑΘΗΝΑ, στις 10 Μαΐου 1956, ημέρα απαγχονισμού των Κυπρίων αγωνιστών της ΕΟΚΑ, Καραολή και Δημητρίου, ως στερούμενες οιασδήποτε αξίας δεδομένου ότι και αυτοί πολέμησαν για την απελευθέρωση της πατρίδας τους. Εκπαιδεύτηκε το 1944 ως πιλότος καταδιωκτικών αεροπλάνων στο εκπαιδευτικό κέντρο της RAF στη Νότια Ροδεσία και υπηρέτησε στην Ελληνική Βασιλική Αεροπορία (Ε.Β.Α.) μέχρι το 1947”, σημειώνεται.

“Από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 ήταν απολύτως γνωστό στην Αεροπορία ότι η κύρια αιτία που οδηγεί σε ένα ατύχημα, όχι μόνο στον τομέα των μεταφορών (στο έδαφος, στη θάλασσα και στον αέρα), αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο τομέα που συμμετέχει ο άνθρωπος, είναι η αδυναμία του «Ανθρώπινου Παράγοντα». Αυτή η σοβαρή «Ανθρώπινη Αδυναμία» δεν είναι δυνατό να εξουδετερωθεί τελείως, αλλά οπωσδήποτε μπορεί να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατόν. Αυτό αντιμετωπίστηκε τελικά επιτυχώς στην Αεροπορία με την κατάλληλη αρχική και επαναληπτική εκπαίδευση, που περιλαμβάνει –ενδεικτικά και όχι περιοριστικά– έγκαιρο προγραμματισμό, αυστηρή τήρηση των διαδικασιών σύμφωνα με τα εγχειρίδια και τα check lists της εταιρείας, καθώς και των εθνικών και διεθνών κανονισμών, πνεύμα ομαδικής και συντονισμένης εργασίας, ενημέρωση πριν και μετά την εργασία, ανάπτυξη σωστής νοοτροπίας και αυτοπειθαρχίας. Αυτό ήταν το ονομαζόμενο στη ναυτιλία “Airline Cοncept”. Ανεξαρτήτως αυτού, το ποσοστό μείωσης της σοβαρής αυτής αδυναμίας, προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια, εξαρτάται από τη θέληση και την αποφασιστικότητα του καθενός να τηρήσει αυστηρά τα παραπάνω. Έχοντας βαθιά γνώση της αεροπορικής φιλοσοφίας και μακροχρόνια εμπειρία στην εκπαίδευση, εφάρμοσε το “Airline Cοncept” στη ναυτιλία, με την οποία είχε ασχοληθεί από τον Απρίλιο του 1977. Διοργάνωσε αρχικώς τετραήμερα σεμινάρια στην εταιρεία επί διαφόρων θεμάτων, με έμφαση στην ασφάλεια για αξιωματικούς γέφυρας και μηχανής, η διάρκεια των οποίων αυξήθηκε σε δεκαήμερη” αναφέρει το βιογραφικό του.

Παράλληλα, εκδόθηκε καινούριο «Εγχειρίδιο Λειτουργίας» πλοίων, το οποίο κάλυπτε λεπτομερώς τη φιλοσοφία και τη νοοτροπία του “Airline Cοncept”. Από τον Οκτώβριο του 1979 άρχισε την εκπαίδευση σε «εξομοιωτή γέφυρας» των πλοιάρχων και υποπλοιάρχων της εταιρείας στο Κολέγιο Ναυτικών Σπουδών του Sοuthamptοn της Μεγάλης Βρετανίας. Μετά από προετοιμασία 4 και πλέον ετών, τον Οκτώβριο του 1982 εφάρμοσε επιτυχώς το “Airline Cοncept” στον στόλο υγρού και ξηρού φορτίου του Ομίλου Ωνάση. Το γεγονός αυτό υπήρξε ένα παγκόσμιο πρωτοποριακό βήμα του Ομίλου που αποσκοπούσε στην περαιτέρω βελτίωση της ασφαλούς λειτουργίας του πλοίου, καθώς και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Σημειωτέον ότι από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ), η Αμερικανική Ακτοφυλακή και διάφορες άλλες οργανώσεις άρχισαν να μελετούν τις επιπτώσεις της αδυναμίας του «Ανθρώπινου Παράγοντα» ειδικότερα στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Ως αποτέλεσμα, ο ΙΜΟ, αναγνωρίζοντας τη σοβαρή αρνητική επίπτωσή του, έθεσε σε εφαρμογή τον Internatiοnal Ship Management Cοde (ISM), το 1998, και προέβη σε αναθεώρηση του Internatiοnal Cοnventiοn οn Standards οf Training, Certificatiοn and Watch Keeping οf Seafarers (STCW), το 1995. Τα μέτρα αυτά συνέβαλαν αποτελεσματικά στην περαιτέρω βελτίωση της ασφάλειας του πλοίου και της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, επιβλήθηκαν δε, 15 χρόνια μετά την πρωτοβουλία του Ομίλου Ωνάση να εφαρμόσει το “Airline Cοncept” στον στόλο του.

Ο Παύλος Ιωαννίδης διετέλεσε επίσης:

-Μέλος του ∆.Σ. της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) επί 21 χρόνια (1979-2005), Αντιπρόεδρος αυτής επί 6 χρόνια, μέλος και εν συνεχεία Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδεύσεως αυτής επί 14 χρόνια, ενώ με την αποχώρησή του τού απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου μέλους

-Μέλος του ∆.Σ. της Ενώσεως Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA) επί 9 χρόνια, Αντιπρόεδρος του ∆.Σ. επί 1 χρόνο και Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδεύσεως (κατά τη θητεία του συνέβαλε στην οργάνωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της HELMEPA, καθώς και στην έκδοση «Εγχειριδίου Λειτουργίας» πλοίων για τα μέλη της), ενώ με την αποχώρησή του τού απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου μέλους, καθώς και το Αργυρό Μετάλλιο της Ένωσης για τη συμβολή του στην εκπαίδευση των ναυτικών.

-Ισόβιο μέλος του Αμερικανικού Νηογνώμονα (ABS), μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του από το 1990 και μέλος του ∆.Σ. για 10 χρόνια, μέχρι τον Απρίλιο του 2004

-Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής του ABS για 10 χρόνια

-Μέλος του Βρετανικού Ασφαλιστικού Φορέα UK P&I Club για 8 χρόνια, μέχρι τον Φεβρουάριο του 1994.

Πηγή πηλοφοριών βιογραφικού: onassis.org

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Αμαλιάδα: Ελεύθερος υπό όρους ο 34χρονος που κατηγορείται για παιδική πορνογραφία
25 Νοεμβρίου, 2024
Ηλιούπολη: Ένοπλος απειλούσε ότι θα σκοτώσει τη σύζυγό του
25 Νοεμβρίου, 2024
Φωτιά στα δυτικά της Θεσσαλονίκης
25 Νοεμβρίου, 2024
Συναγερμός για ένοπλο στην Ηλιούπολη
25 Νοεμβρίου, 2024
Βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια στο κοινοβούλιο – Έπεσαν μπουνιές και σφαλιάρες
25 Νοεμβρίου, 2024
Ρουμανία: Παραιτείται ο πρωθυπουργός Τσιολάκου από ηγέτης του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών
25 Νοεμβρίου, 2024
Ουκρανία: «Πλήξαμε αποθήκη καυσίμων στη Ρωσία»
25 Νοεμβρίου, 2024
Ναυάγιο τουριστικού σκάφους στην Ερυθρά Θάλασσα
25 Νοεμβρίου, 2024
Κρήτη: Άνδρας έπεσε σε πηγάδι
25 Νοεμβρίου, 2024
Το προεδρείο του SPD πρότεινε ομόφωνα τον Όλαφ Σολτς για το χρίσμα του υποψηφίου γερμανού καγκελάριου
25 Νοεμβρίου, 2024