Την έντονη αντίδραση του Κώστα Αρβανίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς «αποδέχεται το ρόλο “δεσμοφύλακα” της ΕΕ για την Ελλάδα».
Όπως αναφέρει ο κ. Αρβανίτης ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κυβέρνησης Μητσοτάκη απέφυγε οποιαδήποτε συγκεκριμένη απάντηση σχετικά με τις νέες ελέγξιμες αναθέσεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στις οποίες αναφέρθηκε ο Ευρωβουλευτής παρεμβαίνοντας στην ειδική ακρόαση της Επιτροπής LIBE για το υπό διαπραγμάτευση Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης της Ε.Ε.
«456 εκατομμύρια ευρώ για 4 χρόνια για παροχή υπηρεσιών και 6.2 εκ. ευρώ σε ιδιωτική εταιρία για συμβουλευτικές υπηρεσίες. Αυτά τα χρήματα τα ελέγχουμε;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Κώστας Αρβανίτης.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «επαναλαμβάνοντας γνωστά προεκλογικά fake news, ο Έλληνας Υπουργός δεν δίστασε να λοιδορήσει την προηγούμενη Κυβέρνηση και να επαναλάβει τον ισχυρισμό πως ο ΣΥΡΙΖΑ “εφάρμοσε πολιτική ανοιχτών συνόρων” την οποία η τωρινή κυβέρνηση δήθεν έχει σταματήσει».
«Ο κ. Μηταράκης είπε κάτι που μου έκανε εντύπωση. Την ένταξη λέει να την αναλάβουν άλλοι. Εμείς τί θα αναλάβουμε κύριε Μηταράκη; Την κράτηση; Η χώρα μετατρέπεται σε κρατητήριο;» αναρωτήθηκε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία / The LEFT σχολιάζοντας την πρόθεση Μηταράκη να ζητήσει η χώρα μας να μην συμμετέχει στο ζήτημα της ομαλής κοινωνικής ένταξης των προσφύγων. «Έχουμε ήδη προστατέψει τα σύνορα, έχουμε ήδη επιδείξει ικανότητα υποδοχής και διαχείρισης των αιτήσεων ασύλου, επομένως το θέμα της ένταξης και ενσωμάτωσης ας το αναλάβουν και κάποιοι άλλοι εν πάση περιπτώσει», είχε πει λίγο πριν στα μέλη της Επιτροπής ο Νότης Μηταράκης.
Να μην επιρρίπτουμε την ευθύνη για το προσφυγικό στον «άγνωστο» διακινητή, αλλά στις πραγματικές αιτίες της προσφυγιάς, τόνισε ο Κώστας Αρβανίτης απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Ηγεσία, ενώ περιγράφοντας τις συνθήκες σε κέντρα κράτησης στη χώρα μας αναρωτήθηκε «Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής του κύριου Σχοινά;»
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Κώστα Αρβανίτη:
Πολλά ερωτήματα, πιο πολύ απογοητεύτηκα σήμερα παρά πήρα κουράγιο από τις εισηγήσεις
Η κυρία Γιοχανσον είπε πως τα 2/3 των αιτήσεων ασύλου απορρίφθηκαν. Με ποιες διαδικασίες απορρίφθηκαν, με fast track; Νόμιμες διαδικασίες; Και πόσο βολικό είναι τελικά να καταγγέλλουμε τον «άγνωστο», «αόρατο» διακινητή ψυχών που είναι η αιτία του προσφυγικού ή του μεταναστευτικού – το μπερδεύουμε κι αυτό, άλλοτε το λέγαμε προσφυγικό κι άλλοτε μεταναστευτικό. Εδώ μιλάμε για προσφυγική κρίση, γιατί για τη μεταναστευτική διαδικασία τα είπε μια χαρά ο κος Σχοινάς προχθές στην EMPL. Εδώ μιλάμε για την βίαιη ανάγκη των ανθρώπων να φύγουν από τον τόπο τους λόγω πολέμου, κλιματικής αλλαγής, διακρίσεων και ούτω καθεξής. Κι όταν λέμε να αποτρέπουμε τις κρίσεις, τί ακριβώς εννοούμε; Τις κρίσεις ή τις αιτίες που δημιουργούν την κρίση που κάνουν έναν άνθρωπο να πάρει το παιδί του και να περάσει μέσα από ένα ναρκοπέδιο;
Θα συμφωνήσω με τον κύριο Μηταράκη στο ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι α-λα-κάρτ και εθελοντική. Πρέπει να γίνεται ίση μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλες τις κράτη μέλη της EE. Τι σημαίνει δηλαδή, μια χώρα που δεν θέλει να πάρει πρόσφυγες θα δίνει ένα μπαξίσι, ένα πουρμπουάρ σε μια άλλη χώρα που θα κρατήσει τους ανθρώπους αυτούς; Πού; Σε κλειστά κέντρα κράτησης; Να το πούμε αυτό, είναι στρατόπεδα συγκέντρωσης στα ελληνικά νησιά και στις χώρες πρώτης υποδοχής. 4 μέτρα τείχη έχουν φτιάξει σε νησιά. Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής του κύριου Σχοινά;
Σχετικά με τις πολιτικές ένταξης: ο κ. Μηταράκης είπε κάτι που μου έκανε εντύπωση. Την ένταξη λέει να την αναλάβουν άλλοι. Εμείς τί θα αναλάβουμε κύριε Μηταράκη; Την κράτηση; Η χώρα μετατρέπεται σε κρατητήριο;
Και κάτι άλλο προς τον κύριο Μηταράκη. Είδα ότι έχουμε πάλι έναν διαγωνισμό ύψους 456 εκατομμύρια ευρώ για 4 χρόνια για παροχή υπηρεσιών και 6.2 εκ. ευρώ σε ιδιωτική εταιρία για συμβουλευτικές υπηρεσίες. Αυτά τα χρήματα τα ελέγχουμε; Γιατί είναι ευρωπαϊκά χρήματα, και φαίνεται πως ο ευρωπαίος και ο Έλληνας πολίτης δίνει πολλά χρήματα για το προσφυγικό…
Και ένα τελευταίο: ο πρόεδρος της Σικελίας που μας μίλησε, είναι ο ίδιος πρόεδρος που είχε κλείσει τα λιμάνια για τους πρόσφυγες και είχε βάλει τα πλοία σε καραντίνα; Ο ίδιος που πριν από χρόνια ήταν σε μια πολιτική οργάνωση που λεγόταν Alleanza Nazionale, το κόμμα του Almirante; Για τον ίδιο μιλάμε; Και με ποια λογική εκλήθη εδώ;