Ως βήμα για ήσυχο καλοκαίρι χαρακτηρίζουν τη χθεσινή (14.06) συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν αρμόδιες πηγές, επισημαίνοντας παράλληλα πως το θετικό κλίμα που επικράτησε στο ραντεβού είχε ως αποτέλεσμα να «σπάσει ο πάγος» μεταξύ των δύο ηγετών.
Και παρόλο που παραμένουν οι πολύ σημαντικές διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020.
Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το βασικό μήνυμα της συνάντηση ήταν η ύπαρξη αμοιβαίας κατανόησης, πως δεν μπορεί να επαναληφθεί η ένταση που υπήρξε το 2020 και ότι πρέπει οι προκλήσεις να μην γίνονται δύσκολα διαχειρίσιμες.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους εκφράστηκε επίσης η επιθυμία οι δύο πλευρές να προχωρήσουν με τα μέτρα θετικής ατζέντας που έχουν συμφωνηθεί, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε σειρά ζητημάτων με σημαντικότερο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Η ελληνική πλευρά σημείωσε ότι οι διαφορές πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσα από τους υπάρχοντες διαύλους, όπως είναι οι διερευνητικές επαφές, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και οι πολιτικές διαβουλεύσεις.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε και το μεταναστευτικό – προσφυγικό όπου η ελληνική πλευρά επεσήμανε ότι μπορούν να συνεργαστούν οι δύο χώρες αρκεί να αποφεύγονται προκλήσεις τύπου Μαρτίου 2020.
Σε αυτό το πλαίσιο μία κίνηση καλής θέλησης στο προσφυγικό από τουρκικής πλευράς θα ήταν η αποδοχή της επιστροφής των 1.450 ατόμων των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα.
Ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το 2021 θα είναι μια «ήσυχη χρονιά» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Μιλώντας για τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό είπε πως «αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τον μηχανισμό διαλόγου και να κάνουμε πιθανά βήματα για μια θετική ατζέντα. Του είπα ότι δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουν τρίτοι ανάμεσα μας».
Στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 24 – 25 Ιουνίου που θα τεθούν επί τάπητος οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, η ελληνική πλευρά αναμένεται να επιδείξει πιο θετική στάση.
Παράλληλα εκτιμάται πως το θετικό κλίμα στη συνάντηση των Μητσοτάκη – Ερντογάν θα ανοίξει το δρόμο για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών αλλά και άλλων ζητημάτων, όπως η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και η «θετική ατζέντα» στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, για την οποία τις σχετικές διεργασίες έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.