Σύγχυση με το AstraZeneca: Τι θα κάνουν οι 470.000 που εμβολιάστηκαν με την 1ηδόση – Ποιοι θα λάβουν SMS

Χθες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έκανε σύσταση η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca να γίνεται στους άνω των 60 ετών κάτι που δημιούργησε σύγχυση και πανικό. Η επιτροπή επικαλείται αντίστοιχες δηλώσεις αξιωματούχων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού αλλά και τη μείωση του ιικού φορτίου.

Το ερώτημα πλέον είναι τι θα γίνει με όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση και περιμένουν τη δεύτερη. Πάντως ο Βασίλης Κικίλιας με δήλωση του πριν από λίγο συνέστησε η δεύτερη δόση με το AstraZeneca να γίνει κανονικά.

«Φρένο» στο εμβόλιο της AstraZeneca για όσους είναι κάτω των 60 ετών, βάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση από το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει χαμηλή: 1 προς 150.000.  Με το ιικό φορτίο να έχει υποχωρήσει όμως δραστικά στη χώρα, ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από Covid είναι πλέον συγκρίσιμος με τον κίνδυνο εμφάνισης ανεπιθύμητων επιπλοκών από το συγκεκριμένο εμβόλιο στους πολίτες 59 ετών και κάτω.

Η ανησυχία και η επιφύλαξη των πολιτών απέναντι στο συγκεκριμένο εμβόλιο αποτυπώνεται στα ραντεβού που ακυρώνονται, αφού – αν και χαμηλό – το ποσοστό των ακυρώσεων με AstraZeneca (1,89%) είναι σχεδόν τετραπλάσιο από τα αντίστοιχα ποσοστά για τα εμβόλια Pfizer και Moderna, 0,5% και 0,45% αντίστοιχα.

Τις επόμενες ημέρες, όσοι ενήλικες κάτω των 60 ετών έχουν προγραμματίσει ραντεβού για την πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, θα λάβουν sms που θα τους ενημερώνει για τη δυνατότητα αλλαγής εμβολίου, εφόσον το επιθυμούν.

Παρόλα αυτά, όσοι έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση, συστήνεται να κάνουν τη δεύτερη με το ίδιο εμβόλιο. Από τη σύσταση αυτή, εξαιρούνται μόνο όσοι εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

Εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάξουν από το φθινόπωρο προς το χειρότερο, η Επιτροπή δεν αποκλείει την επιστροφή στις προηγούμενες συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Προβληματισμός μετά τις ανακοινώσεις

Ανησυχία αλλά και μπέρδεμα έχει προκαλέσει στους πολίτες η αλλαγή της σύστασης για το εμβόλιο της AstraZeneca από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας. Και αυτό γιατί ενώ στις 24 Μαΐου οι ειδικοί τόνιζαν πως με «όποιο εμβόλιο αρχίζεις, με αυτό συνεχίζεις» πλέον κάτι τέτοιο δείχνει να μην ισχύει.

Η επιτροπή εισηγείται να δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν κλείσει πρώτο ραντεβού με το εμβόλιο της AstraZeneca, να το αλλάξουν αν το επιθυμούν.

Όσοι έχουν κάνει ήδη πρώτη δόση με AstraZeneca, μπορούν να κάνουν και τη δεύτερη, ενώ άνοιξε και ο δρόμος για την τεχνική mix and match, ώστε η δεύτερη δόση να γίνεται με άλλο εμβόλιο. Η τεχνική αυτή μπορεί να δώσει υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων.

Την ίδια ώρα, αρκετοί είναι οι πολίτες που σπεύδουν να ακυρώσουν τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca, μετά και τη νέα οδηγία.

AstraZeneca: Τι θα κάνουν οι 470.000 που εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση

Από τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, για όσους εκδήλωσαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την πρώτη δόση εμβολίου, όπως θρομβώσεις, είτε πάσχουν από ειδικά ιατρικά προβλήματα, προσφέρεται η δυνατότητα αίτησης από τον θεράποντα ιατρό τους για αλλαγή της δεύτερης δόσης και, εφόσον το εγκρίνει η επιτροπή που θα αξιολογεί τα σχετικά αιτήματα, να επιλέξουν άλλο εμβόλιο.

Ωστόσο, η Επιτροπή διατηρεί τη σύσταση ολοκλήρωσης του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι στη δεύτερη δόση ο κίνδυνος της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας συνδυασμού θρομβοπενίας με θρόμβωση είναι πολύς χαμηλός, μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις. Επιπλέον, όπως επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους, στις 270.000 δεύτερες δόσεις με AstraZeneca στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί κάποιο περιστατικό συναγερμού.

Σε ποιους αλλάζουν αυτόματα τα ραντεβού

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, όσοι ενήλικες κάτω των 60 ετών έχουν προγραμματίσει ραντεβού για την πρώτη δόση με το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας, θα λάβουν ενημερωτικό sms με τη σχετική απόφαση και την επιλογή αλλαγής εμβολίου, εφόσον το επιθυμούν. Σημειώνεται ότι η σύσταση αφορά 1.300 περίπου ραντεβού κάτω των 60 ετών για πρώτη δόση με AstraZeneca, ενώ για τα 500 αντίστοιχα ραντεβού ατόμων από μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες δεν προβλέπεται αλλαγή, παρά μόνο εφόσον συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου, η παραπάνω αλλαγή στον σχεδιασμό της εμβολιαστικής εκστρατείας ήρθε ως αποτέλεσμα της καλής επιδημιολογικής πορείας της χώρας, η οποία σήμερα μεταφράζεται σε 472 νέα κρούσματα, μειωμένους διασωληνωμένους ασθενείς (353 από 358), 18 θανάτους από COVID-19 και 66 μόλις νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, οι εμβολισμοί συντέλεσαν στη διατήρηση της διασποράς του κορωνοϊού σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα, με σταθερές τις πτωτικές τάσεις της επιδημίας.

«Στον ΕΟΔΥ καταγράφηκαν τον Απρίλιο 2021 105 θάνατοι ανά εβδομάδα και τον Μάιο 77 σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών», ανέφερε η καθηγήτρια για την προ διμήνου απόφαση χορήγησης του εμβολίου στις συγκεκριμένες ηλικίες, προσθέτοντας ότι με βάση τα συνεχώς ανανεούμενα επιδημιολογικά και επιστημονικά δεδομένα θα επικαιροποιούνται και οι συστάσεις περί τον εμβολιασμό.

Εμβόλιο AstraZeneca: Πώς μπορεί κάποιος να αλλάξει τη δεύτερη δόση

Η νέα ισχυρή σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σχετικά με την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, δημιουργεί νέα δεδομένα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και δίνει το δικαίωμα σε όσους πολίτες το επιθυμούν, ή το επιβάλλουν ιατρικοί λόγοι, να προχωρήσουν σε αλλαγή της δεύτερης δόσης με mRNA εμβόλιο. Προηγουμένως θα λάβουν ένα μήνυμα SMS στο κινητό τους.

Η σύσταση για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με AstraZeneca και με τη δεύτερη δόση παραμένει, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Κι αυτό καθώς, ο κίνδυνος της ανεπιθύμητης ενέργειας θρόμβωσης / θρομβοφιλίας είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση, με μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων.

Είναι χαρακτηριστικό, πως από τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει γίνει μεγάλος αριθμός εμβολίων της AstraZeneca, έχουν καταγραφεί 18 περιπτώσεις μετά τη διενέργεια 13.400.000 δεύτερων δόσεων του εμβολίου. Ωστόσο, από τη γενική αυτή σύσταση εξαιρούνται τρεις βασικές κατηγορίες.

Ποιοι μπορούν ή πρέπει να κάνουν δεύτερη δόση με mRNA εμβόλιο

Οι επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αποφάνθηκαν πως όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca, ή να επιλέξουν εξαρχής αυτό το σκεύασμα για τον εμβολιασμό τους, θα έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Ωστόσο, για τρεις κατηγορίες πολιτών υπάρχει σύσταση ή ισχυρή σύσταση, να το αποφύγουν. Αυτές είναι:

α/ Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο.

β/ Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο.

γ/ Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Πώς μπορεί κάποιος να αλλάξει το εμβόλιο της δεύτερης δόσης

Όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης του AstraZeneca και έχουν ηλικία κάτω των 60 ετών, θα λάβουν ένα ενημερωτικό SMS για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο.

Η αλλαγή του εμβολίου μπορεί να γίνει για την α και β περίπτωση, δηλαδή για ανθρώπους που έχουν ήδη εμφανίσει σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, αλλά και για όσους έχουν άλλο ειδικό ιατρικό λόγο να μην λάβουν το ίδιο εμβόλιο, μετά από σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).

Η ενεργοποίηση του πεδίου με την επιλογή κατάθεσης του αιτήματος του θεράποντα γιατρού προς την Επιτροπή Εμβολιασμού, θα ενεργοποιηθεί στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, από την ερχόμενη Δευτέρα 21/6.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Δούκας: Εγώ θα στήριζα τον Γερουλάνο, όχι σε εκλογική συνεργασία με την Κεντροαριστερά
8 Οκτωβρίου, 2024
Αγνοείται ναυαγός στη Ρόδο – Αναζητείται ψαροντουφεκάς στην Κάρπαθο
8 Οκτωβρίου, 2024
Kίνηση στους δρόμους: Στο «κόκκινο» η Κηφισίας και ο Κηφισός – Καθυστερήσεις και στην Αττική Οδό
8 Οκτωβρίου, 2024
Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της δολοφονίας στην Κυψέλη – Τα 2 αδέλφια κατέθεσαν ότι τα βίαζε ο ξάδελφός τους
8 Οκτωβρίου, 2024
Έγκλημα στην Κυψέλη: «Δεν είχε συνειδητοποιήσει τι είχε γίνει» λέει αυτόπτης μάρτυρας
8 Οκτωβρίου, 2024
Πατέρας 14χρονης που ξυλοκοπήθηκε: Έχουμε αποσυντονιστεί, έχουμε χάσει τον βηματισμό μας – Η Γλυφάδα είναι ένα μικρό Λας Βέγκας
8 Οκτωβρίου, 2024
Τραγωδία στα Τέμπη: Βρέθηκαν και άλλα οστά στα χώματα – Εξετάζονται για το αν ανήκουν σε άνθρωπο
8 Οκτωβρίου, 2024
Γλυφάδα: Επέστρεψε στο σχολείο της η 14χρονη που ξυλοκοπήθηκε – Άλλαξαν γυμνάσιο οι 2 δράστριες
8 Οκτωβρίου, 2024
Θανάσης Πολυκανδριώτης: Αποκάλυψε τον διάλογο που είχε με τη μητέρα του, λίγο πριν πεθάνει, για τα χρήματα
8 Οκτωβρίου, 2024
Κινητοποίηση αγροτών της Μαγνησίας σε ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ
8 Οκτωβρίου, 2024