Ν. Δένδιας από το Βίλνιους: Έσπασε ο πάγος, αλλά οι διαφορές με την Τουρκία εξακολουθούν να υπάρχουν

Η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν μια συνάντηση «για να σπάσει ο πάγος», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του στο Βίλνιους, μετά τη συνάντησή του με τον Λιθουανό ομόλογό του Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις (Gabrielius Landsbergis).

«Όπως είπε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, οι διαφορές είναι εκεί, οι διαφορές εξακολουθούν να υπάρχουν και είναι μεγάλες και σημαντικές», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανέφερε ότι με τον Λιθουανό ομόλογό του συζήτησαν το μεταναστευτικό και σημείωσε πως η Ελλάδα «είναι διατεθειμένη να βοηθήσει τη Λιθουανία, όπως μπορεί, καθώς έχει την εμπειρία ενός μεγαλύτερου γείτονα που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και σπρώχνει μεταναστευτικές ροές στα ευρωπαϊκά σύνορα».

Επεσήμανε πως η Ελλάδα μπορεί να μοιραστεί τεχνογνωσία με τη Λιθουανία, αλλά και «να θέσει το ζήτημα στο συμβούλιο υπουργών για να αντιμετωπιστεί ως ευρωπαϊκή πρόκληση, επειδή είναι ευρωπαϊκή πρόκληση».

Όσον αφορά τα ενεργειακά ζητήματα, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως θα συζητηθεί περαιτέρω στο γεύμα το πώς μπορεί να αναζητηθούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αλλά και το ζήτημα του πυρηνικού σταθμού στην ‘Αστραβετς της Λευκορωσίας.

«Είμαστε πολύ ευαίσθητοι σε θέματα πυρηνικής ενέργειας. Είμαι αρκετά μεγάλος για να θυμηθώ τι σημαίνει να έχεις πυρηνικό ατύχημα στη γειτονιά σου», υπογράμμισε και υπενθύμισε πως και η Ελλάδα αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα με τον Ακούγιου.

Και οι δύο περιπτώσεις, όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, έχουν να κάνουν με τη ρωσική τεχνολογία και θα θέλαμε να τις αντιμετωπίσουμε από κοινού, εξετάζοντας πώς τα πυρηνικά εργοστάσια συμβαδίζουν με την ΕΕ και πώς μπορούν να κατασκευαστούν με τρόπο που να μην κινδυνεύσουμε εάν υπάρχει ατύχημα στις γειτονικές χώρες.

Υπογράμμισε ακόμη, ότι μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα σε ό,τι αφορά τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Λιθουανίας και υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες, όπως η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών και η σύνδεση των σιδηροδρόμων, που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων.

«Δεν έχουμε ζητήματα που μας χωρίζουν, ούτε διμερείς διαφορές για συζήτηση. Αλλά έχουμε πολλά πράγματα που μας ενώνουν, που μας φέρνουν μαζί, και πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί», τόνισε.

«Παρόλο που γεωγραφικά είμαστε αρκετά μακριά, μοιραζόμαστε μια κοινή μοίρα, καθώς είμαστε και οι δύο στα σύνορα της ΕΕ».

Τέλος, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι συζητήθηκε το ζήτημα της Λευκορωσίας και της αεροπειρατείας του αεροσκάφους της Ryanair.

«Είναι για εμάς εντελώς απαράδεκτο. Και -επιτρέψτε μου να το επαναλάβω και εδώ στο Βίλνιους- ότι αυτό δεν πρόκειται να το ξεχάσουμε. Θα συντονιστούμε και θα συνεργαστούμε, είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Πρόκειται για αεροπειρατεία και θα την αντιμετωπίσουμε αναλόγως», κατέληξε.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Φωτιά σε εστιατόριο στη Γλυφάδα
24 Νοεμβρίου, 2024
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ live: 21.465 πολίτες ψήφισαν έως τις 12:00
24 Νοεμβρίου, 2024
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισε ο Γκλέτσος – «Το κόμμα να βγει ενωμένο και μεγαλύτερο»
24 Νοεμβρίου, 2024
Συγκινεί η Έφη Παπαθεοδώρου: «Παραλίγο να πεθάνω»
24 Νοεμβρίου, 2024
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας
24 Νοεμβρίου, 2024
Ο Έλον Μασκ προτείνει τον Φειδία Παναγιώτου για πρόεδρο της ΕΕ
24 Νοεμβρίου, 2024
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισε ο Νίκος Παππάς
24 Νοεμβρίου, 2024
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισε ο Φαραντούρης – «Η παράταξη χρειάζεται οξυγόνο δημοκρατικής συμμετοχής»
24 Νοεμβρίου, 2024
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισε ο Πολάκης – «Η συμμετοχή καλύτερη απάντηση σε όσους υπονόμευσαν το κόμμα»
24 Νοεμβρίου, 2024
Κρήτη: Τα πρώτα λόγια του γαμπρού που συνελήφθη με κοκαΐνη
24 Νοεμβρίου, 2024