Την έντονη ανησυχία τους για τις μεταλλάξεις εξέφρασαν στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος και ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Ευάγγελος Μανωλόπουλος. «Ένας-δύο φορείς μπορεί να κλείσουν ολόκληρα νησιά σε δύο εβδομάδες».
Ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε ότι «μπορούμε να κάνουμε ένα πράγμα: να εμβολιαστούμε. Όσοι είναι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις προστατεύονται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, πάνω από 90%. Υπάρχουν σαφή στοιχεία ειδικά για τα εμβόλια της Astrazeneca και της Pfizer, που δημοσίευσαν στοιχεία από εκατομμύρια εμβολιασμένους στη Βρετανία. Αλλά και τα άλλα δεν υπάρχει λόγος να θεωρούμε ότι δεν προστατεύουν σε παρόμοια ποσοστά».
«Το στέλεχος Δέλτα περιλαμβάνει μία σειρά από μεταλλάξεις. Είναι κάποιες καινούργιες που αυξάνουν την μεταδοτικότητα, κάνουν πιο εύκολο σε έναν συνωστισμό με αυτό το στέλεχος κάποιος μολυσμένος αντί να μολύνει 5 (όπως το στέλεχος που έχουμε στην Ελλάδα) να μολύνει 20-25, ο ίδιος άνθρωπος, με τις ίδιες κινήσεις» Πρέπει να τρέξουμε να εμβολιαστούμε, τόνισε ο κ. Μανωλόπουλος, «τα εμβόλια και τα κέντρα εκεί είναι».
Για την μετάλλαξη Δέλτα, συνέχισε: «Τονίζουμε είναι ότι μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα πια. Και αυτός είναι ο κίνδυνος -και μέσα στο καλοκαίρι. Μην λέμε ότι μπορεί να έρθει τέταρτο κύμα τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Μπορεί να έχουμε αύξηση κρουσμάτων και συρροές σε δύο εβδομάδες … μπορεί να μην είναι κύμα σε όλη την Ελλάδα, αλλά σε περιοχές.
«Βέβαια», ήταν η απάντησή του στο αν μπορεί νησιά με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμό να οδηγηθούν ξανά να «κλείσουν» λόγω αύξησης κρουσμάτων. «Μπορεί ένα νησί που ξεκινάει καλά, μέσα σε δύο εβδομάδες να αλλάξει η εικόνα του και να φύγουν οι πάντες από το νησί. Δεν θέλει πολλούς. Ένα-δύο άτομα με την ινδική μετάλλαξη που θα πάνε σε ένα πάρτι ή δύο γεμάτα beach bar θα κάνουν την ζημιά».
Παράλληλα απηύθυναν σαφή έκκληση να μην ερμηνεύεται η χθεσινή ανακοίνωση Χαρδαλιά για τις μάσκες ως καθησυχαστική και να συνεχίσουν οι πολίτες να παίρνουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης (μάσκα, αποστάσεις,.. κλπ.).
Ο κ. Καπραβέλος τόνισε την σημασία της μετάδοσης της είδησης για την ανησυχία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC) σε σχέση με την «μετάλλαξη Δέλτα».
«Προβλέπει ότι η μετάλλαξη αυτή θα εξαπλωθεί ταχέως. Είναι δεδομένο ότι δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε», όπως υπογράμμισε. Σε σχέση με την συγκυρία και το ότι στην Ευρώπη έχουμε καλοκαίρι, ο ίδιος σημείωσε ότι «δεν είναι αναπνευστικός ιός, να έχει μία εποχικότητα. Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι αρκετές για να αποτρέψουν την ταχεία εξάπλωση του, ελλείψει και απουσία προληπτικών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης όπως οι μάσκες… Οι μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι αν δεν έχουμε υψηλό τείχος ανοσίας, ο ιός αυτός λόγω της φοβερής μεταδοτικότητάς του, ειδικά στελεχών όπως η ινδική μετάλλαξη, έχει μεγάλη ικανότητα διασποράς. Δεν τον εμποδίζει η υψηλή θερμοκρασία, ενώ όλοι οι άλλοι αναπνευστικοί ιοί έχουν μία μείωση στη διάρκεια του καλοκαιριού».
«Όλες οι μελέτες λένε ότι όλα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, οι μάσκες, οι αποστάσεις, είναι πάρα πολύ αποτελεσματικά στον περιορισμό της διάδοσης», υπογράμμισε ο ίδιος.
Στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι την ίδια ώρα «εμείς τις βγάζουμε τις μάσκες, από σήμερα» σε εξωτερικούς χώρους, η αντίδραση του κ. Καπραβέλου ήταν άμεση: «μην το ξαναπείτε, το διαβάζετε διαφορετικά» και έδωσε την δική του περιγραφή για όσα οδήγησαν στην χθεσινή ανακοίνωση Χαρδαλιά.
«Η Πολιτεία ουσιαστικά αποδέχθηκε αυτό που συμβαίνει. Προσέξτε τι λέει για μέτρα προληπτικής κοινωνικής αποστασιοποίησης, μάσκες, αποστάσεις, κτλ.: σε χώρους κλειστούς αλλά και ανοιχτούς όπου υπάρχει συνωστισμός, συστήνει -προς θεού! να φοράμε μάσκες και να έχουμε αποστάσεις».
«Ο λαός πήρε το μήνυμα ότι τελειώσαμε με τις μάσκες», αντέτειναν οι δημοσιογράφοι, για να επιμείνει ο κ. Καπραβέλος «από όλους μας εξαρτάται, να πούμε ότι η ινδική μετάλλαξη είναι ο φόβος και ο τρόμος, από τις μεταλλάξεις που μπορεί να αλλάξουν όλο το πρόγραμμα ελέγχου της πανδημίας … έχει φοβερή δυνατότητα ταχείας εξάπλωσης, όπως και να προσβάλλει ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί».
«Το ECDC για όλη την Ευρώπη προβλέπει ότι 50%-55% θα φτάσουν τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο να έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Και την μετάλλαξη αυτή δεν την πιάνει η μία δόση, θέλει δύο δόσεις και μάλιστα κατά 88%-90%, με μικρότερη αποτελεσματικότητα. Άρα, με χαμηλό τείχος ανοσίας, ταχύτατη εξάπλωση του ιού, φοβόμαστε αύξηση κρουσμάτων και μέσα στο καλοκαίρι».
Πηγή: skai.gr