Μετάλλαξη Δ: Φόβοι για «έκρηξη» κρουσμάτων – Σενάριο για επιστροφή στο «μάσκα παντού»

Aυξάνεται συνεχώς η ανησυχία των επιστημόνων και των υγειονομικών αρχών σε όλη την Ευρώπη και τη χώρα μας για τις επιπτώσεις της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορωνοϊού, γνωστή ως ινδική. Το ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων εκτιμά ότι το παραλλαγμένο στέλεχος «Δέλτα» θα αντιπροσωπεύει το 90% των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη ως τα τέλη Αυγούστου, καλώντας σε γενική επαγρύπνηση.

Η ινδική μετάλλαξη ειναι έως 60% πιο μεταδοτική από την «Αλφα», τη βρετανική, με τους ειδικούς να επισημαίνουν με κάθε τόνο την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Από σήμερα, εκτός από την άρση του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας, εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι από την υποχρέωση διενέργειας self- test ενώ στην εστίαση, θα μπορούν να παρίστανται στο ίδιο τραπέζι έως και 10 άτομα.

Η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς, βάζοντας στο στόχαστρο ατελώς εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Όμως, και όσοι έχουν εμβολιαστεί έχουν 10% πιθανότητα να νοσήσουν από τον μεταλλαγμένο ιό.

«Πρόωρο το σήμα να βγάλουμε τις μάσκες, αυτό είναι λάθος, δεν τελειώσαμε, με το Δέλτα μπορούμε να βρεθούμε σε ένα νέο επιδημικό κύμα»

Από σήμερα, πάντως, η Ελλάδα κάνει ένα ακόμη βήμα χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού, αφού απελευθερώνεται το ωράριο κυκλοφορίας. Παράλληλα, οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι εξαιρούνται από την υποχρέωση διενέργειας self- test, ενώ στην εστίαση θα μπορούν να παρίστανται στο ίδιο τραπέζι έως και 10 άτομα.

Μόνη λύση ο εμβολιασμός

Η μετάλλαξη Δέλτα υπολογίζεται ότι μεταδίδεται έως και 60% πιο γρήγορα από τη μετάλλαξη Άλφα, που αυτή τη στιγμή είναι η κυρίαρχη.

Αν το ποσοστό ανοσίας στους ενήλικες δεν ξεπεράσει το 80% μέχρι τα τέλη Αυγούστου, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το φθινόπωρο θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα πανδημίας.

Μετάλλαξη Δ: Σκάσει «βόμβα» με 1000 κρούσματα την ημέρα – Ο «εφιάλτης» επιστρέφει

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την μετάλλαξη Δέλτα του Κορονοιού αλλά και εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα έδωσαν μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Δ. Σαρηγιάννης και Γ. Σουρβίνος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σαρηγιάννη τα επικαιροποιημένα μοντέλα για την πορεία της πανδημίας κορονοιού δείχνουν πως η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει λογικά μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Σκάσει «βόμβα» με 1000 κρούσματα την ημέρα

Παράλληλα, μέχρι το Σεπτέμβρη δεν θα ήταν απίθανο να βλέπουμε τα ημερήσια κρούσματα κορονοιού να ξεπερνούν τα 1000, εκτίμησε ο καθηγητής, επισημαίνοντας πως ζήτημα εγείρεται όσον αφορά το κατά πόσο εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα έχουμε μια επιθετική έξαρση του ιού, ,δεδομένου ότι η δυναμική της εν λόγω μετάλλαξης είναι ορμητική, ή θα καταφέρουμε να την τιθασσεύσουμε νωρίτερα.

«Το παιχνίδι θα παιχτεί στους 2 μήνες του καλοκαιριού» τόνισε ο κος Σαρηγιάννης επισημαίνοντας την σημασία του εμβολιασμού του πληθυσμού σε αυτή την φάση της μάχης μας με την πανδημία.

Ο καθηγητής υπογράμμισε την αναγκαιότητα εντατικοποίησης των εμβολιασμών δηλώνοντας επιπροσθέτως ότι υπολογίστηκε πως ο εμβολιασμός του 70% των ενηλίκων μέχρι τέλος Ιουλίου, εφόσον υπάρξει, θα αποτελέσει σημαντικό «όπλο στη φαρέτρα» εντούτοις δεν θα αρκέσει καθώς για να δούμε κάτι τέτοιο θα πρέπει να φτάσουμε σε επίπεδα 80-83% των εμβολιασμένων ενηλίκων μέχρι τέλος Αυγούστου.

Σε κάθε περίπτωση ο κος Σαρηγιάννης τόνισε πως θα δούμε ημερήσια κρούσματα να αγγίζουν τον αριθμο 1000 και πάλι εντούτοις το σημαντικό είναι να αποφύγουμε τα χειρότερα, πράγμα που δεν θα ήταν απίθανο να συμβεί εάν δεν κάναμε κάτι για αυτό.

Tα λεγόμενα του καθηγητή Σαρηγιάννη επιβεβαίωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Σουρβίνος κάνοντας λόγο για μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή στην οποία μπορούν και πρέπει να συμβούν παράλληλες δράσεις με πρώτη και κύρια την εμβολιαστική μετάλλαξη η οποία και θα πρέπει να επιταχυνθεί.

Σενάριο για επιστροφή στο «μάσκα παντού» – Γ. Τούντας: Να ξανασκεφτεί η Πολιτεία τη χρήση της μάσκας

«Δεν υπήρχε κανένας λόγος να προκύψει ο εφησυχασμός που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα, διότι η πανδημία συνεχίζει να υφίσταται και στη χώρα μας και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των μεταλλάξεων, όπως η Δέλτα που είναι πιο μολυσματική και θα δώσει τοπικές εξάρσεις επιδημίας. Θα δούμε πάλι τα κρούσματα να ανεβαίνουν σε περιοχές. Θα θρηνήσουμε περισσότερα θύματα όσο δεν τηρούμε τα μέτρα».

Αυτό τόνισε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν αλλά», με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Όπως είπε, «ο κόσμος έχει παρεξηγήσει την χαλάρωση που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα, η οποία σε ένα βαθμό είναι δικαιολογημένη. Κυρίως τα μέτρα που αφορούν την Οικονομία έπρεπε να χαλαρώσουν, διότι αν καταρρεύσει η Οικονομία, καταρρέει και η Υγεία».

Επισήμανε, δε, ότι «το μήνυμα αυτό το έχει εκλάβει με λάθος τρόπο πολύς κόσμος, με αποτέλεσμα να μην τηρούνται τα μέτρα που έπρεπε να τηρούνται: οι μάσκες, οι αποστάσεις και η ατομική υγιεινή».

Ο καθηγητής κάλεσε την Πολιτεία να ξανασκεφτεί το ζήτημα της μάσκας. «Δεν θεωρώ ότι ακόμη και οι εμβολιασμένοι πρέπει να απαλλαγούν από τη χρήση της μάσκας. Πρέπει να έχουν προνόμια οι εμβολιασμένοι, είναι πολύ πιο προστατευμένοι από τους ανεμβολίαστους. Είναι και ένα κίνητρο για όσους ανησυχούν ή αρνούνται, οι οποίοι αποτελούν και το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα. Ωστόσο, η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται από όλους και όσο το δυνατόν πιο πολύ», σημείωσε.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο εμβολιασμός προστατεύει σε μεγάλο βαθμό από τη νόσηση και τον θάνατο, αλλά όχι απόλυτα, σημειώνοντας ότι μπορούν να κολλήσουν και να μεταδώσουν τη μετάλλαξη Δέλτα και στους ανεμβολίαστους

«Από τα 100 άτομα, οι 95 είναι πραγματικά προστατευμένοι με τα εμβόλια, αλλά υπάρχει και ένα 5% όπου το εμβόλιο δεν καλύπτει την πιθανότητα βαριάς νόσησης ή θανάτου. Αν το 5% το μεταφράσουμε σε εκατομμύρια εμβολιασμένων, μιλάμε για περιπτώσεις χιλιάδων συμπατριωτών μας, που μπορούν ακόμη και εμβολιασμένοι, αν δεν τηρούν τα μέτρα, να βρεθούν σε πολύ δυσάρεστη κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τούντας σημείωσε ότι πρέπει να ανοίξουν οι εμβολισμοί και για τις ηλικίες κάτων των 18 ετών, αφού τα παιδιά μπορούν να γίνουν υπερμεταδότες του ιού.

Ζήτησε ακόμη να γίνουν στοχευμένες καμπάνιες πληροφόρησης στα λιγότερο μορφωμένα στρώματα του πληθυσμού, να δοθούν κίνητρα στους εμβολιασμένους και να επιβληθούν κυρώσεις σε δημόσια πρόσωπα – πολιτικούς και επιστήμονες – που τροφοδοτούν με «ανοησίες» το αντιεμβολιστικό κίνημα.

«Κινδυνεύουμε να βρεθούμε τον Σεπτέμβριο μπροστά στο ενδεχόμενο να έχουμε σε μια καινούργια έξαρση της πανδημίας», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
Ιανουάριος 16, 2024
«Τέλος» το χάρτινο εισιτήριο σε Λεωφορεία και Μετρό
Ιανουάριος 12, 2025
Νέος ΚΟΚ: Οι 7 ριζικές αλλαγές
Ιανουάριος 12, 2025
Ελαιόλαδο: «Φρένο» στον τενεκέ χωρίς παραστατικά – Τα πρόστιμα
Ιανουάριος 12, 2025
Ηλεκτρονικές απάτες: Τι είναι το CallerID spoofing
Ιανουάριος 12, 2025
Συνελήφθη 17χρονος στον Ασπρόπυργο – Βρέθηκε πάνω του πιστόλι-ρέπλικα
Ιανουάριος 12, 2025
Σήμερα η κηδεία του 22χρονου Παναγιώτη – Στο νοσοκομείο η μητέρα του
Ιανουάριος 12, 2025
Απεργία των οικοδόμων στις 22 Ιανουαρίου
Ιανουάριος 12, 2025
Σεισμός 2,2 Ρίχτερ στον Γέρακα
Ιανουάριος 12, 2025
Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της φονικής σύγκρουσης στη λεωφόρο Σούδας στα Χανιά
Ιανουάριος 12, 2025
Βρετανία: Πρώην υπουργός συνελήφθη την ώρα που προσπαθούσε να συναντήσει 15χρονο αγόρι
Ιανουάριος 12, 2025