Την ανησυχία της για την εξέλιξη της πανδημίας και τις μεταλλάξεις εξέφρασε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «ο ιός τρέχει τελικά πιο γρήγορα από εμάς».
Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως διάφορες μεταλλάξεις του κορονοϊού έχουν άρχισει να επικρατούν σε όλο τον πλανήτη, με την μετάλλαξη Δέλτα να είναι η πιο μεταδοτική.
«Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί ως σήμερα 29 κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης, ενώ παγκοσμίως θα επικρατήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού», επεσήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών.
«Το χαρακτηριστικό του ιού με την μετάλλαξη Δέλτα είναι η υψηλή μεταδοτικότητα και συγκεκριμένα είναι έως 70% πιο μεταδοτική από την βρετανική μετάλλαξη», είπε η κ. Θεοδωρίδου, διαμηνύοντας πως θα «χτυπήσει» κυρίως τους ανεμβολίαστους και τα παιδιά.
Η ίδια ανέφερε σαν παράδειγμα το Ισραήλ, μια χώρα – πρότυπο σε ό, τι αφορά το πρόγραμμα εμβολιασμού, σημειώνοντας πως ακόμα και εκεί η μετάλλαξη Δέλτα είναι ραγδαία.
Αναφορικά με την προστασία των εμβολίων από τη μετάλλξη Δέλτα, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως τα εμβόλια της Pfizer και της Astrazeneca προστατεύουν κατά της σοβαρής νόσησης κατά 96% για το πρώτο και κατά 92% για το δεύτερο.
Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, είναι απαράδεκτο να υπάρχει ένα εμβόλιο με το οποίο μπορούμε να προστατευθούμε από μια θανατοφόρο νόσο και να μην το κάνουμε. «Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από τις ΗΠΑ, το 99% των θανάτων λόγω λοίμωξης από κορονοϊό αφορά σε ανεμβολίαστους. Και θεωρείται και από τον ΠΟΥ και από όλους τους διεθνείς φορείς απαράδεκτο να σημειώνονται θάνατοι όταν μπορούν να αποφευχθούν».