Η μετάλλαξη «Δέλτα» καλπάζει και τρομάζει την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός απευθήνθηκε για μια ακόμη φορά στους πολίτες, καλώντας τους να εμβολιαστούν με τα κρούσματα να έχουν αυξηθεί μέσα σε μια εβδομάδα κατά 75%.
Συναγερμός στην κυβέρνηση: Η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει – τα κρούσματα παρουσιάζουν έξαρση και οι εμβολιασμοί κάμψη.
Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους πολίτες ήταν ξεκάθαρος: «Εμβολιαστείτε αλλά κάνετε και τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα. Πρέπει να τονίσω ότι άνω του 60% των θετικών κρουσμάτων εντοπίζεται χάρη στα self test».
Τα κρούσματα πληθαίνουν ανησυχητικά. Από την περασμένη εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν κατά 75%, σήμερα είναι λίγο πάνω από 6000 συνολικά και το 99% των διασωληνωμένων και όσων καταλήγουν είναι ανεμβολίαστοι.
«Όσοι είναι σήμερα ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Ο καθηγητής Νίκος Σύψας εκτίμησε πως αν μέχρι το φθινόπωρο δεν ξεπεράσουμε το 60% στο ποσοστό των εμβολιασμένων, όλοι οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν τη μετάλλαξη Δέλτα – με τους νέους να κινδυνεόυν περισσότερο. «Εάν γίνει αυτό που θα γίνει το φθινόπωρο θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τα σχολεία δεν ξέρω πόσο θα μπορέσουν να μείνουν ανοιχτά. Σε αυτό το κύμα θα μολυνθούν οι πάντες. Θα είναι η τελευταία πράξη του δράματος στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Σύψας.
Το πιο ισχυρό μας όπλο είναι το εμβόλια και εμβόλια πια υπάρχουν. Αν δεν πατήσουμε γκάζι στους εμβολιασμούς άμεσα, ενδέχεται τα κρούσματα να αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο.
«Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να πάμε στα 2.000 κρούσματα» υποστήριξε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί με μία δόση το 56% των ενηλίκων, περίπου 5 εκ άνθρωποι και πλήρως εμβολισμένοι είναι το 47% κάπου 4 εκ και ο στόχος είναι το φθινόπωρο να φτάσουμε το επιθυμητό 70 με 75% ανοσίας του πληθυσμού
«Αν σταθεροποιηθούμε σε 100.000 εμβόλια την ημέρα από τώρα μέχρι τέλος Αυγούστου, τέλος Αυγούστου θα έχουμε 80% ανοσία» τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ενώ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη συμπλήρωσε πως «αυτό μπορούμε να το πετύχουμε αν όλοι βοηθήσουμε αυτή τη στιγμή και τρέξουμε τους εμβολιασμούς».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε νέο βίντεο της εκστρατείας εμβολιασμού όπου ένας νέος λίγο πριν τις διακοπές του ενημερώνεται ότι επαφή του είναι ήδη στο λιμάνι επειδή έχει εμβολιαστεί ή δυστυχώς βρέθηκε θετική και έτσι μπαίνει όλη η παρέα σε καραντίνα.
«Η διαφορά ανάμεσα στο να χαρούμε ή να χαλάσουμε το καλοκαίρι είναι ένα εμβόλιο. Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος να χτίσουμε την ανοσία που χρειαζόμαστε» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Είναι στο χέρι μας να προστατέψουμε την υγεία μας. Το ραντεβού για το εμβόλιο είναι ραντεβού ζωής. Κλείστε το δικό σας εδώ: emvolio.gov.gr».
Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ECDC πάντως είναι ζήτημα χρόνου η μετάλλαξη «Δέλτα» να γίνει επικρατούσα και στην Ελλάδα.
Νέο lockdown: Γιατί θα κλείσει ξανά η χώρα – Τα μέτρα και πότε θα επιβληθούν
Θέμα χρόνου είναι το τέταρτο κύμα κορονοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Η Ελλάδα θα ξαναπάει σε lockdown, επισημαίνουν οι ειδικοί, τη στιγμή που αυτό διαψεύδεται από κυβερνητικά στελέχη!
Γιατί θα κλείσει ξανά η χώρα
Μετάλλαξη Δέλτα και έξαρση κρουσμάτων αναμένεται να οδηγήσουν εκ νέου στο κλείσιμο της χώρας με επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας επανεμφανίστηκε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής καθολικού lockdown στη χώρα, κάτι που σημαίνει πως πιθανότατα δεν θα εφαρμοστεί το lockdown μόνο σε ανεμβολίαστους, όπως λέει η κυβέρνηση.
«Έχουν γίνει πολλές φορές οι δηλώσεις αυτές στο παρελθόν, ότι δεν θα κλείσουμε ποτέ και είδατε τα αποτελέσματα. Καλό θα είναι να μην γίνονται τέτοιες δηλώσεις, θα δούμε», είπε ο Νίκος Σύψας.
Ο Νίκος Σύψας είπε πως «αν δεν έχουμε πιάσει το 60% της ανοσίας, σχεδόν όλοι οι ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν από τη μετάλλαξη Δέλτα και θα έχουμε πολύ μεγάλη πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας οπότε αναγκαστικά θα πάμε σε οριζόντια περιοριστικά μέτρα».
Παράλληλα ο Νίκος Σύψας μίλησε για έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στα μέσα Αυγούστου επισημαίνοντας ότι είναι σε μεγάλη ένταση στην Ελλάδα η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα.
Ο κ. Σύψας, επεσήμανε επίσης ότι η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων δεν είπε ποτέ να βγουν οι μάσκες και είναι εντελώς λάθος το μήνυμα που μεταφέρθηκε στην κοινωνία και οι δηλώσεις περί απόφασης να βγουν οι μάσκες.
Η επιτροπή το μοναδικό που είπε είναι ότι όταν κάποιος βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο που δεν υπάρχει κανένας συνωστισμός μπορεί πρόσκαιρα να βγάλει τη μάσκα.
Όσον αφορά στο 4ο κύμα της πανδημίας ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επεσήμανε ότι το βλέπει στο βάθος του ορίζοντα και ότι είναι θέμα χρόνου να μας έρθει.
Η μετάλλαξη Δέλτα κάνει διασπορά κάτω από τα ραντάρ, υπογράμμισε, είναι η πιο μεταδοτική που έχει εμφανιστεί και ακόμα ερευνάται για να διαπιστωθεί εάν είναι και πιο θανατηφόρος, στοιχείο που μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Ο Νίκος Σύψας προέτρεψε τους πολίτες να πάνε να εμβολιαστούν ενώ προέβλεψε ότι σύντομα θα έχουμε δυο Ελλάδες, δηλαδή, περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και υψηλά ποσοστά μόλυνσης οπότε δεν αποκλείεται να λαμβάνονται τοπικά περιοριστικά μέτρα.
Τα στοιχεία μέχρι στιγμή δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού μεταξύ των νέων ανθρώπων και σε χώρους διακοπών και προέβλεψε ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους.
Εκρηξη κρουσμάτων σύντομα…
ον «κώδωνα του κινδύνου» για 2.000 κρούσματα εβδομαδιαίο μέσο όρο μέχρι τα τέλη του μήνα έκρουσε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Είμαστε νομίζω στην αρχή του 4ου κύματος… Το τι σημαίνει αυτό έχει να κάνει με το τι θα κάνουμε εμείς, μάς δίνεται δυνατότητα κυρίως μέσω του εμβολιασμού, αλλά και των υπόλοιπων μέτρων προστασίας».
«Ο φθίνων αριθμός των εμβολιασμών είναι καταστροφικός. Πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα» προειδοποίησε.
Μιλώντας για ταχεία αύξηση κρουσμάτων, σημείωσε πως αν τα πράγματα πάνε οριακά άσχημα, δηλαδή χωρίς να μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλή αντίδραση, «μπορούμε να πάμε μέχρι τα 1.500 κρούσματα μέχρι τις 20 του μήνα στα περίπου 2.000 μέχρι τέλους του μήνα» μιλώντας με εβδομαδιαίους μέσους όρους.
«Αν αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε και οι υπόλοιποι, και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι άνω των 60, θα είναι πολύ σημαντικό πρώτον για να προστατευθούν οι ίδιοι, και δεύτερον για να δώσουμε ανάσες στο ΕΣΥ που αυτή τη στιγμή δεν πιέζεται πάντως, αλλά και στην οικονομία».
Ο κ. Σαρηγιάννης ξεκαθάρισε ότι «μπορούμε να σταματήσουμε αυτό το κύμα αρκετά νωρίτερα. Είμαστε στο παιχνίδι, και παίζουμε ακόμα, αλλά πρέπει να παίξουμε σοβαρά, δεν υπάρχουν πολλές λύσεις».
Πέτσας: Όποιο μέτρο χρειαστεί να παρθεί θα παρθεί
Αν υπάρξει τέταρτο κύμα της πανδημίας, αυτό θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους, όχι την οικονομία τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».
Όπως είπε η αναπλήρωση των εισοδημάτων όσων είχαν ανάγκη κατά το lockdown προήλθε από τον προϋπολογισμό αλλά και τον εξωτερικό δανεισμό, δύο πηγές που δεν είναι ανεξάντλητες και στις οποίες πρέπει να προστρέχουμε με φειδώ και με σύνεση.
Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι πλέον τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους και πως τυχόν αυξημένος αριθμός κρουσμάτων δε σημαίνει απαραίτητα πίεση στο Σύστημα Υγείας «επομένως αυτό θα είναι πρόβλημα για τους ανεμβολίαστους».
Στο ερώτημα εάν θα αυστηροποιηθούν περαιτέρω τα μέτρα για τις χερσαίες μετακινήσεις, απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν έχει γίνει κάποια σχετική συζήτηση στην κυβέρνηση, ωστόσο Ιούλιος και Αύγουστος είναι δυο μήνες κρίσιμοι και «όποιο μέτρο χρειαστεί να παρθεί, θα παρθεί».
Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο τοπικών λοκντάουν λέγοντας ότι πάνω από όλα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο προκειμένου μέσα στο καλοκαίρι να επιτευχθεί ένα ποσοστό εμβολιασμού συμβατό με το τείχος ανοσίας.
Για τη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την ΚΕΔΕ τόνισε ότι στόχος είναι μαζί με την αυτοδιοίκηση να καλυφθούν τα κενά που παρατηρούνται στην ταχύτητα των εμβολιασμών σε όλη τη χώρα.
Έστρεψε τα βέλη του κατά των πολιτικών δυνάμεων που αναπαράγουν ψεκασμένες θεωρίες για τσιπ στα εμβόλια αλλά και εκείνους που συστήνουν στους πολίτες να περιμένουν πριν εμβολιαστούν όπως ο βουλευτής κ. Παύλος Πολάκης, δηλώσεις που έχουν όπως είπε αντίκτυπο σε συγκεκριμένες ομάδες.
Γεωργιάδης: Αν συνεχιστεί η άνοδος των κρουσμάτων πρέπει να συζητάμε εκ νέου τι θα κάνουμε
Αν συνεχιστεί ο ρυθμός ανόδου των κρουσμάτων τις επόμενες δύο εβδομάδες η εικόνα της Ελλάδας θα είναι διαφορετική, και θα πρέπει να συζητάμε εκ νέου τι θα κάνουμε με την πανδημία, δήλωσε σήμερα Δευτέρα στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι δεν πρέπει να καταστραφεί η καλή εικόνα για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια με τις προβλέψεις των οίκων αξιολόγησης να είναι κάθε μήνα καλύτερες από τον προηγούμενο.
Τόνισε επίσης για τον τουρισμό ότι ο ρυθμός των αφίξεων του 2021 είναι μεγαλύτερος από τις αφίξεις τον Ιούλιο του 2020 και οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία «είναι καταπληκτικές για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι οι επενδύσεις ξεκίνησαν «να παίρνουν φωτιά» και τα ακίνητα στο Ελληνικό έχουν γίνει ανάρπαστα, κυρίως από τους ανθρώπους του εξωτερικού.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι τα δημόσια οικονομικά παραμένουν ισχυρά, η ζημία όμως που έχει υποστεί η ιδιωτική οικονομία δεν μπορεί να στηριχτεί εκ νέου με πόρους.
Ανέφερε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιθανόν να προσβάλλει και εμβολιασμένους αλλά δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να νοσηλευτεί κάποιος σε ΜΕΘ, σημειώνοντας την ανάγκη να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί.
Τα μέτρα και πότε θα επιβληθούν
Σε περίπτωση λοιπόν που η άνοδος κρουσμάτων συνεχιστεί, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την επιβολή περιοριστικών μέτρων, ακόμη και καθολικά, δηλαδή σε όλη τη χώρα.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα επιστρέψει ο περιορισμός στην κυκλοφορία, η χρήση μάσκας παντού, ενώ ίσως να έχουμε και περεταίρω διαχωρισμούς για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.