Στ. Καλαφάτης: «Η Κυβέρνηση διευρύνει τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα»

«Η Κυβέρνηση διευρύνει τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης, αναπτύσσουμε ήδη κάθε προσπάθεια προκειμένου να υπάρχει γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης, ελέγχου και χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης στην ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα: «Δημόσιες πολιτικές για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη Μακεδονία και στη Θράκη: Αποτελέσματα, σχεδιασμός για το μέλλον, προκλήσεις και προοπτικές», που οργάνωσε ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, στο Διοικητήριο.

Αναφερόμενος στην επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι, «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις θερινές οικονομικές προβλέψεις της προχωρά σε νέα -τη δεύτερη μέσα στο χρόνο- θετική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2021. Προβλέπει οικονομική μεγέθυνση 4,3% του Α.Ε.Π. έναντι 4,1% του Α.Ε.Π. που προέβλεπε τον Μάιο και 3,5% που προέβλεπε τον Φεβρουάριο. Ταυτόχρονα, διατηρεί την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 6% το 2022. Το γεγονός αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση των χωρών της Ε.Ε. με την μεγαλύτερη αύξηση του Α.Ε.Π.».

«Η οικονομία μας σήμερα παραπέμπει σε εικόνα συμπιεσμένου ελατηρίου που απελευθερώνεται και εκτινάσσεται. Κι αυτό χάρη στις πολιτικές που έχουν αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας και έχουν επαναφέρει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών», υπογράμμισε ο Υφυπουργός, σημειώνοντας ότι «διατέθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας 41 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και άνεργων». Ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι «Η Κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που στρώνουν το έδαφος για δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας, στην μετά την πανδημία εποχή» και τόνισε ότι «πέρα από τα 40 δις του ΕΣΠΑ- εξασφάλισε επιπλέον 30 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι έτοιμη να δρομολογήσει την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0.».

«Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, στη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου που ανταποκρίνεται στα ζητούμενα της εποχής που έρχεται», επισήμανε ο Υφυπουργός Εσωτερικών που αναφέρθηκε ειδικότερα στο «μείζονος σημασίας σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας και τη δίκαιη μετάβασή της σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που -πέρα από το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα- θα φέρει ακόμη περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Υπολογίζεται ότι οι επιπλέον θέσεις εργασίας στην περιοχή θα φθάσουν τις 1.800».

Για τον ρόλο του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Σταύρος Καλαφάτης επισήμανε ότι «καλείται να παίξει κομβικό ρόλο. Καθώς αφενός διατηρεί τον παραδοσιακό και εθνικό ρόλο του, αφετέρου μετεξελίσσεται σε αναπτυξιακό παράγοντα και επιταχυντή των μεγάλων έργων, προσαρμόζεται στις ανάγκες του μέλλοντος και, κυρίως, στη μεταρρυθμιστική, φιλοεπενδυτική, αναπτυξιακή ατζέντα της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη».

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να ενδυναμώσει την επικοινωνία μεταξύ των Φορέων που εμπλέκονται στις διαδικασίες εφαρμογής των Αναπτυξιακών Νόμων (Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, Επιχειρηματικοί Φορείς, Σύμβουλοι Επιχειρήσεων κλπ), να επισημάνει προβλήματα που απαιτούν στοχευμένες λύσεις και να προτείνει, μέσα από γόνιμο διάλογο, μέτρα και κατευθύνσεις που θα επιταχύνουν τις πολιτικές προώθησης της επιχειρηματικότητας στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Για τα αποτελέσματα εφαρμογής των αναπτυξιακών νόμων Ν. 3908/2011 και Ν. 4399/2016 στη Μακεδονία και στη Θράκη, μίλησε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων (ΥΠΕΣ Μακεδονίας – Θράκης), κ. Δημοσθένης Ταχταλίδης. Ενώ, στις Δράσεις ΥΜΑΘ στο Εθνικό και το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, αναφέρθηκε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Πολιτικής (ΥΠΕΣ Μακεδονίας – Θράκης) κ. Θεοφύλακτος Παπαδόπουλος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υφυπουργού:

Κυρίες και Κύριοι, εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Σας καλωσορίζω στη συνάντηση εργασίας με θέμα τις «δημόσιες πολιτικές για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας», που οργανώνει το Υπουργείο Εσωτερικών, τομέας Μακεδονίας – Θράκης. Μια συνάντηση που φιλοδοξεί να αντλεί γόνιμες ιδέες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων, των θέσεων εργασίας, της ανάπτυξης. Αυτός άλλωστε, είναι ο βασικός οικονομικός στόχος της Κυβέρνησής μας και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η εκδήλωση αυτή γίνεται μία, μόλις, μέρα μετά τα ευχάριστα νέα από τις Βρυξέλλες: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις θερινές οικονομικές προβλέψεις της προχωρά σε νέα -τη δεύτερη μέσα στο χρόνο- θετική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2021. Προβλέπει οικονομική μεγέθυνση 4,3% του Α.Ε.Π. έναντι 4,1% του Α.Ε.Π. που προέβλεπε τον Μάιο και 3,5% που προέβλεπε τον Φεβρουάριο. Ταυτόχρονα, διατηρεί την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 6% το 2022. Το γεγονός αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση των χωρών της Ε.Ε. με την μεγαλύτερη αύξηση του Α.Ε.Π.. Την ίδια στιγμή οι δύο μεγάλες οικονομίες του Νότου υφίστανται αναθεώρηση προς το χειρότερο (η Ισπανία από εκτίμηση για ανάπτυξη 6,8% έπεσε στο 6,3%, ενώ η Ιταλία πήγε από το 4,4% στο 4,2%).

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη σταδιακή άρση των περιορισμών, τα μέτρα στήριξης που συνεχίζονται θα βοηθήσουν να περάσει η οικονομία ομαλά στη μετά τον κορονοϊό εποχή, σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης. Η επανεκκίνηση της οικονομίας σε συνδυασμό με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα δώσουν ισχυρή ώθηση προς τα πάνω, στις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση.

Από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της -πριν από δύο χρόνια- η Κυβέρνηση δρομολόγησε τολμηρές μεταρρυθμίσεις με στόχο της Ανάπτυξη. Προέταξε τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, τις οποίες -όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός- θα ακολουθήσουν και άλλες.

Έχουν ήδη μειωθεί ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων, ο φόρος μερισμάτων, ο εισαγωγικός συντελεστής για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, ο ΕΝΦΙΑ, ο Φ.Π.Α.. Έχει ανασταλεί η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες. Έχει ανασταλεί η επιβολή Φ.Π.Α. στις οικοδομές και φόρου υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων.

Και επιπλέον: Διατέθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας 41 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και άνεργων, γεγονός που κράτησε όρθιο τον παραγωγικό ιστό και απέτρεψε την έξαρση της ανεργίας. Μπήκαν, παράλληλα, σε εφαρμογή νέες δράσεις για να στηριχθεί η επανεκκίνηση της εστίασης και του τουρισμού, που τόσο ενδιαφέρουν την πόλη και την περιοχή μας.

Μείζονος σημασίας είναι βέβαια και το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που στρώνουν το έδαφος για δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας, στην μετά την πανδημία εποχή.

Όπως επίσης και το γεγονός ότι -πέρα από τα 40 δις του ΕΣΠΑ- εξασφάλισε επιπλέον 30 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι έτοιμη να δρομολογήσει την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0. Δίνουμε, μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, στη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου που ανταποκρίνεται στα ζητούμενα της εποχής που έρχεται.

Μείζονος σημασίας στο πλαίσιο αυτό είναι το σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας και τη δίκαιη μετάβασή της σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Με το σχέδιο αυτό -πέρα από το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα- θα έρθουν ακόμη περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Υπολογίζεται ότι οι επιπλέον θέσεις εργασίας στην περιοχή θα φθάσουν τις 1.800.

Επισκέφθηκα τη Δυτική Μακεδονία, για να ακούσω από κοντά τους παραγωγικούς φορείς. Όπως επισκέφθηκα και τον Έβρο και τη Χαλκιδική. Και βέβαια είδα από κοντά πως οι χρηματοδοτήσεις των προγραμμάτων μας “πιάνουν τόπο”.

Κυρίες και Κύριοι

Η οικονομία μας σήμερα παραπέμπει σε εικόνα συμπιεσμένου ελατηρίου που απελευθερώνεται και εκτινάσσεται. Κι αυτό χάρη στις πολιτικές που έχουν αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας και έχουν επαναφέρει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών. Απόδειξη αποτελούν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ρυθμό ανάπτυξης. Απόδειξη αποτελούν τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται το Δημόσιο, αλλά και οι αναβαθμίσεις διεθνών οίκων. Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις που έκανε πριν μερικές ημέρες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Δήλωσε εντυπωσιασμένος για τη μεταρρυθμιστική πολιτική της Κυβέρνησης και αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Κυβέρνηση διευρύνει τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης, αναπτύσσουμε ήδη κάθε προσπάθεια προκειμένου να υπάρχει γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης, ελέγχου και χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων. Διπλασιάσαμε ήδη τις Επιτροπές Αξιολόγησης για την ταχεία διεκπεραίωση των προτάσεων υπαγωγής. Παράλληλα η υπηρεσία επιταχύνει το έργο της για την έγκριση των αιτημάτων τροποποίησης επενδυτικών σχεδίων ώστε να ανταποκριθούμε στον επιχειρηματικό σχεδιασμό και τις διαφοροποιούμενες απαιτήσεις της αγοράς.

Ο έλεγχος των επενδυτικών σχεδίων βελτιώνεται με την προσθήκη νέων επιλογών όπως με τη χρήση εκθέσεων διασφάλισης ορκωτών λογιστών και βεβαιώσεων μηχανικών. Η υπηρεσία ενισχύεται με έμψυχο δυναμικό, ώστε να υλοποιεί το έργο της σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Η γρήγορη αποπληρωμή των επενδυτικών σχεδίων αλλά και των αξιολογητών – ελεγκτών είναι κύριο μέλημά μας. Και σε αυτό έχουμε κάνει βήματα προόδου σε στενή επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Εξαιρετικής σημασίας είναι η έμφαση στην καινοτομία, αλλά και η ίδρυση τεχνολογικών πάρκων που θα ενθαρρύνουν και θα μεγιστοποιήσουν τα αποτελέσματα της επιχειρηματικής προσπάθειας. Η συνεργασία με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και το νεοσύστατο Thess Intec δείχνουν την πρόθεση της Πολιτείας -πέρα από το επιχειρηματικό boosting- για την αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού της χώρας μας και την αναστροφή του brain drain.

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι, μέσα στις χειρότερες ημέρες της πανδημίας του κορονοϊού, επιχειρήσεις από τη Βόρειο Ελλάδα αναζητούσαν επενδυτικά προγράμματα και δημιουργούσαν θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι με την 4η και 5η Προκήρυξη Γενικής Επιχειρηματικότητας της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, υποβλήθηκαν 17 προτάσεις που έφεραν νέες θέσεις εργασίας. Επαναλαμβάνω ότι αυτό έγινε μέσα στην πανδημία.

Η επενδυτική προσπάθεια συνεχίζεται. Σκοπός μας είναι, με το τέλος της υγειονομικής περιπέτειας, να δώσουμε τη βοήθεια και την ώθηση που χρειάζεται η οικονομία, σε όλα τα επίπεδα.

Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, καλείται να παίξει κομβικό ρόλο. Αφενός διατηρεί τον παραδοσιακό και εθνικό ρόλο του. Αφετέρου μετεξελίσσεται σε αναπτυξιακό παράγοντα και επιταχυντή των μεγάλων έργων, προσαρμόζεται στις ανάγκες του μέλλοντος και, κυρίως, στη μεταρρυθμιστική, φιλοεπενδυτική, αναπτυξιακή ατζέντα της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχει την αρμοδιότητα της διαχείρισης επενδυτικών σχεδίων με ιδιαίτερα υψηλούς προϋπολογισμούς που προσδίδουν αναπτυξιακές προοπτικές σε μία στρατηγικής σημασίας περιοχή της χώρας μας.

Η Ελλάδα έχει σημαντικό πλεονέκτημα, έχει ικανό ανθρώπινο δυναμικό, έχει τώρα και την ευκαιρία να βάλει μπρος τις μηχανές της ανάπτυξης. Μια νέα περίοδος είναι μπροστά μας. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η Ελλάδα μπορεί να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη και στον κόσμο. Οι Έλληνες μπορούμε να αισιοδοξούμε.

Σας ευχαριστώ.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για ελληνοτουρκικά
22 Νοεμβρίου, 2024
Γέννησε η Αλεξάνδρα Νίκα – Πατέρας για πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος Αργυρός
22 Νοεμβρίου, 2024
Καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη τα νέα λεωφορεία του ΟΑΣΘ
22 Νοεμβρίου, 2024
Φθιώτιδα: Απεγκλώβησαν λύκο που είχε πέσει σε πηγάδι
22 Νοεμβρίου, 2024
Εθνική Ελλάδας: Έληξε ο συναγερμός στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ
22 Νοεμβρίου, 2024
Χειροπέδες σε 43χρονο: Προσπάθησε να διαφύγει μετά από τροχαίο και παρέσυρε γυναίκα
22 Νοεμβρίου, 2024
Σκυλακάκης: Έρχονται νέες παρεμβάσεις για το ρεύμα τον Δεκέμβριο
22 Νοεμβρίου, 2024
Θρήνος στον Βόλο για τον θάνατο 20χρονης: Δωρίζει τα όργανά της η οικογένεια
22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΕΔΔΗΕ: Νέα εφαρμογή δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
22 Νοεμβρίου, 2024
Τσιάρας στους αγρότες Καρδίτσας: Θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για συνδεδεμένη ενίσχυση σε βάμβακι και καλαμπόκι
22 Νοεμβρίου, 2024