Έντονη είναι η ανησυχία ειδικών και κυβέρνησης για την αυξητική πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, με τις προβλέψεις για εκτίναξη των κρουσμάτων τον Αύγουστο να τρομάζουν και τη μετάλλαξη Δέλτα να τείνει να κυριαρχήσει στη χώρα, σημαίνοντας το 4ο κύμα της πανδημίας.
«Δεν είναι ακριβώς 4ο κύμα. Η αύξηση κρουσμάτων δε σημαίνει και 4ο κύμα. Είναι όμως μια ισχυρότατη προειδοποίηση για το 4ο κύμα και το μείγμα είναι πάρα πολύ εκρηκτικό: χαλάρωση των μέτρων και ειδικά μη χρήση μάσκας, μεταλλάξεις και ανεμβολίαστοι κάνουν ένα εκρηκτικό μείγμα που αν επικρατήσει θα έχουμε ένα σφοδρότατο 4ο κύμα», τονίζει ο Νίκος Καπραβέλος, συντονιστής διευθυντής Β’ ΜΕΘ νοσοκομείου «Παπανικολάου».
1ο κρούσμα της Δέλτα σε ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη
Το άκρως ανησυχητικό είναι ότι η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται ταχύτατα στη χώρα, με έναν 49χρονο να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του «Παπανικολάου».
«Εισήλθε στις 2 Ιουλίου, στις 4 επιδεινώθηκε και διασωληνώθηκε. Δεν είχε εμβολιαστεί με αποτέλεσμα να έχει ραγδαία επιδείνωση και να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση».
«Είναι ένα περιστατικό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα γιατί ο άνθρωπος είναι μόλις 49 χρονών και ζούσε σε σκήτη, γεγονός που σημαίνει ότι ήρθε σε επαφή με προσκυνητές. Δεν νόσησε δηλαδή λόγω υπερκινητικότητας. Ήρθε στο νοσοκομείο στις 2 Ιουλίου έχοντας νοσήσει ήδη ένα δεκαήμερο και μέσα σε δύο 24ωρα αισθάνθηκε έντονη δύσπνοια και αναπνευστική ανεπάρκεια με αποτέλεσμα να εισαχθεί εσπευσμένα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου νοσηλεύεται μέχρι σήμερα σε κρίσιμη κατάσταση» ανέφερε, μιλώντας στην ιστοσελίδα GRTimes, ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.
Αυτό που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η Δέλτα αλλά και το γεγονός ότι αφήνει μεγαλύτερα προβλήματα.
«Καταστρέφει πολλά όργανα, κυρίως τον πνεύμονα. Είναι μια παραλλαγή η οποία δεν έχει διαφορετικά λοιμογόνο δύναμη, αλλά αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι υπερμεταδοτικότητά της».
Ο κ. Καπραβέλος κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν και ειδικά τους νέους οι οποίοι μπορεί να μη νοσούν βαριά, ωστόσο μεταδίδουν τον ιό.
«Είναι σίγουρο ότι δε θα νοσήσουν αλλά είναι σημαντικός κίρκος στην αλυσίδα διασποράς καθώς θα μολύνουν τις οικογένειές τους, θα διασπείρουν τον ιό».
«Είναι θέμα κοινωνικής συναίσθησης», σημειώνει ο κ. Καπραβέλος, κάνοντας έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν «για να ελέγξουμε την πανδημία».