Περνώντας στα θέμα της πανδημίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριξε για ακόμα μία φορά ότι «η αντιπολίτευση συνολικά διατήρησε μία πολύ υπεύθυνη στάση».
Στα εθνικά ζητήματα, στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και στην τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.
Απαντώντας, αρχικά, σε ερώτηση σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ένα θέμα που απασχόλησε πολύ τη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη «σε εθνικά θέματα να σκέφτεσαι πέρα από μικροπολιτικούς σκοπούς» και υποστήριξε τη «λογική να λύνεις προβλήματα» και όχι «να τα διαιωνίζεις». Κατηγόρησε το πρωθυπουργό ότι «παίζει κρυφτούλι εδώ και έξι μήνες», λόγω της δηλωμένης πρόθεσης του Αντώνη Σαμαρά να μην ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας, λέγοντας πως αυτό «δεν τιμά ούτε τον ίδιο ούτε την εικόνα της χώρας διεθνώς» και προειδοποίησε ότι όσο δεν υλοποιεί τη συμφωνία η Ελλάδα, δίνει «σήμα» και στην άλλη πλευρά να μην υλοποιήσει τις «δεσμεύσεις» της.
Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, επανέλαβε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υπάρχει ένα “παράθυρο ευκαιρίας” αυτή τη στιγμή που δεν εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση και αυτό είναι η σύνδεση της έναρξης της συζήτησης για την αναμόρφωση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας με την προοπτική επίλυσης των διμερών θεμάτων με την Ελλάδα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.
Ερωτηθείς για τους εξοπλισμούς, σημείωσε ότι «η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να συνορεύει με το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και την Ολλανδία» και επομένως είναι σημαντικό «να θωρακίσει την άμυνά της». Ωστόσο, τόνισε ότι οι «επί μέρους επιλογές της κυβέρνησης» επιδέχονται “κριτικής” καθώς πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι όποιοι εξοπλισμοί δε θα δημιουργήσουν «τεράστια ελλείμματα σ’ έναν προϋπολογισμό που δεν είναι αρκετός να καλύψει κοινωνικές ανάγκες».
Περνώντας στα θέμα της πανδημίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριξε για ακόμα μία φορά ότι «η αντιπολίτευση συνολικά διατήρησε μία πολύ υπεύθυνη στάση». Ωστόσο, είπε πως είναι επιβεβλημένη η κριτική στον πρωθυπουργό για τον «διχαστικό» του λόγο καθώς, όπως είπε, ενώ ο ίδιος «αγνοεί τα μέτρα», «επιτίθεται διαρκώς» σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών και παράλληλα «δεν ενισχύει το ΕΣΥ», αλλά «μονάχα δείχνει το δάχτυλο στους πολίτες».
Εξέφρασε, δε, την έντονη διαφωνία του με τα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός για τα προνόμια των εμβολιασμένων, προειδοποιώντας ότι θα πυροδότησουν “μεγάλη ένταση” στην κοινωνία. «Μόνο με κοινωνική αλληλεγγύη, με ενότητα και όχι με διχασμό» θα πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ απέρριψε και το μέτρο των 150 ευρώ για όσους νέους εμβολιάζονται. «Ούτε με τον βούρδουλα, ούτε με φιλοδώρημα. Με πειθώ» θα επιτευχθεί η αύξηση των εμβοαλιασμών, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επέρριψε, δε, τις ευθύνες στην κυβέρνηση και για την έλλειψη εμπιστοσύνης στους επιστήμονες, αφού, όπως υποστήριξε, «έκαψε» την επιτροπή λοιμωξιολόγων, βάζοντας την «μπροστά» για αποφάσεις που λαμβάνονταν σε πολιτικό επίπεδο.
Συνεχίζοντας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο μετρό της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση κατάφερε σε τρία χρόνια να πάει το έργο από το 30% στο 75%, ωστόσο, η τωρινή διοίκηση δεν συνέχισε το σχέδιο για την παραμονή των αρχαίων και προχωράει στην απόσπαση που είναι χρονοβόρα και το αποτέλεσμα είναι να μην έχουν οι Θεσσαλονικείς μετρό.
Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχασε τη μάχη με τη διαπλοκή, λόγω της υπόθεσης των καναλιών στην οποία εμπλέκεται ο Νίκος Παππάς, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι παρά τα «λάθη» και τις «αστοχίες» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν «η εντιμότερη κυβέρνηση που έχει περάσει από τον τόπο μετά τη μεταπολίτευση», καθώς «διαχειρίστηκε δημόσιο χρήμα, γεμίζοντας τα δημόσια ταμεία», «αφήνοντας στους επόμενους 37 δισ.». Και συμπλήρωσε: «Ας γίνει λοιπόν η συζήτηση για το ηθικό πλεονέκτημα σε αυτούς που εμφανίζουν και εξαφανίζουν εκατομμύρια στο πόθεν έσχες τους λες και είναι στραγάλια, όχι όμως για μας»..
Όσον αφορά, τέλος, το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ύβρη» το να γίνουν εκλογές εν μέσω πανδημίας, προκειμένου να επωφεληθεί η κυβέρνηση, ενώ έκανε λόγο για «πάγωμα πολιτικού χρόνου», καθώς η κυβέρνηση «δεν έχει κριθεί από την εφαρμογή του προγράμματός της, αλλά από τη διαχείριση της πανδημίας».