Στην αύξηση του αριθμού των νοσηλειών αναφέρθηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, κάνοντας αναφορά για μία φορά ακόμη στη σημασία του εμβολιασμού.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου, ο κ. Γώγος σημείωσε, πως οι νοσηλείες αυξάνονται κατά 25%-26% την ημέρα, με παράλληλη άνοδο και των διασωληνώσεων.
«Το κύμα αυτό σχετίζεται και με τη μετάλλαξη Δέλτα, γιατί είναι πιο μεταδοτικός ο ιός, αλλά με την άρση των μέτρων και τη μη τήρηση των μέτρων που ισχύουν. Είναι ένα σήμα η αύξηση των νοσηλειών, καθώς έχουμε έναν μέσο όρο αύξησης 25%-26% από μέρα σε ημέρα και μικρή αύξηση των διασωληνώσεων, αλλά σε επίπεδα διαχειρίσιμα. Το κύμα θα είναι μεγάλο σε σχέση με την επιδημιολογική καμπύλη αλλά όχι τόσο ισχυρό σε σχέση με νοσηλείες και διασωληνώσεις», επισήμανε.
Όσον αφορά στα εμβόλια και την προστασία που παρέχουν, ο κ. Γώγος επισήμανε ότι σε σύνολο 5.000 ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν στην εντατική διασωληνωμένοι από τον Φεβρουάριο μέχρι τώρα, από αυτούς εμβολιασμένοι ήταν μόνο το 1%.
«Υπάρχει ένα μοντέλο στις ΗΠΑ που λέει ότι το προσεχές διάστημα οι θάνατοι σε 7ημερο μέσο όρο αν ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος θα περάσουν τις 3.000, ενώ αν είναι εμβολιασμένος θα είναι κάτω από 200», κατέληξε.
«Οι εμβολιασμένοι και νοσούν και μεταδίδουν»
Για την αύξηση των κρουσμάτων μίλησαν και οι καθηγήτριες πνευμονολογίας Μίνα Γκάγκα και επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.
Στην πίεση στο νοσοκομείο Σωτηρία και την αύξηση στις εισαγωγές ασθενών αναφέρθηκε η κα Γκάγκα, η οποία σημείωσε ακόμη πως και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά πιο ελαφρά.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η κα Λινού, η οποία τόνισε πως οι εμβολιασμένοι και νοσούν και μεταδίδουν. Πρόσθεσε ακόμη πως η χαλάρωση των μέτρων οδήγησε στην αύξηση των κρουσμάτων και πως ο εμβολιασμός δεν προχώρησε όπως έπρεπε.