Φωτιές: Η Ελλάδα στις φλόγες για έκτη μέρα – Δραματικές ώρες στην Εύβοια

Δραματική είναι η κατάσταση για ακόμα μία ημέρα στην Εύβοια, η οποία συνεχίζει να πλήττεται από τον πύρινο κλοιό που κατακαίει δεκάδες οικισμούς από τις 3 Αυγούστου.

Το κείμενο ανανεώνεται…

Κάηκαν σπίτια σε Γούβες και Πευκί – Η μεγάλη φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και η μάχη άνιση – Εφιαλτικές στιγμές

Εφιαλτικές είναι οι στιγμές στη βόρεια Εύβοια, με την πυρκαγιά πλέον να απειλεί το χωριό Ασμήνι αφού πέρασε από τις Γούβες και το Πευκί και έκαψε σπίτια. Με κουβάδες νερό, κλαδιά στα χέρια, φτυάρια και σε απόσταση αναπνοής από τις φλόγες, οι κάτοικοι δίνουν «μάχη» για να γλιτώσουν από την φωτιά τις περιουσίες τους.

Μικρές ζημιές προκλήθηκαν σε σπίτια από το πέρασμα της φωτιάς στο Πευκί. Τόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις όσο και οι εθελοντές, αλλά και κάτοικοι της περιοχής, έδωσαν μάχη, ενώ παρόντες ήταν ο δήμαρχος Γιάννης Κοτζιάς και ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, οι οποίοι ζητούσαν νέες δυνάμεις για να υπερασπιστούν τον οικισμό. Ακόμη και την ύστατη στιγμή δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες, ενώ ο περιφερειακός δρόμος του οικισμού λειτούργησε ως ζώνη πυροπροστασίας. Η φωτιά άφησε στο πέρασμά της καμένα τα τεράστια πεύκα. Τα σπίτια στον οικισμό υπέστησαν ελάχιστες ζημιές.

Φωτιά στην Εύβοια: Κάηκαν σπίτια σε Γούβες, Γερακίου και Γαλατσώνα

Δεν συνέβη, ωστόσο, το ίδιο στις Γούβες, τη Γερακίου και την Γαλατσώνα, όπου συγκρατήθηκαν οι φλόγες, αλλά η πυρκαγιά κύκλωσε δυο και τρεις φορές τα χωριά και από διαφορετικές πλευρές προκαλώντας πολλές ζημιές. Το συγκεκριμένο μέτωπο ξεκίνησε από τον Δρυμώνα. Μπορεί ένα μέρος του μετώπου να το σταμάτησαν στον περιφερειακό δρόμο του οικισμού, το υπόλοιπο όμως συνεχίζει την καταστροφική πορεία και κινείται προς Ασμήνι. Εθελοντές και πυροσβεστικές δυνάμεις οργανώνουν εκεί τη μάχη τους, για να μην εισέλθει η φωτιά στον οικιστικό ιστό, αλλά να τη συγκρατήσουν έξω από το χωριό.

Ακόμη, το μέτωπο από τη Γαλατσώνα και τη Γερακίου, που έκαψε σπίτια, ακολουθεί τη δική του κατεύθυνση προς το ΧΥΤΑ της Ιστιαίας, καθώς οι άνεμοι που πνέουν αυτή τη στιγμή εκεί οδηγούν τις φλόγες.

Εικόνες αποκάλυψης στην Εύβοια

Δραματικές στιγμές στην Εύβοια όπου η καταστροφή που έχει προκαλέσει η φωτιά είναι ανυπολόγιστη.

Χιλιάδες κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους μέχρι στιγμής.

Οι εικόνες που έρχονται από την Εύβοια είναι σοκαριστικές :

Ηλεία: Νέα αναζωπύρωση στη Νεμούτα

Αντιμέτωποι με μια ακόμη μεγάλη αναζωπύρωση είναι εθελοντές και πυροσβέστες στην περιοχή της Νεμούτας το απόγευμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με το patrisnews.gr, οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να περιορίσουν τις συνεχείς αναζωπυρώσεις, ενώ οι εθελοντές με σκαπτικά μηχανήματα δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.

Σημειώνεται πως κάτοικοι και πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν για πέμπτη μέρα να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που αρχικά είχε ξεσπάσει στην Αρχαία Ολυμπία. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος σημείωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Αναζωπυρώσεις σημειώνονται στην Ηλεία και όπως εκτιμάται, σε αυτό βοηθά ο άνεμος που πνέει».

Ο αντιπεριφερειάρχης εξήγησε πως «έχει σημειωθεί αναζωπύρωση στην περιοχή Βίλλια της Νεμούτας, όπου ήδη επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να περιορίσουν την φωτιά και να μην μετακινηθεί προς την περιοχή Ξηρόκαμπος».

«Είναι σημαντικό να περιοριστεί η φωτιά στα Βίλλια, διότι αν επεκταθεί προς Ξηρόκαμπο, αλλά και προς τις περιοχές Βασιλάκι, Λούβρο, Υψηλό και Άσπρα Σπίτια, τότε θα “βρει” δασικές εκτάσεις που δεν έχουν καεί» σημείωσε.

Τόνισε, πως υπήρχε μια ακόμη αναζωπύρωση στην περιοχή Δούκας.

Κιλκίς: Τέσσερις εστίες μέσα σε λίγες ώρες

Σε συναγερμό βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις του Κιλκίς, καθώς το μεσημέρι της Κυριακής ξέσπασαν τέσσερις πυρκαγιές. Συγκεκριμένα, οι φωτιές εκδηλώθηκαν σε αγροτικές εκτάσεις, στις στις περιοχές Καστανιές και Ηλιόλουστο. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η πρώτη φωτιά ξεκίνησε στη μιάμιση το μεσημέρι σε υπολείμματα καλλιεργειών και οι υπόλοιπες αργότερα.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η μία από τις τέσσερις φωτιές στο Κιλκίς έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης των υπολοίπων.

Σημειώνεται πως σε κάθε εστία βρίσκονται από δύο έως επτά πυροσβεστικά οχήματα μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Εύβοια: Μέσα στις Γούβες οι φλόγες, καίγονται σπίτια

Τα πρώτα σπίτια έχουν αρχίσει και καταπίνουν οι πύρινες γλώσσες στο χωριό Γούβες της Εύβοιας.

Οι Γούβες εδώ και ώρες ήταν σε πύρινο κλοιό, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής τόσο επίγειες όσο και εναέριες να δίνουν μάχη για να αναχαιτίσουν την πυρκαγιά.

Λίγο μετά τις 15:30 το μεσημέρι, όμως, το μέτωπο πλησίασε πλέον σε απόσταση αναπνοής από τα πρώτα σπίτια και σύμφωνα με πληροφορίες κάποια από αυτά τυλίχτηκαν στις φλόγες.

Δραματικές ώρες στην Εύβοια: «Οι κάτοικοι δίνουν τη μάχη της ζωής τους»

Δραματικές ώρες βιώνει η Εύβοια με τις γιγαντιαίες πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και πολλές ημέρες να βρίσκονται σε εξέλιξη και να καταπίνουν χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.

Οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ σε οριακό σημείο βρίσκεται η κατάσταση στο δήμο Ιστιαίας όπου κινδυνεύουν άμεσα οικισμοί.

Φωτιά Εύβοια: Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Όπως μετέδωσε το OPEN, στην Εύβοια μετακινούνται με εντολή του αρχηγείου ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από Θεσσαλία, Στερεά και Δυτική Ελλάδα. Στόχος είναι να δημιουργηθούν αντιπυρικές δυνάμεις στα χωριά που απειλούνται από τις φλόγες για να ανακοπούν τα πύρινα μέτωπα.

Δήμαρχος: Οι κάτοικοι δίνουν τη μάχη της ζωής τους

«Τα λίγα εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν στο βόρειο μέτωπο της φωτιάς. Στα υπόλοιπα μέτωπα αντιμετωπίζουμε τις φλόγες με μηχανήματα έργου. Γίνεται ηρωικός αγώνας από τους κατοίκους των χωριών που δίνουν τις μάχες της ζωής τους για να προστατέψουν τις περιουσίες τους, αλλιώς το παιχνίδι θα ήταν χαμένο εδώ και δύο ημέρες. Πρέπει να κρατήσουμε τον τόπο μας όρθιο», είπε στην τηλεόραση του OPEN o δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς.

Ο ίδιος εκτίμησε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο Πευκί, όπου αποχώρησαν οι κάτοικοι πλην ορισμένων που ήθελαν να αντιμετωπίσουν τη φωτιά. Και επίσης κινδυνεύουν το Καστρί και οι Γούβες. «Δεν πρέπει να μπει η φωτιά στην Ιστιαία. Η πρωτεύουσα του δήμου πρέπει να μείνει ασφαλής για να μπορούμε να εργαστούμε», είπε ο κ. Κοντζιάς.

Απομακρύνθηκαν ακόμη 350 πολίτες από το Πευκί

Την ίδια στιγμή, σε φέρυ μποτ έχουν επιβιβαστεί τις τελευταίες ώρες περίπου 350 άτομα στο Πευκί. Τρία πλοία του λιμενικού, δύο πλοία και δύο σκάφη του πολεμικού ναυτικού, φέρυ μποτ, σκάφη ιδιωτών και αλιέων βρίσκονται σε ετοιμότητα στην περιοχή προκειμένου να βοηθήσουν στην άμεση απομάκρυνση των πολιτών. Οι πολίτες που επιβιβάστηκαν ήδη στο φέρυ μποτ, θα μεταφερθούν σε ασφαλή προορισμό και σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, και οι 350 είναι καλά στην υγεία τους.

Χτύπησαν οι καμπάνες στον Άγιο Θωμά – Μεγάλη φωτιά

Συναγερμός έχει σημάνει αυτή την ώρα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για φωτιά που μαίνεται στον Άγιο Θωμά.

Σύμφωνα με το cretalive, η φωτιά έχει εκδηλωθεί στην περιοχή “Μουζουρά”, 4 χλμ έξω από το χωριό, όπου υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, με νεότερες πληροφορίες να αναφέρουν ότι λόγω της κατάστασης, χτύπησαν και οι καμπάνες του χωριού.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για διάσπαρτα μέτωπα της φωτιάς ενώ κοντά σε αυτά υπάρχουν και μάντρες με πρόβατα.

Στο σημείο έχουν σπεύσει ήδη οχήματα της πυροσβεστικής με άντρες της υπηρεσίας και έχουν ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης.

 

Σημειώνεται ότι σήμερα, ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) είναι πολύ υψηλός για το Ηράκλειο και το Λασίθι, με τις αρμόδιες αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Άλλώστε, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό από την Περιφέρεια Κρήτης, όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού

Σοβαρός τραυματισμός πυροσβέστη στην Πάρνηθα

Ένας πυροσβέστης επιχειρούσε σε δύσβατο σημείο και είχε ατύχημα το οποίο προκάλεσε τον τραυματισμό του.

Στο πλαίσιο των περιπολιών που γίνονται στις περιοχές όπου τα μέτωπα κατέκαψαν τα πάντα, έτσι ώστε να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις αλλά και πιθανότητα εμπρησμών, μια ομάδα πυροσβεστών βρέθηκε σε δύσβατο σημείο στη θέση Φλαμπούρι. Εκεί, ένας πυροσβέστης είχε ατύχημα το οποίο προκάλεσε την πτώση και τον σοβαρό τραυματισμό του.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο τραυματισμός θεωρείται αρκετά σοβαρός για αυτό το λόγο άμεσα υπήρξε κινητοποίηση για τη διακομιδή του σε νοσοκομείο.

Το γεγονός ότι το σημείο είναι σε δύσβατη περιοχή, στον κύριο ορεινό όγκο της Πάρνηθας, κάνει αδύνατη την προσέγγιση από όχημα. Για αυτό τον λόγο, ειδοποιήθηκε ελικόπτερο έτσι ώστε να σπεύσει στο σημείο για να παραλάβει τον πυροσβέστη.

Νέες πληροφορίες αναφέρουν πως ο πυροσβέστης γλίστρησε σε κατηφορικό σημείο και χτύπησε στο κεφάλι, με την κατάστασή του να είναι αρκετά σοβαρή. Οι συνάδελφοί του ζητούν να μεταβεί στο σημείο ελικόπτερο Super Puma, έτσι να τον παραλάβει με το γνωστό «καλάθι» και να γίνει άμεση διακομιδή του σε νοσοκομείο, για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Εύβοια: Μήνυμα του 112 για εκκένωση οικισμών

Συναγερμός έχει σημάνει τα τελευταία λεπτά στη Βόρεια Εύβοια, μετά από νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση οικισμών.

Σύμφωνα με το 112 πρέπει να εκκενωθούν οι περιοχές Πευκί, Αρτεμίσιο, Γούβες με κατεύθυνση προς Ιστιαία.

Νωρίτερα σήμερα, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός έκανε λόγο για πολύ δύσκολη κατάσταση στο βόρειο μέτωπο το οποίο πλησιάζει χωριά και τόνισε ότι περίπου 2. 500 πολίτες χρειάστηκε να φιλοξενηθούν είτε σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής είτε σε οργανωμένους χώρους.

«Ο δήμος Ιστιαίας περιμένει να ζήσει το ολοκαύτωμά του»

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, ενώ πριν λίγα λεπτά ο δήμαρχος Ιστιαίας, Γιάννης Κοντζιάς έκανε δραματική έκκληση -μέσω του ΣΚΑΪ- να πάνε όλες οι δυνάμεις εκεί γιατί καταστρέφονται τα πάντα

«Είναι η χειρότερη μέρα. Ο δήμος Ιστιαίας περιμένει να ζήσει το ολοκαύτωμά του. Είμαστε μόνοι μας», τόνισε και επεσήμανε πως είναι η πέμπτη μέρα που εκλιπαρεί για εναέρια μέσα.

Όπως είπε είναι στο μέτωπο των Γουβών και δεν επιχειρεί ακόμα (ώρα 7.00π.μ.) κανένα εναέριο μέσο. «Το μόνο που έχουμε είναι τα μηνύματα του 112. Ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα καν χωριό για κάθε χωριό που εκκενώνεται», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε πως ο κόσμος πάει εκεί που έχει κανονίσει η αυτοδιοίκηση να μεταφερθεί με ασφάλεια και πως δεν θρηνούμε θύματα γιατί οι κάτοικοι έχουν εμπειρία στις φωτιές και πρόσθεσε πως το μέτωπο κινείται προς Ιστιαία.

Φωτιά στην Εύβοια: Επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Στην ευρύτερη περιοχή -σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής- αυτή τη στιγμή επιχειρούν 263 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 66 οχήματα που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα 4 Ε/Π και 3Α/Φ με το Beriev/200. Συνδρομή παρέχουν και το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπότα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Ακόμη 85 πολίτες μεταφέρθηκαν από την Εύβοια με ασφάλεια με τη συνδρομή του Λιμενικού
Στο λιμάνι Ψαροπούλι Ευβοίας μεταφέρθηκαν εννέα πολίτες, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από την παραλία Μαύρικα Ευβοίας από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εξαιτίας της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή. Από εκεί συνολικά 63 άτομα έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι της Σκιάθου, ενώ ακόμη 13 άτομα μεταφέρονται από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι Πευκί Ευβοίας.

Φωτιά στην Εύβοια: Κυκλωμένα από τις φλόγες χωριά

Κυκλωμένο από τις φλόγες είναι αυτή την ώρα το χωριό Ελληνικά. Πυροσβέστες και κάτοικοι, που έχουν απομείνει εκεί μετά την εκκένωση του, κάνουν απελπισμένες προσπάθειες να σώσουν ό,τι μπορούν. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους και τους παραθεριστές έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία του Αγίου Νικολάου για να αναχωρήσουν με πλοία, μιας και η θάλασσα είναι η μοναδική διέξοδος.

Στα Βασιλικά η φωτιά μπήκε μέσα στην πόλη, καθώς οι τεράστιες φλόγες και το θερμικό φορτίο εμπόδισαν τα πυροσβεστικά οχήματα που ήταν παραταγμένα από το απόγευμα να τη σταματήσουν, ωστόσο το πρωί της Κυριακής η Πυροσβεστική κατάφερε να σώσει το χωριό. Ξεπερνά τα 6 χλμ το μέτωπο που φτάνει στη γραμμή Γαλατσώνα- Γερακίου- Γούβες και έχει πλησιάσει περισσότερο στο χωριό Γούβες καίγοντας πευκόφυτη περιοχή. Πρόκειται για μέτωπο που έφυγε από το χωριό Αγδίνες και κινήθηκε βόρεια, ενώ στις Αγδίνες ένα άλλο μέτωπο αναζωπυρώθηκε και απειλεί τα πρώτα σπίτια.

Δείτε τα βίντεο από το eviathema

Από την περιοχή του Βουτά η φωτιά προχώρησε βόρεια, πέρασε την Μονοκαρυά. Οι πυροσβέστες με τη βοήθεια και χωματουργικών μηχανημάτων προσπαθούν να τη σταματήσουν σε ένα ρέμα που υπάρχει βόρεια του χωριού για να μην περάσει στο χωριό Αβγάρια.

Άλλο ένα μέτωπο κινείται προς την ίδια κατεύθυνση από το χωριό Μηλιά από νωρίς το απόγευμα. Στο χωριό Καματριαδες πριν λίγο χτύπησαν οι καμπάνες από τους κατοίκους που έχουν απομείνει εκεί. Βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν προς το χωριό τους αφού εκεί συγκλίνουν δύο μέτωπα. Το ένα κινήθηκε από το Κυπαρίσσι και το δεύτερο από το χωριό Σήμια.

Στο νότιο τμήμα η κατάσταση είναι εφιαλτική. Η φωτιά ανεξέλεγκτα προχώρα να ξεπεράσει το Καντήλι και να βρεθεί σε ένα συμπαγές πευκοδάσος και ο κίνδυνος είναι, σύμφωνα και με πρωινή δήλωση του περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, «αν η φωτιά περάσει το Καντήλι τότε θα σταματήσει τα Πολιτικά».

Αρχικά οι άνεμοι οδηγούσαν τη φωτιά προς τη θάλασσα. Από τις 3:00 τα ξημερώματα, όμως, έχουν αντίθετη πορεία με συνέπεια το μέτωπό της φωτιάς να τρέχει και πάλι προς τα Καλύβια και το Τρούπι.

Πριν μία ώρα σήμανε συναγερμός και στο χωριό Δαφνούσα που είναι στο ενδιάμεσο της απόστασης από το Τρούπι μέχρι το Προκόπι. Ωστόσο όμως η φωτιά απέχει αρκετά ακόμη και όλοι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να την συγκρατήσουν. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής «το θετικό είναι ότι οι άνεμοι δεν είναι ισχυροί και ούτε πιέζουν προς το παρόν τη φωτιά να κινηθεί νότια σε συμπαγή πευκόφυτη περιοχή».

Ολόκληρη η περιοχή έχει πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα με αποτελεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και με τις επικοινωνίες.

Ηλεία: Ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στις περιοχές Αχλαδινή και Δούκας του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις, καθώς επίσης και στις γειτονικές περιοχές Ξηρόκαμπος και Λούβρο.

Με το πρώτο φως της ημέρας, άρχισαν να κάνουν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο.

Εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής: 310 πυροσβέστες με 105 οχήματα και 10 πεζοπόρα τμήματα, καθώς και η ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ακόμη, στην περιοχή συνεχίζει να βρίσκεται το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων εξάλλου συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Μέχρι σήμερα έχουν καεί πάνω από 90.000 στρέμματα

Έχει ξεπεράσει τις 90.000 στρέμματα η έκταση που έχει παραδοθεί στις φλόγες τις τελευταίες τέσσερις ημέρες από την οποία έχει καεί το 70% , εκ των οποίων τα μισά είναι δασική έκταση και τα άλλα μισά γεωργική.

Αυτό λένε τα στοιχεία του Δασαρχείου όπου όμως τη Δευτέρα, μέσω του συστήματος «Κοπέρνικος» θα υπάρχει αναλυτική αποτύπωση του χάρτη των εκτάσεων που έχουν καεί, όπως είπε ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας.

Φωτιά στην Αττική: Βελτιωμένη η κατάσταση

Για ένα ακόμα 24ωρο η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με τον πύρινο όλεθρο και την καταστροφή. Το τεράστιο μέτωπο στην Εύβοια είναι αυτό στο οποίο έχουν επικεντρωθεί οι περισσότερες δυνάμεις, ενώ εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλη ανησυχία και η φωτιά στην Ηλεία. Παράλληλα, συνεχίζουν να καίγονται περιοχές στη Μεσσηνία και την Αρκαδία, όπως και στην Ανατολική Μάνη.

Το μόνο παρήγορο, είναι η βελτίωση της κατάστασης στην Αττική, με την επόμενη ημέρα βέβαια να έχει αφήσει πίσω της ένα μαύρο τοπίο και ανυπολόγιστες ζημιές. Ωστόσο, το θετικό είναι πως πλέον ο μεγάλος κίνδυνος φαίνεται να έχει περάσει.

Επί της ουσίας δεν υπάρχουν μέτωπα πλέον στο λεκανοπέδιο παρά μόνο κάποιες διάσπαρτες εστίες που εμφανίζονται, και αντιμετωπίζονται άμεσα από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Οι περισσότεροι δρόμοι πλέον έχουν ανοίξει στις περιοχές της Αττικής με εξαίρεση ένα τμήμα του Κρυονερίου και τη Λεωφόρο Μαραθώνος προς το Καλέντζι.

Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί από το βράδυ του Σαββάτου, οι Αρχές πλέον έχουν περάσει στο επόμενο βήμα του σχεδίου για την προστασία των περιουσιών που εγκατέλειψαν οι άνθρωποι στις πυρόπληκτες περιοχές, αλλά και την προστασία των υπολοίπων περιοχών της Αττικής από τυχόν απόπειρες εμπρησμών και κυρίως στα περιαστικά δάση και άλση.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Νίκη Κεραμέως: Τι είπε για μισθούς, συντάξεις, αυξήσεις μισθών και ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων
19 Οκτωβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ο αναβάτης της μηχανής που παρέσυρε και εγκατέλειψε 27χρονο πεζό στην οδό Λαγκαδά
19 Οκτωβρίου, 2024
Λίβανος: Τέσσερις νεκροί σε ισραηλινό πλήγμα στο ανατολικό τμήμα – Δύο βομβαρδισμοί εναντίον των νοτίων προάστιων της Βηρυτού
19 Οκτωβρίου, 2024
Συνελήφθη οδηγός σχολικού λεωφορείου στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης – Ο οδηγός ετών… 74 μετέφερε μαθητές χωρίς δίπλωμα
19 Οκτωβρίου, 2024
Στέφανος Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κόμμα που θα δώσει δύναμη και φωνή στην κοινωνία
19 Οκτωβρίου, 2024
Το drone καμικάζι της Χεζμπολάχ που εκτοξεύτηκε προς τη βίλα του Νετανιάχου, βίντεο ντοκουμέντο – Νέα ερωτηματικά για το σύστημα αεράμυνας
19 Οκτωβρίου, 2024
«Τίποτα δεν θα μας σταματήσει» – Η πρώτη δήλωση του Νετανιάχου μετά την επίθεση στο σπίτι του στην Καισάρεια
19 Οκτωβρίου, 2024
Ματίνα Παγώνη για Μαρινέλλα: Πήρε τέτοια αγάπη από τον κόσμο που της έδωσε δύναμη
19 Οκτωβρίου, 2024
«Πολιτικός και επικοινωνιακός αντιπερισπασμός»: Τι απαντά ο Απόστολος Γκλέτσος για την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ
19 Οκτωβρίου, 2024
Ποσότητα 1,4 τόνων κάνναβης κατέσχεσε η αστυνομία στην Τρίπολη – Στα 10 εκατ. ευρώ τα κέρδη που θα αποκόμιζαν οι διακινητές
19 Οκτωβρίου, 2024