Έξι μέρες τοξικού νέφους – Αθροιστική επιβάρυνση στην υγεία

Για τις συνέπειες που έχει στην υγεία μας το νέφος από τις πυρκαγιές που καίνε για έβδομη μέρα στη χώρα, μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega η Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Υγείας, και μέλος Δ.Σ Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Βαρβάρα Ανεμοδουρά.

«Στο χώρο της πυρκαγιάς αλλά και πολλά χιλιόμετρα μακριά, να αποφεύγουν να βγαίνουν έξω αν δεν είναι απαραίτητο τα άτομα που έχουν προβλήματα υγείας, όπως άτομα που πάσχουν από καρδιοαναπνευστικά, που έχουν άσθμα, αλλεργίες, οι έγκυες, τα μικρά παιδιά. Όσοι πρέπει να κυκλοφορήσουν να φορούν μάσκες τύπου ΚΝ95. Οι συνάδελφοί σας που κάνουν ρεπορτάζ στις περιοχές αυτές θα πρέπει επίσης να φορούν μάσκα. Η θερμοκρασία των σωματιδίων που εισπνέουμε προκαλεί πρόβλημα», εξήγησε η κ. Ανεμοδουρά.

«Αρχίζει ήδη να φαίνεται η επιβάρυνση στην υγεία. Οι περισσότεροι βραχνιάζουν, βήχουν, έχουν ξηρότητα στο φάρυγγα. Άλλοι ζαλίζονται, κάνουν ναυτίες, κάνουν εμετούς. Όλο αυτό το τοξικό νέφος θα μας επιβαρύνει για πάνω από ένα μήνα. Κάηκαν τα δέντρα, αλλά και υλικά όπως μπογιές, κατασκευές, πλαστικά», συνέχισε η ίδια.

Σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε και να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας το νέφος από τις πυρκαγιές, η κ. Ανεμοδουρά τόνισε ότι «Οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει αν συμβουλευτούν το γιατρό τους για τροποποίηση της δόσης των φαρμάκων τους. Μέσα στο σπίτι να βάζουμε βρεγμένα πανιά για να μην εισέρχεται η στάχτη. Οι γονείς πρέπει να προστατεύσουν τα μικρά παιδιά. Τα παιδιά θα πρέπει να μείνουν μέσα στο σπίτι, και αν χρειαστεί να βγουν έξω με μάσκα, διπλή, αλλά όχι πάνινη».

Αναφορικά με τα προβλήματα που μπορεί να εμφανίσουμε, ή ίδια εξήγησε ότι ποικίλλουν.

«Ερεθισμός στα μάτια και στο αναπνευστικό, βήχας. Αν έχουμε τέτοια συμπτώματα θα πρέπει να σταματήσουμε την άμεση επίδραση του αέρα αυτού. Να πιούμε κάτι δροσιστικό, και αν δούμε ότι συνεχίζεται να συμβουλευτούμε το γιατρό μας μήπως χρειαστεί να πάρουμε κάποια αγωγή», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι άνθρωποι που δουλεύουν στις πυρκαγιές, βάζουν τον οργανισμό τους σε επικίνδυνες καταστάσεις. Για αυτό και πολλοί πυροσβέστες παρουσιάζουν προβλήματα υγείας. Το αν θα υπάρξει πρόβλημα εξαρτάται από τον οργανισμό. Μπορεί ένας οργανισμός να αντιδράσει άμεσα, ή σε χρονικό διάστημα 1-2 μηνών», πρόσθεσε.

«Θα πρέπει να προσέχουν για τουλάχιστον ένα μήνα οι κάτοικοι στις καμένες περιοχές. Αλλά το νέφος αυτό που είναι επικίνδυνο έχει πάει χιλιόμετρα μακριά», κατέληξε η κ. Ανεμοδουρά.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Φως στο Τούνελ: Ξεσπά ο πατέρας του μωρού στην Αμαλιάδα – «Στο παιδί μου μπήκε χέρι για να πεθάνει»
19 Οκτωβρίου, 2024
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το κέντρο της Αθήνας – Αύριο ο 28ος Ποδηλατικός Γύρος
19 Οκτωβρίου, 2024
ΗΠΑ: Μπρα ντε φερ μεταξύ Χάρις και Τραμπ στον δρόμο προς τις αμερικανικές εκλογές
19 Οκτωβρίου, 2024
Φως στο Τούνελ: Θάνατος βρέφους στην Αμαλιάδα – Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας – Τι λέει η φίλη της μητέρας
19 Οκτωβρίου, 2024
Έρχονται αλλαγές σε μισθούς και συντάξεις – Τι ισχύει για εισφορά αλληλεγγύης και προσωπική διαφορά
19 Οκτωβρίου, 2024
37χρονος γνωστός επιχειρηματίας έπεσε από τον 4ο όροφο πολυκατοικίας και σκοτώθηκε
19 Οκτωβρίου, 2024
Καύσιμα: Πόσο επηρεάζει η κρίση στη Μέση Ανατολή τις τιμές
19 Οκτωβρίου, 2024
Νίκη Κεραμέως: Τι είπε για μισθούς, συντάξεις, αυξήσεις μισθών και ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων
19 Οκτωβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ο αναβάτης της μηχανής που παρέσυρε και εγκατέλειψε 27χρονο πεζό στην οδό Λαγκαδά
19 Οκτωβρίου, 2024
Λίβανος: Τέσσερις νεκροί σε ισραηλινό πλήγμα στο ανατολικό τμήμα – Δύο βομβαρδισμοί εναντίον των νοτίων προάστιων της Βηρυτού
19 Οκτωβρίου, 2024