Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν: Ανάγκη τροποποίησης του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για τις αναδασώσεις

Επίκαιρη Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, με την οποία καταγράφει την ανάγκη τροποποίησης του εθνικού σχεδίου “Ελλάδα 2.0”, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών που πλήττουν την Ελλάδα.

Επικαλούμενος τις εκτιμήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EFFIS), σύμφωνα με τις οποίες «οι πυρκαγιές στην Ελλάδα έχουν καταστρέψει έως τώρα πάνω από 950.000 στρέμματα», ο Δημ. Παπαδημούλης επισημαίνει πως «στο σχέδιο “Ελλάδα 2.0” προβλέπεται έως το 2026, η αναδάσωση μόλις 165.000 στρεμμάτων, έκταση 6 φορές μικρότερη από εκείνη που έχει καεί από τις αρχές του 2021» έως σήμερα.

Επιπλέον, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρεται στη συνολική ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, για την οποία στο σχέδιο “Ελλάδα 2.0” «διατίθενται περίπου 800 εκατ. ευρώ, ποσοστό μόλις 2.6% του συνολικού ποσού των 30.5 δισ. ευρώ» και θέτει στην Κομισιόν δυο κρίσιμα ερωτήματα.

Συγκεκριμένα:

  • Αν «είναι διατεθειμένη να εξετάσει προσαρμογή του ελληνικού σχεδίου προκειμένου να ενισχυθούν τα μέτρα και τα κονδύλια για την ενίσχυση της πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών», καθώς και «για τη στήριξη τοπικών αναπτυξιακών σχεδίων στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο», όπως η Βόρεια Εύβοια, η Βόρεια Αττική και η Πελοπόννησος κλπ.
  • Και συνακόλουθα, «αν έχει διερευνηθεί αυτή η δυνατότητα προσαρμογής από τις ελληνικές αρχές, μέσω της αξιοποίησης-τροποποίησης του σχεδίου “Ελλάδα 2.0” και του αντίστοιχου προγράμματος ΕΣΠΑ 2021-2027».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Θέμα: Αξιοποίηση – τροποποίηση του σχεδίου “Ελλάδα 2.0”

Τις τελευταίες μέρες, η Ελλάδα δοκιμάζεται από εκατοντάδες πυρκαγιές, οι οποίες σύμφωνα με εκτιμήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας της ΕΕ (EFFIS), έχουν καταστρέψει έως τώρα πάνω από 950.000 στρέμματα.

Στο σχέδιο “Ελλάδα 2.0” προβλέπεται για έως το 2026, η αναδάσωση μόλις 165.000 στρεμμάτων, έκταση 6 φορές μικρότερη από εκείνη που έχει καεί από τις αρχές του 2021.
Για δε τη συνολική ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, διατίθενται περίπου 800 εκατ. ευρώ, ποσοστό 2.6% του συνολικού ποσού των 30.5 δισ. ευρώ.

Οι σχετικές επενδύσεις περιλαμβάνουν κυρίως αναβάθμιση των υποδομών Πολιτικής Προστασίας και εξαιρετικά περιορισμένα μέσα και δαπάνες για την πρόληψη και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος (αναδασώσεις, αντιπλημμυρικά έργα κ.λπ.)

Με δεδομένη τη μεγάλη έκταση των καταστροφών αλλά και την ένταση της κλιματικής κρίσης, ερωτάται η Κομισιόν:

  • Είναι διατεθειμένη να εξετάσει προσαρμογή του ελληνικού σχεδίου προκειμένου να ενισχυθούν τα μέτρα και τα κονδύλια για την ενίσχυση της πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών, καθώς και για τη στήριξη τοπικών αναπτυξιακών σχεδίων στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο;
  • Έχει διερευνηθεί αυτή η δυνατότητα προσαρμογής από τις ελληνικές αρχές, μέσω της αξιοποίησης-τροποποίησης του σχεδίου “Ελλάδα 2.0” και του αντίστοιχου προγράμματος ΕΣΠΑ 2021-2027;
Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Φως στο Τούνελ: Ξεσπά ο πατέρας του μωρού στην Αμαλιάδα – «Στο παιδί μου μπήκε χέρι για να πεθάνει»
19 Οκτωβρίου, 2024
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το κέντρο της Αθήνας – Αύριο ο 28ος Ποδηλατικός Γύρος
19 Οκτωβρίου, 2024
ΗΠΑ: Μπρα ντε φερ μεταξύ Χάρις και Τραμπ στον δρόμο προς τις αμερικανικές εκλογές
19 Οκτωβρίου, 2024
Φως στο Τούνελ: Θάνατος βρέφους στην Αμαλιάδα – Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας – Τι λέει η φίλη της μητέρας
19 Οκτωβρίου, 2024
Έρχονται αλλαγές σε μισθούς και συντάξεις – Τι ισχύει για εισφορά αλληλεγγύης και προσωπική διαφορά
19 Οκτωβρίου, 2024
37χρονος γνωστός επιχειρηματίας έπεσε από τον 4ο όροφο πολυκατοικίας και σκοτώθηκε
19 Οκτωβρίου, 2024
Καύσιμα: Πόσο επηρεάζει η κρίση στη Μέση Ανατολή τις τιμές
19 Οκτωβρίου, 2024
Νίκη Κεραμέως: Τι είπε για μισθούς, συντάξεις, αυξήσεις μισθών και ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων
19 Οκτωβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ο αναβάτης της μηχανής που παρέσυρε και εγκατέλειψε 27χρονο πεζό στην οδό Λαγκαδά
19 Οκτωβρίου, 2024
Λίβανος: Τέσσερις νεκροί σε ισραηλινό πλήγμα στο ανατολικό τμήμα – Δύο βομβαρδισμοί εναντίον των νοτίων προάστιων της Βηρυτού
19 Οκτωβρίου, 2024