Κορονοϊός – Ελλάδα: Συναγερμός με τη μετάλλαξη «ΔΕΛΤΑ» – Τι θα συμβεί

Καθόλου ενθαρρυντικά δεν είναι τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία δείχνουν εκτός από αύξηση κρουσμάτων και αύξηση των νοσηλειών, με τους λοιμωξιολόγους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως σε περίπτωση που δεν αυξηθούν τα ποσοστά των εμβολιασμένων τότε αναμένεται ένα δύσκολο φθινόπωρο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ η επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» η οποία ανεβάζει τόσο τα νέα κρούσματα όσο και τις νοσηλείες και απειλεί τους πολίτες που δεν έχουν προβεί ακόμα στον εμβολιασμό τους γίνεται με γοργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με μάλιστα με τα προγνωστικά η επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» αναμένεται να φτάσει το 90% το φετινό φθινόπωρο να αναμένεται δύσκολο, λόγο και της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, κατά την χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο οποίος ανέφερε ότι η εξάπλωση του κορονοϊού και η επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα», επιβάλλουν την λήψη μέτρων προκειμένου να προστατεύσουμε την δημόσια υγεία.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στην υποχρέωση του εμβολιασμού του συνόλου του προσωπικού που εργάζεται στις δομές υγείας και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τόνισε πως «δεν νοείται κάποιος που προσέρχεται σε μια υγειονομική δομή, να είναι εκτεθειμένος στον κίνδυνο από την διασπορά του κορονοϊού». Την ίδια ώρα, απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμό, λέγοντας ότι η επίδρασή του φαίνεται στην διαχείριση της πανδημίας, όπου έχουμε μια επιθετική μετάλλαξη, η πίεση στο ΕΣΥ είναι μικρότερη απ’ ό,τι το προηγούμενο διάστημα, η οικονομία και η κοινωνία λειτουργούν κανονικά.

Επικράτηση παραλλαγής Δέλτα

Η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα έχει φτάσει στο 79,1%, με προβλέψεις το ποσοστό αυτό να ανέβει στο 90%. Η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί νόσο των νέων, αρχίζει όμως και μια μεταστροφή σε μεγαλύτερες ηλικίες, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Το συγκεκριμένο στέλεχος χαρακτηρίζεται ως πολύ μεταδοτικό και οι εμβολιασμένοι θετικοί, παρότι είναι λίγοι, είναι σε ένα ποσοστό ικανοί να μεταδώσουν τον ιό.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μέσα σε 20 ημέρες διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ενώ υπάρχει μικρή αλλά υπαρκτή αύξηση στο δείκτη εισιτήρια προς εξιτήρια, πράγμα που σημαίνει μια μικρή επιβάρυνση στο ΕΣΥ. Η κάλυψη στις απλές κλίνες είναι 40%, ενώ στις ΜΕΘ 51%.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Φως στο Τούνελ: Θάνατος βρέφους στην Αμαλιάδα – Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας – Τι λέει η φίλη της μητέρας
19 Οκτωβρίου, 2024
Έρχονται αλλαγές σε μισθούς και συντάξεις – Τι ισχύει για εισφορά αλληλεγγύης και προσωπική διαφορά
19 Οκτωβρίου, 2024
37χρονος γνωστός επιχειρηματίας έπεσε από τον 4ο όροφο πολυκατοικίας και σκοτώθηκε
19 Οκτωβρίου, 2024
Καύσιμα: Πόσο επηρεάζει η κρίση στη Μέση Ανατολή τις τιμές
19 Οκτωβρίου, 2024
Νίκη Κεραμέως: Τι είπε για μισθούς, συντάξεις, αυξήσεις μισθών και ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων
19 Οκτωβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ο αναβάτης της μηχανής που παρέσυρε και εγκατέλειψε 27χρονο πεζό στην οδό Λαγκαδά
19 Οκτωβρίου, 2024
Λίβανος: Τέσσερις νεκροί σε ισραηλινό πλήγμα στο ανατολικό τμήμα – Δύο βομβαρδισμοί εναντίον των νοτίων προάστιων της Βηρυτού
19 Οκτωβρίου, 2024
Συνελήφθη οδηγός σχολικού λεωφορείου στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης – Ο οδηγός ετών… 74 μετέφερε μαθητές χωρίς δίπλωμα
19 Οκτωβρίου, 2024
Στέφανος Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κόμμα που θα δώσει δύναμη και φωνή στην κοινωνία
19 Οκτωβρίου, 2024
Το drone καμικάζι της Χεζμπολάχ που εκτοξεύτηκε προς τη βίλα του Νετανιάχου, βίντεο ντοκουμέντο – Νέα ερωτηματικά για το σύστημα αεράμυνας
19 Οκτωβρίου, 2024