Αφγανιστάν – Πέφτουν στο κενό από τα αεροπλάνα που εγκαταλείπουν τη χώρα

Σκηνές αλλοφροσύνης και πανικού στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Εκατοντάδες άνθρωποι ακολουθούν τρέχοντας το βαρύ αεροσκάφος που απογειώνεται, πολλοί προσπαθούν να σκαρφαλώσουν την τελευταία στιγμή στην πόρτα.

Δευτερόλεπτα μετά η τραγωδία. Τουλάχιστον δυο θα πέσουν στο κενό από το αμερικανικό μεταγωγικό αεροπλάνο και θα βρουν τραγικό θάνατο.

Εκατοντάδες άλλοι κρέμονται σαν τσαμπιά σταφύλια από τις σκάλες προσπαθώντας να βρουν μια θέση στα αεροπλάνα με τα οποία φεύγουν διπλωμάτες και υπήκοοι ξένων χωρών. Τουλάχιστον ακόμα πέντε άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου, μέσα στο συνωστισμό.

Κατά διαστήματα ακούγονται πυροβολισμοί μέσα και έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, πιθανώς από τους 6.000 Αμερικανούς πεζοναύτες που προσπαθούν να επιβάλουν την τάξη.

Σαρία στην Καμπούλ

Μέσα στην πρωτεύουσα η κυριαρχία των Ταλιμπάν είναι απόλυτη. Η ανταποκρίτρια του CNN, υποχρεώθηκε να καλύψει το κεφάλι και το σώμα στα μαύρα.

«Ειλικρινά πίστευα ότι ποτέ δεν θα το δω αυτό. Δεκάδες μαχητές των Ταλιμπάν μπροστά στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας» σημείωσε η δημοσιογράφος Κλαρίσα Ουόρντ.

Η δημοσιογράφος είπε ότι κάποιοι από τους πολεμιστές την προειδοποίησαν ότι θα πρέπει να ντυθεί … πιο σεμνά.

Οι Ταλιμπάν δίνουν και τις δικές τους ανταποκρίσεις από το Ισλαμικό Εμιράτο, όπως το αποκαλούν.

Πανηγυρίζουν οι μουλάδες

Αφού κατέλαβαν αμαχητί την πρωτεύουσα των 6 εκατομμυρίων κατοίκων, οι μουλάδες θρονιάστηκαν στο προεδρικό μέγαρο από όπου διακήρυξαν ότι ούτε οι ίδιοι περίμεναν να πέσει τόσο εύκολα η Καμπούλ.

«Τα συγχαρητήριά μας για τη μεγάλη νίκη σε ολόκληρο το αφγανικό έθνος, ειδικά στον λαό της Καμπούλ και στους μουτζαχεντίν μας. Ο τρόπος που περάσαμε ήταν απροσδόκητος καθώς φτάσαμε σε θέση που δεν περιμέναμε ποτέ» τόνισε ο υπαρχηγός των Ταλιμπάν, μουλάς Μπαραντάρ Αχούντ.

Οι Ταλιμπάν λένε ότι θα περιμένουν να φύγουν όλοι οι ξένοι στρατιώτες για να κάνουν τα επόμενα βήματα διακυβέρνησης. Υπόσχονται αμνηστία στους πρώην κυβερνητικούς στρατιώτες που παραδίδουν τον οπλισμό τους ενώ διαβεβαιώνουν ότι το Αφγανιστάν δεν θα ξαναγίνει ορμητήριο για επιθέσεις στο εξωτερικό, δηλαδή δεν θα δώσουν καταφύγιο σε επίδοξους μιμητές του Μπιν Λάντεν.

Έχοντας υποστεί πλήγμα στο γόητρό του, το ΝΑΤΟ παρακολουθεί με αμηχανία τις δραματικές εξελίξεις. Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας βούρκωσε όταν παραδέχθηκε ότι κάποιοι από τους συνεργάτες των δυτικών θα μείνουν στο έλεος των Ταλιμπάν.

Οι Αμερικανοί θέλουν κάποιοι σύμμαχοί τους όπως η Αλβανία να λειτουργήσουν ως ενδιάμεσος σταθμός για τους Αφγανούς συνεργάτες τους.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Φως στο Τούνελ: Ξεσπά ο πατέρας του μωρού στην Αμαλιάδα – «Στο παιδί μου μπήκε χέρι για να πεθάνει»
19 Οκτωβρίου, 2024
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το κέντρο της Αθήνας – Αύριο ο 28ος Ποδηλατικός Γύρος
19 Οκτωβρίου, 2024
ΗΠΑ: Μπρα ντε φερ μεταξύ Χάρις και Τραμπ στον δρόμο προς τις αμερικανικές εκλογές
19 Οκτωβρίου, 2024
Φως στο Τούνελ: Θάνατος βρέφους στην Αμαλιάδα – Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας – Τι λέει η φίλη της μητέρας
19 Οκτωβρίου, 2024
Έρχονται αλλαγές σε μισθούς και συντάξεις – Τι ισχύει για εισφορά αλληλεγγύης και προσωπική διαφορά
19 Οκτωβρίου, 2024
37χρονος γνωστός επιχειρηματίας έπεσε από τον 4ο όροφο πολυκατοικίας και σκοτώθηκε
19 Οκτωβρίου, 2024
Καύσιμα: Πόσο επηρεάζει η κρίση στη Μέση Ανατολή τις τιμές
19 Οκτωβρίου, 2024
Νίκη Κεραμέως: Τι είπε για μισθούς, συντάξεις, αυξήσεις μισθών και ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων
19 Οκτωβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ο αναβάτης της μηχανής που παρέσυρε και εγκατέλειψε 27χρονο πεζό στην οδό Λαγκαδά
19 Οκτωβρίου, 2024
Λίβανος: Τέσσερις νεκροί σε ισραηλινό πλήγμα στο ανατολικό τμήμα – Δύο βομβαρδισμοί εναντίον των νοτίων προάστιων της Βηρυτού
19 Οκτωβρίου, 2024