Μέτρα για ανεμβολίαστους – Πού δεν θα μπαίνουν από Σεπτέμβριο (ΛΙΣΤΑ)

Μετρα κορονοιος – Ανεμβολιαστοι: Μέτρα… βόμβα έρχονται από αρχές Σεπτεμβρίου για τους πολίτες που δεν έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού. Δείτε αναλυτικά.

Μπορεί να έχουμε καλοκαίρι και τα γεγονότα με τις φωτιές και να έχει ξεχαστεί ο κορονοϊός, όμως αυτό δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμα.

Συγκεκριμένα, όπως διεμήνυσε η κυβέρνηση, δεν προβλέπεται χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού για τους ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας από το φθινόπωρο, όταν αναμένεται σταδιακά επιδείνωση του καιρού που θα καταστήσει αδύνατη την παραμονή στους ανοιχτούς χώρους.

Πού δεν θα μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι από Σεπτέμβριο

Αυτό σημαίνει ότι, από τον Σεπτέμβριο, οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί:

  • δεν θα μπορούν να εισέλθουν σε κλειστούς και θερμαινόμενους χώρους σε εστιατόρια και μπαρ.
  • οσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, παρουσιάζοντας το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού και την ταυτότητά τους, θα μπορούν να εισέλθουν απρόσκοπτα και στους κλειστούς χώρους.
  • Οι πλήρως εμβολιασμένοι, μπορούν να κατεβάσουν στο κινητό τους τηλέφωνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους στο emvolio.gov.gr (https://eudcc.gov.gr/start/).

Μετρα κορονοιος – Ανεμβολιαστοι: Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, 12 Αυγούστου, σκιαγράφησε την κυβερνητική στρατηγική, αναφέροντας, «Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους».

Και όσο αναμένονται, προς τα τέλη Αυγούστου, οι σχετικές ανακοινώσεις, ο πρωθυπουργός έκανε σαφείς τις προθέσεις της κυβέρνησης.

«Κάποια δείγματα γραφής τα έχουμε ήδη δώσει. Μην περιμένετε, λοιπόν, ότι θα υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση ως προς την προσέγγισή μας για το ποιος μπορεί ή δεν μπορεί να μπαίνει σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας όταν με το καλό επιστρέψουμε στις πόλεις και αρχίσει ο καιρός να κρυώνει», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης απέκλεισε την εφαρμογή, ξανά, οριζόντιων περιοριστικών μέτρων ή αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας.

«Η οικονομία θα λειτουργήσει, η κοινωνία θα μείνει ανοιχτή. Και η απάντηση στο πρόβλημα της μετάλλαξης Δέλτα δεν είναι το lockdown, είναι ο εμβολιασμός και η στοιχειώδης προστασία και η κοινή λογική», είπε.

Μετρα κορονοιος – Ανεμβολιαστοι: Τι συμβαίνει με τη Μετάλλαξη Δέλτα

Εντωμεταξύ, υγειονομικές αρχές και κυβέρνηση βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού με τη σταθερή αύξηση των κρουσμάτων, την οποία αποδίδουν στη μετάλλαξη Δέλτα.

Οι ειδικοί επιστήμονες εκφράζουν ανησυχία γιατί η συγκεκριμένη μετάλλαξη του κορονοϊού προσβάλει και εμβολιασμένους.

Ως εκ τούτου, επιβεβλημένη κρίνεται η χρήση μάσκας, η αποφυγή του συνωστισμού, καθώς και η επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι, το τέταρτο κύμα της πανδημίας, θα μετατραπεί, από κύμα νέων σε ηλικία πολιτών, σε κύμα ανεμβολίαστων, ηλικιωμένων και πολιτών με υποκείμενα νοσήματα.

Παγωνη: Δεν μπορούμε να πιάσουμε 80% ανοσία τέλη Αυγούστου

Εκρηκτική είναι η κατάταση στο μέτωπο του κορονοϊού καθώς την Τρίτη καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ 4181 νέες μολύνσεις με την Ματίνα Παγώνη, Πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα – Πειραιά, να χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή αναμενόμενη.

«Τις τελευταίες ημέρες και βάσει των σχεδίων που προϋπήρχαν από τους επιδημιολόγους, αναμέναμε από τις 15 Αυγούστου και μετά μια αύξηση των κρουσμάτων, η οποία ήταν σταδιακή κι ελπίζουμε να μη φτάσουμε τα κρούσματα που έδειχναν οι μελέτες, γιατί θα πιεστεί πολύ το σύστημα υγείας.

Αν σταματήσουμε σε αυτά τα επίπεδα, των 4.000-5.000 κρουσμάτων, θα είναι καλά και θα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε», δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε ότι ακόμα δεν υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ, καθώς οι επιπλοκές από τους ασθενείς που βρίσκονται στις απλές κλίνες Covid δεν έχουν ξεκινήσει.

Ωστόσο, επέστησε την προσοχή, καθώς όπως είπε τις τελευταίες ημέρες οι εμβολιασμοί έχουν μειωθεί πάρα πολύ, λόγω του καύσωνα, των διακοπών και των πυρκαγιών.

«Κάνω έκκληση, όταν επιστρέψει ο κόσμος από τις διακοπές, να πάει να εμβολιαστεί» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι το πλάνο για τείχος ανοσίας γύρω στο 80% στο τέλος Αυγούστου «θα μείνει όνειρο. Δεν υπάρχει περίπτωση να το φτάσουμε».

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Παγώνη επισήμανε ότι από Σεπτέμβρη πρέπει να τρέξουμε έναν μαραθώνιο για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, καθώς «δεν υπάρχει άλλη σωτηρία».

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της για τον 15Αυγουστο, δεδομένου ότι τότε θα φύγουν και οι τελευταίοι για διακοπές.

«Καταλαβαίνετε τι πρόκειται να γίνει στα νησιά, ήδη υπάρχει συνωστισμός στα σοκάκια, υπάρχει αύξηση κρουσμάτων στην Κρήτη, η οποία έρχεται δεύτερη μετά την Αθήνα, ενώ μας ανησυχούν και τα άλλα νησιά», υπογράμμισε.

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να φοβούνται το εμβόλιο.

«Μπορεί και οι εμβολιασμένοι να αρρωσταίνουν, αλλά τα συμπτώματα είναι πολύ απλά και δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς που νοσηλεύονται και φτάνουν στις ΜΕΘ», κατέληξε.

Μετρα κορονοιος – Ανεμβολιαστοι: Πρώτος θάνατος από κορονοϊό για πλήρως εμβολιασμένο 

Τον πρώτο θάνατο πλήρως εμβολιασμένου ασθενούς από κορονοϊό και χωρίς να έχει υποκείμενα νοσήματα που καταγράφεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, έκανε γνωστό ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας στο OPEN, πρόκειται για ασθενή που είχε κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, άλλα έχασε τη «μάχη» με τον κορονοϊό.

«Έχουμε τον πρώτο θάνατο ασθενούς, πλήρως εμβολιασμένου, στη μονάδα μου, ο οποίος δυστυχώς έχασε τη μάχη για τη ζωή του» σημείωσε ο κ. Καπραβέλος.

«Είναι μία από τις περιπτώσεις – εξαιρέσεις. Ο πρώτος θάνατος στις 13.000 που έχουμε, ο οποίος ήταν πλήρως εμβολιασμένος» τόνισε.

Ο κ. Καπραβέλος αναφέρθηκε στην κρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «άλλαξε όλα τα δεδομένα».

«Μιλάμε για μία καινούργια πανδημία» επεσήμανε, κάνοντας μνεία στις ανησυχίες που καλλιεργούνται για τον κίνδυνο νέας επιδείνωσης, μετά την επιστροφή των εκδρομέων από τις διακοπές τους.

Μάλιστα, ο ίδιος απηύθυνε μήνυμα προς τους εμβολιασμένους ότι πρέπει και αυτοί να προσέχουν.

Πάντως, τόνισε ότι η προστασία που παρέχει το εμβόλιο είναι σημαντική και η συγκεκριμένη περίπτωση θανάτου πλήρως εμβολιασμένου συνιστά «μοναδική εξαίρεση».

«Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν πάρα πολύ» είπε, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ενός «σφοδρότατου κύματος με πάρα πολλούς νεκρούς».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Βούτσιτς
20 Οκτωβρίου, 2024
Ουκρανικό drone στόχευσε πυροσβέστες στο Τζερζίνσκ της Ρωσίας
20 Οκτωβρίου, 2024
Συνάντηση Μητσοτάκη με την Επίτροπο καινοτομιας, έρευνας, πολιτισμού, εκπαίδευσης και νεολαίας, Iliana Ivanova
20 Οκτωβρίου, 2024
Λούνα παρκ: Μόνο τρία σε όλη τη χώρα παραμένουν ανοιχτά
20 Οκτωβρίου, 2024
Σταϊκούρας: 950 νέα λεωφορεία έως το τέλος καλοκαιριού του 2025
20 Οκτωβρίου, 2024
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμάζεται να υποδεχθεί πάνω από 20 ξένους ηγέτες
20 Οκτωβρίου, 2024
Ηλεία: Τροχαίο δυστύχημα με νεκρό 68χρονο Καναδό
20 Οκτωβρίου, 2024
Ολυμπιακός – Λεβαδειακός 2-2: Γκέλα για τους Ερυθρόλευκους
20 Οκτωβρίου, 2024
Νετανιάχου σε Τραμπ: Το Ισραήλ θα λάβει αποφάσεις με βάση τα δικά του συμφέροντα
20 Οκτωβρίου, 2024
Guardian: Γιατί ο Σινουάρ εξελίσσεται σε «μάρτυρα»
20 Οκτωβρίου, 2024