«Σαλβινικό Τερατούργημα Μητσοτάκη-Μηταράκη», χαρακτηρίζει ο Κώστας Αρβανίτης το νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με τις επιστροφές και τις απελάσεις προσφύγων.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ / The Left και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ε/Κ, με ανακοίνωσή του, γνωστοποιεί ότι 22 συνολικά Ευρωβουλευτές κατέθεσαν ερώτηση προς την Κομισιόν για «το Σαλβινικό τερατούργημα Μητσοτάκη-Μηταράκη αλλά και την απαράδεκτη μεθόδευση κατά τη διαδικασία διαβούλευσης του νέου νομοσχεδίου».
Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «η ακροδεξιάς κοπής νομοθέτηση της απαγόρευσης ουσιαστικά της δράσης ανθρωπιστικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα αλλά και ο κουτοπόνηρος αυταρχισμός της εισαγωγής του κρίσιμου άρθρου μετά το πέρας της διαδικασίας διαβούλευσης έχουν ήδη δημιουργήσει μια ντροπιαστική εικόνα για τη χώρα μας».
Την ερώτηση συνυπογράφουν ακόμη 3 ΕΒ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ (Ο Αντιπρόεδρος του Σώματος & επικεφαλής της Ευρωομάδας Δ.Παπαδημούλης, ο Στ. Κούλογλου και η Ε.Κουντουρά), και συνολικά 14 ΕΒ της Ευρωομάδας της Αριστεράς / The Left, 3 από την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών & Δημοκρατών (S&D), και 5 από τους Πράσινους. Ανάμεσά τους οι Cornelia Ernst και Sira Rego, που είχαν βρεθεί στη χώρα μας για περιοδεία-αυτοψία σε προσφυγικές δομές, ο «Πράσινος» Erik Marquardt, ο Σοσιαλδημοκράτης Koster Dietmar κ.α.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Στις 3 Σεπτεμβρίου το Ελληνικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ένα μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο για την «αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών», το οποίο υπερψηφίστηκε αποκλειστικά από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Από το στάδιο της σύνταξης του σ/ω ακόμη, η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatoviτć, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις, ζητώντας ουσιαστικά την απόσυρσή του, καθώς «δεν ευθυγραμμίζεται με τα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «θα εμπόδιζε σοβαρά το σωτήριο έργο που εκτελούν στη θάλασσα οι ΜΚΟ και τις δυνατότητες παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους στο Αιγαίο».
Θεωρεί η Επιτροπή ότι η νομοθεσία αυτή -συγκεκριμένα το Άρθρο 40 το οποίο εισάγει περιορισμούς που ουσιαστικά απαγορεύουν και ποινικοποιούν τη δράση των ΜΚΟ σε επιχειρήσεις θαλάσσιας διάσωσης- είναι συμβατή με την υποχρέωση της Ελληνικής κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτή προκύπτει από τις διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες που υπογράφει η Ευρωπαϊκή Ένωση;
Εγκρίνει η Επιτροπή την μεροληπτική μέθοδο της εισαγωγής του άρθρου αυτού στο νομοσχέδιο, μετά το πέρας της περιόδου δημοσίας διαβούλευσης;
Εκτιμά η Επιτροπή ότι, με τη διάλυση αυτών των δραστηριοτήτων των ΜΚΟ, η Ελληνική κυβέρνηση αναστέλλει το δικαίωμα στο άσυλο, τη διαφύλαξη της νομιμότητας για όλες τις διαδικασίες επιστροφής, την πρόληψη των επαναπροωθήσεων και την πρόληψη αυτόματων, παράνομων κρατήσεων μεγάλης κλίμακας;
The Co- Signing MEPs
- Kostas Arvanitis – The Left ΕΛΛΑΔΑ
- Papadimoulis Dimitris – The Left ΕΛΛΑΔΑ
- Kouloglou Stelios – The Left ΕΛΛΑΔΑ
- Kountoura Elena – The Left ΕΛΛΑΔΑ (4)
- Koster Dietmar – S&D ΓΕΡΜΑΝΙΑ
- Domenec Ruiz Deveza – S&D ΙΣΠΑΝΙΑ
- Clare Daly – The Left ΙΡΛΑΝΔΙΑ (1)
- Pernando Barrena – The Left ΙΣΠΑΝΙΑ
- Gusmao Jose -The Left ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
- Anne – Sophie Pelletier – The Left ΓΑΛΛΙΑ
- Ernest Urtasun – Greens ΙΣΠΑΝΙΑ
- Cornelia Ernst – The Left ΓΕΡΜΑΝΙΑ
- Chaibi Leila – The Left ΓΑΛΛΙΑ
- Marisa Matias – The Left ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (2)
- Rego Sira – The Left ΙΣΠΑΝΙΑ
- Malin Bjork – The Left ΣΟΥΗΔΙΑ (1)
- Rodriguez Palop Eugenia – The Left ΙΣΠΑΝΙΑ (5)
- Milan Brglez – S&D ΣΛΟΒΕΝΙΑ (1)
- Tineke Strik – Greens ΟΛΛΑΝΔΙΑ (1)
- Careme Damien – Greens ΓΑΛΛΙΑ
- Yenbou Salima – Greens ΓΑΛΛΙΑ (4)
- Erik Marquardt – Greens ΓΕΡΜΑΝΙΑ (3)