Lockdown: Αυτή η ημερομηνία καθορίζει πιο σκληρά μέτρα – Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας φαίνεται σταθερή το τελευταίο διάστημα με τα κρούσματα να μην υπερβαίνουν τις 3.000 και το ποσοστό του δείκτη θετικότητας να παρουσιάζει μικρή μείωση.

Η σταθεροποίηση του ιικού φορτίου, και των σκληρών δεικτών σε επίπεδα που είναι προς το παρόν διαχειρίσιμα από το ΕΣΥ, αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, αλλά όπως επισημαίνουν οι ειδικοί η κατάσταση είναι ακόμα ρευστή. Την τελευταία εβδομάδα ο λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.01.

Ωστόσο, η εικόνα δεν είναι ομοιόμορφη στην επικράτεια. Και ενώ η Αττική παρουσιάζει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα, περιοχές της επικράτειας και ιδίως της βόρειας Ελλάδας εμφανίζουν αύξηση κρουσμάτων αλλά και θετικότητας.

Lockdown: Πού ισχύει σήμερα απαγόρευση κυκλοφορίας – Οι περιοχές

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως Καβάλα, Πιερία, Ημαθία και Πέλλα μπαίνουν σε κατάσταση lockdown, ενώ τα μέτρα σε Ευρυτανία και Αργολίδα, παρατείνονται.

Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζουν αρκετές περιοχές όπως η Πιερία, Ημαθία, η Πέλλα, η Ευρυτανία η Αργολίδα και η Ηλεία.

Lockdown: Η ανακοίνωση αναφέρει:

Στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, ενώ παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Ευρυτανίας και Αργολίδας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοΐου Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.

Παράλληλα, στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, καθώς και ο Δήμος Ικαρίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν είναι τα κάτωθι:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τα μέτρα ισχύουν από σήμερα, Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:00.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Lockdown: Η ημερομηνία «κλειδί» για πιο σκληρά μέτρα

Στη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι τις επόμενες μέρες θα «δούμε» ακόμη και 5.000 κρούσματα την ημέρα, προέβη ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Προειδοποίησε μάλιστα, ότι επίκειται έλευση νέου κύματος της πανδημίας τον επόμενο μήνα.

Όπως δήλωσε, με βάση τα επικαιροποιημένα μοντέλα ανάλυσης, προβλέπεται πως το επόμενο κύμα, θα εκτυλιχθεί περί τα μέσα-τέλη Οκτώβρη, ενώ υπάρχει σενάριο καταγραφής 5.000 κρουσμάτων ημερησίως.

«Βρισκόμαστε εκτός κινδύνου προς το παρόν αλλά προβλέπουμε ότι σε λίγο η μεταδοτικότητα θα αυξηθεί», τόνισε στον Σκάι, ο κ. Θωμαΐδης.

Τι δείχνουν τα λύματα

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι παρόμοια ήταν και η εικόνα και τον περσινό Σεπτέμβρη, δεδομένου βέβαια ότι τότε δεν υπήρχε το εμβόλιο, όταν μετά την επιστροφή των πολιτών από τις διακοπές παρατηρήθηκε αύξηση της μεταδοτικότητας, με αυτή να αποτυπώνεται στα λύματα.

Αυτή τη χρονική στιγμή ωστόσο, τα στοιχεία από τα λύματα δείχνουν αργή αλλά σταθερή μείωση του ιικού φορτίου η οποία συσχετίζεται με τη μείωση των κρουσμάτων σε περιοχές όπως η Αττική, ανέφερε ο καθηγητής. «Αυτό δεν σημαίνει τίποτα όμως σε αυτή τη φάση. Το ίδιο συνέβη και τον Ιούνιο και μετά ήρθε το 4ο κύμα», πρόσθεσε.

Κοντά στα 4.000 κρούσματα περιμένουμε στα τέλη του μήνα

«Περιμένουμε μια αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πάνω από 4000 κρούσματα ημερησίως, στο τέλος του μήνα. Θα οφείλεται εν μέρει στα σχολεία και στο γεγονός της επιστροφής του αστικού πληθυσμού στις πόλεις ενεργά», είναι η εκτίμηση που έκανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Είμαστε σε μια πτωτική πορεία από τις αρχές του Σεπτεμβρίου και σε μια σταθεροποίηση τις τελευταίες 4-5 ημέρες. Τις τελευταίες δύο, έχουμε αρχίσει μια αυξητική πορεία, αλλά περιμένουμε πιο καθαρή εικόνα από τις 20 του μηνός και μετά, όπου περιμένουμε να δούμε τον πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής, πόσους δηλαδή μπορεί να επιμολύνει ένας φορέας, αν ξεπερνά την μονάδα. Αυτός είναι ο τυπικός ορισμός της αυξητικής πορείας, να είναι πάνω από την μονάδα και φαίνεται πως ανεβαίνει γρήγορα. Σήμερα είναι στο 0,94, χθες ήταν 0,91 και την Τετάρτη ήταν στο 0,88.

Όσο αφορά στον λόγο που δεν επαληθεύτηκαν επακριβώς οι προβλέψεις σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων στα τέλη του καλοκαιριού ήταν τα πολλά τεστ εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης. «Ο μεγάλος αριθμός των τεστ μας δείχνει μεν πολλά κρούσματα αλλά περιορίζει και την διασπορά. Είναι ένας πολύ καλός μηχανισμός για έλεγχο της διασποράς και αποτελεί και την στρατηγική που ακολούθησαν χώρες όπως η Ν. Κορέα, η Ν. Ζηλανδία, η Αυστραλία που είχαν πολύ καλή επίδοση στο ζήτημα της προστασίας της δημόσιας υγείας. Τώρα καταφέρνουμε και το κάνουμε. Έχουμε ένα καλύτερο μείγμα από ποτέ, συνδυάζοντας και αυξημένο αριθμό σελφ τεστ και εργαστηριακών».

Τα μοντέλα δείχνουν ότι χωρίς έναν ικανό ρυθμό εμβολιασμού το φθινόπωρο θα είναι από αβέβαιο έως δύσκολο και το πώς θα εξελιχθεί η αναμενόμενη αύξηση θα εξαρτηθεί από τους εμβολιασμούς. «Εάν φτάσουμε στο 63% του πληθυσμού θα έχουμε μια πιο ήπια διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου», εκτίμησε ο κ. Σαρηγιάννης.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ακύρωση εορταστικών εκδηλώσεων στο Πεδίον του Άρεως λόγω εθνικού πένθους για την απώλεια του Κ. Σημίτη
5 Ιανουαρίου, 2025
Υπερδιπλασιάστηκαν οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία
5 Ιανουαρίου, 2025
Κρήτη: Απίστευτο μποτιλιάρισμα στον χιονισμένο Ψηλορείτη
5 Ιανουαρίου, 2025
«Σοκ» στην Ινδία: Οι αρχές ανακάλυψαν το πτώμα δημοσιογράφου θαμμένο σε σηπτική δεξαμενή λυμάτων
5 Ιανουαρίου, 2025
Χρήστος Μάστορας: Το «χρυσό» συμβόλαιο και η αμοιβή που θα λάβει για την ταινία «Υπάρχω»
5 Ιανουαρίου, 2025
Ξεσπά ο Μιχάλης Μητρούσης για τον οδηγό που τον παρέσυρε: «Αυτό είναι γαϊδουριά, τι να την κάνω τη συγγνώμη του»
5 Ιανουαρίου, 2025
Συλλήψεις Τούρκων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Οκτώ απελαύνονται – Δύο ζήτησαν προθεσμία να απολογηθούν
5 Ιανουαρίου, 2025
Διόδια Ελευσίνας: Κλείνουν πολλές λωρίδες για κατασκευή νέου στέγαστρου
5 Ιανουαρίου, 2025
Πάνω από 200 περιστατικά μέθης καταγράφονται ετησίως στα Επείγοντα των νοσοκομείων Παίδων – Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς
5 Ιανουαρίου, 2025
Κρεμασμένος μέσα σε ντουλάπα χρησιμοποιώντας ένα σεντόνι, βρέθηκε ο πρώην παίκτης της ΑΕΛ και της Λαμίας, Ματίας Ακούνια
5 Ιανουαρίου, 2025