«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξηλώνει το εργατικό δίκαιο, δίνει “free pass” εκμετάλλευσης στους εργοδότες και το βαφτίζει “ευελιξία”», τονίζει ο Κώστας Αρβανίτης σε δήλωσή του.
Αφορμή, η απόφαση της εταιρείας efood, η οποία κάλεσε με μήνυμα διανομείς της, των οποίων οι τρίμηνες συμβάσεις είχαν λήξει, να συνεχίσουν υπό το καθεστώς του freelancer, αλλιώς η εταιρεία θα διακόψει τη συνεργασία.
Αναλυτικά η δήλωση του ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ / The Left & μέλους της Επιτροπής Απασχόλησης & Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) του Ε/Κ:
Την ώρα που στο Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνεται ψήφισμα που διατυπώνει σαφώς ότι οι εργαζόμενοι σε πλατφόρμες πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους «παραδοσιακούς» εργαζόμενους, στην Ελλάδα του Μητσοτάκη βρίσκεται σε εξέλιξη μια επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα με τις ευλογίες της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων στην efood, δεκάδες διανομείς έλαβαν μήνυμα από την εταιρία, που τους προέτρεπε να εργαστούν ως αυτό-απασχολούμενοι, καθώς σε αντίθετη περίπτωση «δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης».
Η εξέλιξη αυτή έχει τη σφραγίδα του νομοθετικού τερατουργήματος Χατζηδάκη. Η θεσμοθέτηση, ουσιαστικά, εικονικής αυτό-απασχόλησης, αφήνει τους εργαζόμενους βορά στην εργοδοτική ασυδοσία.
Εταιρίες delivery «πουλάνε» ευελιξία στα ωράρια, εφαρμόζοντας στην πραγματικότητα ένα πλαίσιο διαρκούς εκμετάλλευσης, που θέλει τους εργαζόμενους εκτεθειμένους σε ακραίες συνθήκες, αναγκασμένους να ανταγωνίζονται τους συναδέλφους τους. Ανθρώπους-ελατήρια εταιριών που ενώ αυξάνουν τα κέρδη τους, προσπαθούν να υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τις εργασιακές συνθήκες των διανομέων, αξιοποιώντας τα αντεργατικά εργαλεία που προσφέρει απλόχερα ο νόμος Μητσοτάκη – Χατζηδάκη.
Τη Δευτέρα, στην Ολομέλεια του Ε/Κ, υπερασπιστήκαμε την ανάγκη προστασίας των εργαζομένων σε πλατφόρμες από την ουμπεροποίηση, ζητήσαμε διαφάνεια και ισχυρούς περιορισμούς στην χρήση αλγορίθμων για αξιολόγηση ή και απόλυση εργαζομένων. Τονίσαμε την ανάγκη συνδικαλιστικής εκπροσώπησης, συλλογικών συμβάσεων, κοινωνικής ασφάλισης και προστασίας, ΙΣΩΝ δικαιωμάτων με τους μισθωτούς· πολλά από τα οποία συμπεριλήφθηκαν στο ψήφισμα.
Αυτή είναι η Ευρώπη της Δημοκρατίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης που ονειρευόμαστε.
Όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ονειρεύεται μια άλλη Ευρώπη. Την Ευρώπη των ανισοτήτων και της εκμετάλλευσης του εργατικού δυναμικού προς όφελος των ελίτ. Συντάσσεται με την σκληρή, ακραία δεξιά, με αυτούς που καταψήφισαν το εν λόγω πλαίσιο προστασίας.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξηλώνει το εργατικό δίκαιο, δίνει «free pass» εκμετάλλευσης στους εργοδότες & το βαφτίζει «ευελιξία».
Κόντρα όμως στις προσπάθειες κυβέρνησης και εργοδοτών να επιβάλουν τον ατομισμό και τον κοινωνικό αυτοματισμό, η κοινωνία απαντά και θα απαντήσει με αλληλεγγύη.
Στον αγώνα τους, οι εργαζόμενοι δεν είναι μόνοι. Θα είμαστε στο πλευρό τους.
Η ντροπή αυτή θα φτάσει στα Ευρωπαϊκά Όργανα, και δε θα μείνει αναπάντητη.
Η σύγκρουση με τη Δεξιά και τους Χορηγούς της, είναι ολομέτωπη.