Κοινωνικό μέρισμα – αναδρομικά: Ποιοι και πότε θα πάρουν το δώρο του 1 δισ. ευρώ;

Κοινωνικό μέρισμα – αναδρομικά: Σε περίπου ένα μήνα από τώρα ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει το ποσοστό του υπερπλεονάσματος που θα καλύψει ανελαστικές κρατικές δαπάνες αποκλίσεις συνταξιούχων, αλλά και το αν και ποιοι θα πάρουν το του 2019.

Κοινωνικό μέρισμα – αναδρομικά: Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η καλή πορεία των φορολογικών εσόδων που συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο με υπέρβαση πάνω από μισό δισ ευρώ δίνει αρκετές διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει και φέτος υπερπλεόνασμα.

Το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους ενισχυμένης εποπτείας αναμένεται να φτάσει το 4% του ΑΕΠ. Συνεπώς θα υπάρχει διαθέσιμο υπερπλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ (περίπου 910 εκατ ευρώ που θεωρητικά μπορεί να μοιραστεί σε έκτακτα μέτρα).

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αρνήθηκαν πάνω από μία φορά μέσα στην εβδομάδα να δεσμευτούν για το ύψος του ενδεχόμενου κοινωνικού μερίσματος και τους πιθανούς δικαιούχους.

Οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος

Πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να επιθυμεί να δώσει ένα τύποις κοινωνικό μέρισμα αφού διασφαλίσει ότι έχουν καλυφθεί οι τακτικές και οι έκτακτες ανάγκες.

Ωστόσο θα είναι μικρό, περίπου 150-200 εκατ. ευρώ και στοχευμένο κυρίως σε όσους σήμερα παίρνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Η πρόβλεψη για αναδρομικά

Ενα ακόμη μεγάλο κεφάλαιο είναι ο λογαριασμός για τα αναδρομικά συντάξεων που θα προκύψουν από τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ. Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει τους υπολογισμούς του συναρμόδιου υπουργείου Εργασίας σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις που δημιουργούνται και τον τρόπο εξόφλησής τους. Μπορεί δηλαδή αν προκύψει το υπερπλεόνασμα να επιλεγεί η λύση να εξοφληθεί ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων του Δημοσίου σε όλους τους δικαιούχους κλείνοντας έτσι και ένα μεγάλο κεφάλαιο από το πρόσφατο παρελθόν.