Λινού: «Όχι» lockdown και μέτρα αστυνομικού χαρακτήρα – Self test στα σχολεία

Για την κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα, τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τα κρούσματα κορωνοϊού σε σχολεία, αλλά και τα προστατευτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν και οι εμβολιασμένοι, μίλησε στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100 η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Η κ. Λινού σημείωσε ότι αναμενόταν έξαρση του ιού στις αρχές του φθινοπώρου σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, καθώς “ήδη από τις αρχές καλοκαιριού υπήρχε ύφεση στη χρήση μέτρων ατομικής προστασίας, χωρίς να υπάρχει αύξηση των εμβολιασμών”.

Η ίδια υποστήριξε ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα στις “κόκκινες περιοχές”, όχι όμως “lockdown και μέτρα αστυνομικού χαρακτήρα”. “Αξιοποιήστε τον υπαίθριο χώρο, φορέστε μάσκα σε όλους τους χώρους, αποφύγετε τους εσωτερικούς χώρους εστίασης” προέτρεψε τους πολίτες η καθηγήτρια Επιδημιολογίας.

Ερωτηθείσα για τη λειτουργία των σχολείων, η κ. Λινού υποστήριξε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος εξέτασης των παιδιών πριν την προσέλευσή τους στις τάξεις. “Τα self tests δεν πρέπει να γίνονται στο σπίτι 24 ή 48 ώρες πριν να πάει το παιδί στο σχολείο. Το ιδανικό θα ήταν να γίνονται μέσα στις αίθουσες, με επίβλεψη των εκπαιδευτικών ή με part time απασχόληση λειτουργών υγείας. Σε περίπτωση που βρεθεί το πρώτο κρούσμα, θα πρέπει να ειδοποιηθεί ο ΕΟΔΥ και να γίνουν rapid tests σε όλα τα παιδιά αμέσως” είπε.

Σχετικά με την αναλογία εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων που νοσούν από covid19, η κ. Λινού ανέφερε ότι “είναι σπανιότερο να κολλήσουν οι εμβολιασμένοι κι ακόμη κι αν κολλήσουν ο ιός αναπαράγεται πιο αργά στο σώμα τους”. “Δεν μεταφέρουν τόσο συχνά τον ιό και δεν υποφέρουν. Δεν περνάνε δύσκολα τη νόσο. Ένας εμβολιασμένος έχει 20 φορές μικρότερη πιθανότητα να μπει στην εντατική” σημείωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας.

Τέλος, ερωτηθείσα για το εάν θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τρίτη δόση του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό, η ίδια τόνισε ότι “εάν είχαμε να επιλέξουμε μεταξύ του να εμβολιαστεί κάποιος ανεμβολίαστος με 1η και 2η δόση και να δώσουμε μια τρίτη δόση σε έναν υγιή άνθρωπο, θα πρέπει να προτιμήσουμε τον ανεμβολίαστο”.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Κορωπί: Βίντεο από τη δεύτερη επίθεση του 50χρονου
31 Μαρτίου, 2025
Έκλεισε η συμφωνία εξαγοράς της Κρητικός από τη Μασούτης
31 Μαρτίου, 2025
Τραγωδία: Νεκρός εντοπίστηκε ο 50χρονος που αγνοούνταν στη Σίνδο
31 Μαρτίου, 2025
Οκτώ χρόνια ΠΟΜΕΝΣ – Κολλύρης: «Η πορεία μας συνεχίζεται με την ίδια δύναμη και το ίδιο όραμα για το μέλλον»
31 Μαρτίου, 2025
Επίσημη επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Λοβέρδου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο
31 Μαρτίου, 2025
Έλον Μασκ για Λε Πεν: Θα υπάρξει αντίδραση όπως και με τις επιθέσεις κατά του προέδρου Τραμπ
31 Μαρτίου, 2025
Νέος αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ο αντιναύαρχος Τρύφων Κοντιζάς
31 Μαρτίου, 2025
Μάρα Ζαχαρέα για Πάρο: «Βούλιαξαν όλα»
31 Μαρτίου, 2025
Χ. Μεγάλου στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF): «Η Ευρώπη μπορεί να χαράξει μια νέα πορεία»
31 Μαρτίου, 2025
Σοβαρό τροχαίο στην Κόρινθο
31 Μαρτίου, 2025