Δηλώσεις του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, φιλοξενεί το ειδησεογραφικό «Sputnik News» (link), αναφορικά με σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ, και τον τρόπο που ενδεχομένως πρέπει να επαναπροσδιοριστούν μετά τη στρατιωτική συμφωνία AUKUS.
Μιλώντας στην δημοσιογράφο Ιωάννα Κλεφτογιάννη, ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε στις αντιδράσεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας που «μέχρι στιγμής οι φανερώνουν εφησυχασμό, αμηχανία και έλλειψη ενός συνεκτικού σχεδίου», αλλά και στους «λεονταρισμούς» του Μακρόν, που αποσκοπούν περισσότερο στο να αποκομίσει παράπλευρα «αντισταθμιστικά οφέλη όπως η συμφωνία με την Ελλάδα για τις φρεγάτες, που έγινε με τις ευλογίες των ΗΠΑ, παρά οτιδήποτε άλλο».
Στο Sputnik news: «Οι λεονταρισμοί του Μακρόν μετά τη συμφωνία #AUKUS, περισσότερο αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων και στην εξασφάλιση, πάντα με τις ευλογίες των ΗΠΑ, επιμέρους αντισταθμιστικών οφελών όπως η συμφωνία με την Ελλάδα για τις #φρεγατες https://t.co/SCrfIYqOFB
— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) October 5, 2021
Ακολουθούν οι δηλώσεις του Δημ. Παπαδημούλη:
«Καταρχάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αρχική της ευφορία για την εκλογή Μπάιντεν συνειδητοποιεί μέσω της στρατιωτικής συμφωνίας AUKUS ότι η διοίκηση των ΗΠΑ, την αντιμετωπίζει ως ουραγό στα γεωπολιτικά της σχέδια κι όχι ως ισότιμο στρατηγικό εταίρο.
Το πάθημα από τη συμφωνία AUKUS, προσθέτει, θα έπρεπε να ωθήσει την ΕΕ να διεκδικήσει μια στρατηγική αυτονομία στη διεθνή σκηνή, διατηρώντας καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ αλλά όχι σε ρόλο ουραγού, ενώ την ίδια ώρα σε ένα πολυπολικό κόσμο, η προσπάθειά της ΕΕ θα πρέπει να είναι να έχει έναν αυτόνομο ρόλο στις σχέσεις όχι μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά και με τη Ρωσία.
Μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις της ευρωπαϊκή ηγεσίας φανερώνουν εφησυχασμό, αμηχανία και έλλειψη ενός συνεκτικού σχεδίου που θα έδινε στην Ευρώπη έναν ισχυρό και υπολογίσιμο γεωπολιτικό ρόλο. Δυστυχώς, η ΕΕ αν και είναι ένας οικονομικός γίγαντας, παραμένει ένας πολιτικός νάνος. Οι λεονταρισμοί του Μακρόν που πληγώθηκε περισσότερο από όλους από τη συμφωνία AUKUS, περισσότερο αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων και στην εξασφάλιση με τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ και επιμέρους αντισταθμιστικών οφελών όπως η συμφωνία με την Ελλάδα για τις φρεγάτες, που έγινε με τις ευλογίες των ΗΠΑ, παρά οτιδήποτε άλλο.
Η συζήτηση δε, περί ευρωπαϊκού στρατού, κρατά τόσες δεκαετίες, χωρίς ουσιαστική πρόοδο, που νομίζω έχει κουράσει κι αυτούς που την κάνουνε. Δεν θεωρώ ότι η στρατικοποίηση είναι η λύση για την ΕΕ.
Αυτό που προέχει είναι μια αυτόνομη στρατηγική στην παγκόσμια σκηνή και την εξωτερική πολιτική, μια πραγματικά κοινή εξωτερική πολιτική. Τα βήματα για την άμυνα, τον ευρωστρατό κ.λπ. νομίζω ότι θα συνεχίσουν για χρόνια να είναι μια θεωρητική συζήτηση χωρίς σπουδαία πρακτικά αποτελέσματα.
Όσον αφορά στο ποιος θα ηγηθεί της ΕΕ και θα χαράξει την όποια ευρωπαϊκή γραμμή και στην εξωτερική πολιτική, ας έχουμε υπόψην ότι η Μέρκελ φεύγει. Η Γερμανία παραμένει, μας αρέσει δεν μας αρέσει, η μεγαλύτερη χώρα και μακράν η ισχυρότερη οικονομία στην ΕΕ. Και ανεξάρτητα από τα όνειρα, τις φιλοδοξίες και την προεκλογική ρητορική του Εμανουέλ Μακρόν νομίζω ότι ο επόμενος Γερμανός καγκελάριος θα του ξεκαθαρίσει πολύ γρήγορα ότι δεν μπορεί να είναι το νο.1 στην ΕΕ. Η ΕΕ θα συνεχίσει να είναι τόπος συνύπαρξης και διαπραγμάτευσης διαφορετικών συμφερόντων όπου η Γερμανία και τα συμφέροντά της θα βαραίνουν πάντα πιο πολύ».